Напередодні новорічно-різдвяних свят міліція вилучала самогонні апарати і зброю

Щороку в Україні від алкоголізму помирає понад 40 тисяч осіб, також на обліках налічується майже мільйон алкоголіків – зазвичай людей із украй підірваним здоров’ям і деградованою психікою. Ще більше людей, хоч і не є хронічно хворими на алкоголізм, тим не менше, нерідко страждають тілом і душею від згубних наслідків вживання спиртних напоїв. 

Дехто це явище називає «алкогольною пандемією», яка дочасно забирає з цього світу сотні тисяч українців, особливо це стосується чоловіків працездатного віку. Зокрема, за даними Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, у віковій групі від 40 до 49 років чоловіки вмирають в 3,5 рази частіше, ніж жінки. Фахівці говорять, що не останнім чинником такої демографічної катастрофи є зловживання згубними звичками.

Традиційно в Україні наше народонаселення масово виробляло горілочку власного виробництва – вона славилася в усьому світі (вірніше, у тій його частині, що могла її оцінити) перченим смаком, прозорістю сльози і потужним, так би мовити, «тонізуючим» ефектом. З часом, коли індустріалізація й намагання влади окультурити процес вживання напоїв бадьорості заповзялися нищити домашні гуральні відповідно як конкурента монопольного виробника і другий після релігії «опіум для народу», самогоноваріння стало протизаконним заняттям. Боролися із виробниками «самжене» різними методами – зазвичай компанійщинами, коли винокурні ховалися по лісам від кримінальної відповідальності і тимчасовими ліберальними перервами, коли навіть колишні борці із самогонниками не стидалися привселюдно смакувати одним з суто національних продуктів.

Що у нас на сьогодні відбувається із самогонною проблемою? Допоки відбуваються доволі традиційні речі – значна частина українців (зазвичай незаможна, або прихильники «натурпродукту») через бажання зекономити або певну гастрономічну звичку ніяк не можуть відмовитися від домашньої горілочки попри масу випадків важкого отруєння, що стаються зазвичай у святкові днини чи під час велелюдних сабантуїв. А влада, громадські організації і більш-менш твереза частину суспільства, як і колись, ламають голову над тим, яким чином викоренити самогоноваріння, що нині продовжує перебувати серед важливих чинників, які провокують вчинення злочинів на побутову ґрунті, руйнують моральні устої в сім’ї і просто вкорочують віку багатьом нашим співгромадянам. Звісно, що велику частину такої, не завше вдячної роботи, беруть на себе органи внутрішніх справ.

Нещодавно в Україні завершилося передноворічне відпрацювання житлового сектору, що тривало з 1 по 14 грудня, яке мало на меті виявлення осередків самогоноваріння та місць збуту оковитої. Цілком зрозуміло, що час «антигуральної» зачистки був обраний не випадково, адже саме на період новорічно-різдвяних свят припадає пік споживання алкогольної продукції, чим неодмінно користаються як деякі пересічні українці, так і справжні «фабриканти», які заробляють на утриманні власних винокурень чималі статки. Можна уявити реальні масштаби виробництва самогону в Україні, якщо міліції упродовж лише двох тижнів вдалося виявити 825 місць продукування такого напою і вилучити майже 40 тонн «спотикача» та браги. Також трофеями мобільних бригад правоохоронців стали 1,4 тисячі самогонних апаратів. Щодо найбільш затятих бутлегерів було порушено майже 90 кримінальних справ та складено понад 5,2 тисячі адміністративних протоколів (три чверті через виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення).

Цікаво, що найбільше вдалося знайти інгредієнтів для продукування «алкогольного опію» на Дніпропетровщині (майже половина вилученого самогону й браги в Україні – 25 тонн, і кожен другий самогонний апарат!), а також Вінницькій області, Донбасі, Житомирщині та Черкащині.

Водночас міліціонери використали слушну нагоду аби перевірити і власників мисливської та газової зброї, яких в Україні вдалося обійти більше 46 тисяч чоловік. У кожному 26 випадку візиту правоохоронців до озброєних громадян виявлялося порушення умов зберігання «стволів», що стало причиною появи понад, як двох тисяч адмінпротоколів й вилучення 1,7 тисячі одиниць зброї та анулювання більше півтисячі дозволів на зберігання зброї. Як свідчить статистика, під час згаданого відпрацювання, особливо у регіонах, де воно проходило найбільш успішно, порівняно із листопадом місяцем значно зменшилася кількість вуличної злочинності (приміром, на Донеччині – на 50,2%, зокрема у стані сп’яніння – на 63%)

Геннадій Карпюк, прес-служба МВС України
 

 

You may also like...