Скиммеры на банкоматах. Как опустошают карточные счета

За последние полгода резко возросло количество мошенничеств с платежными пластиковыми карточками. Данные, позволяющие изготовить поддельную карту и опустошить счет, воры «снимают» с банкоматов. Для этого они используют скиммеры (укр.).

 Обережно: рахунок зчитують

Кількість шахрайських оборудок, пов’язаних з системами «клієнт-банк», за останніх півроку різко зросла, і ця тенденція продовжує зберігатися, відзначають експерти Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА. За словами керівника Форуму безпеки розрахунків платіжними картками Олесі Данильченко, за цей час кількість махінацій із картками зросла втричі.

Найчастіше злодії випорожнюють рахунки за підробленими картками або використовують незаконно здобуті дані для покупок в мережі Інтернет. Правопорушення в системі «клієнт-банк» нанесли банківській системі і її клієнтам минулого року збитки в розмірі більше 116 млн. грн. Щоправда, 75% цієї суми банки повернули потерпілим.

За словами начальника управління системи безпеки банку Олега Макоти, зловмисники використовують для збагачення скіммінгові пристрої, або скіммери. «Відколи запровадили банкомати, відтоді й існують пристрої, які здатні зчитувати з них інформацію, – пояснює пан Макота. – У цій сфері, де шахраї змагаються з банками, банківськими програмами і захисними пристроями, змінюються хіба що типи скіммерів. Злодії йдуть в ногу з прогресом. Скіммери стають дедалі досконалішими з точки зору кібертехнологій. Відповідно, знаходити їх стає дедалі складніше…»

Якщо раніше шахраї використовували так звані накладки на клавіатури банкоматів, то тепер вони надають перевагу відеокамерам. Їх встановлюють таким чином, щоби фіксувати номер картки і пін-код, коли той вводиться. За даними ЄМА, за останніх півроку правоохоронці знайшли 80 таких пристроїв, і це вдвічі більше, ніж раніше.

 

На рівні клавіатури

Є кілька видів скіммерів, розтлумачує працівник системи безпеки одного з франківських банків Віталій Кравченко. «Шпіонське» обладнання може виглядати як невеличка пластикова накладка, що кріпиться до кардрідера. Зазвичай такі накладки точно повторюють колір і дизайн банкомата. Єдине, що дозволяє розпізнавати «жучки», – це те, що вони на кілька міліметрів вивищуються над основною поверхнею корпусу.

Як варіант – мініатюрна відеокамера, яку кріплять до кожуха банкомата чи вмонтовують у додаткове обладнання, яке розміщене поруч із ним. Найбільш відомі скіммінгові накладки на панель клавіатури, які можуть зробити її клавіші або утопленими, або навпаки піднятими.

«Слід уникати банкоматів, які мають нетиповий вигляд і найменші пошкодження, – попереджає пан Кравченко. – Якщо якісь деталі банкомата розхитані, клавіатура введення даних кріпиться нерівномірно, є велика ймовірність зовнішнього втручання. В цьому випадку краще знайти інший банкомат і повідомити працівникам відділення чи керівництву банку про свої підозри». Так само слід бути уважним до банкоматів, біля яких є додаткові освітлювальні прилади, дзеркала, тримачі для рекламних брошур. Чи навіть урни, якщо вони встановлені просто під банкоматом або збоку на рівні корпусу.

За допомогою електронних «жучків» шахраї отримують всю інформацію про платіжну картку, яка записана на її магнітній стрічці, впродовж кількох секунд. Їм не потрібно бути на місці злочину: така інформація зазвичай надходить на мобільні телефони чи електронну пошту – у вигляді текстових повідомлень. Пристрої, які незаконно зчитують інформацію з платіжних карток, працюють на батарейках, тож із часом просто виходять з ладу.

 


На верхнем снимке банкомат без скиммера на нижнем с ним.

 

 

Захисти себе сам

За даними порталу Bankrate.com, за допомогою скіммерів злодії крадуть з карткових рахунків щороку більше 2-х млрд. доларів. Кожен п’ятий американець і кожен шостий європеєць є потерпілими від таких шахрайських оборудок. Кожен «зламаний» банкомат, відзначають експерти, приносить крадіям від 5-ти до 50-ти тис. доларів.

Найчастіше скіммери кріплять до банкоматів у жвавих громадських місцях і у супермаркетах. Зоною ризику вважаються також автозаправні станції.

Користувачам платіжних пластикових карток рекомендують дотримуватися кількох основних правил безпеки. По-перше, слід поводитися обережно: не користуватися банкоматами у підозрілих і погано освітлених місцях. Краще надавати перевагу пристроям, які розташовані в самій банківській установі.

Схемы и руководства, в стиле "сделай скимер сам", без труда можно найти в Интернете

По-друге, варто остерігатися банкоматів, які мають незвичний дизайн, додаткові розпізнавальні знаки або видають якісь підозрілі пункти в інструкції. Наприклад, якщо машина вимагає для підтвердження транзакції ввести пін-код двічі.

По-третє, краще перестраховуватися і прикривати клавіатуру рукою, вводячи пін-код. Та найкращим захистом, вважає Віталій Кравченко, є постійний контакт клієнта з банком. Зокрема, смс-повідомлення про стан рахунку і транзакції. А час від часу варто просто змінювати картки і пін-коди до них.

 

Автор: Катерина КРУТЬ, «Галицький Кореспондент»

You may also like...