Афера века во Львове

За последние несколько недель Львовский горсовет потерял  не менее 40 объектов коммунальной недвижимости. Речь идет о наиболее коммерчески привлекательных помещения, расположенных в центральной части города. По предварительным оценкам, стоимость незаконно отчужденного у города имущества составляет десятки миллионов гривен. Масштабной аферой, которую случайно обнаружили юристы управления коммунальной собственности Львовского горсовета уже занимается полиция, прокуратура и СБУ.

 В комунальній власності Львова є понад дві тисячі приміщень. 95% з них перебувають в оренді та щомісяця приносять до бюджету міста гроші. Близько 200 вільних приміщень наразі чекають свого орендаря або ж будуть продані на аукціоні. Їх перелік є на спеціалізованому порталі управління комунальної власності ЛМР.

Близько двох тижнів тому, готуючи документи для подачі на аукціон чергового приміщення, спеціалісти управління комунальної власності ЛМР виявили, що воно якимось чином перейшло у власність приватних осіб. Після цього спеціалісти управління почали перевіряти права власності на все нерухоме комунальне майна, розташоване у центральному Галицькому районі Львова – і виявили, що десятки таких приміщень зареєстровані на приватних осіб.

Як вкрасти комунальне приміщення? Рецепт від львівських умільців

Нежитлове приміщення площею 339,3 м2 на за адресою вул. Стецька, 11, згідно з даними держреєстру речових прав на нерухоме майно, 22 вересня 2016 року перейшло у власність двох львів’янок – Людмили Малькової та Ірини Сандул.

Підставою набуття права власності на комунальне майно став протокол загальних зборів учасників ТзОВ «МС ОПТ». А зареєструвала майно приватний нотаріус Уляна Пшенична.

За словами начальниці юридичного управління Львівської міськради Гелени Пайонкевич, це найбільш цинічний спосіб привласнення майна, який їй доводилось зустрічати впродовж всієї своєї практики.

«Грубо кажучи, зібрались декілька осіб та зареєстрували собі товариство з обмеженою відповідальністю. Потім двоє його учасників – Ірина Сандул та Людмила Малькова – виходять зі складу співвласників і ТзОВ у вигляді відшкодування передає їм у власність це приміщення. Цей акт реєструє нотаріус. Хоча нотаріус просто зобов’язаний перевірити, чи має саме ТзОВ право власності на це майно, – пояснила Гелена Пайонкевич. – Тобто виходить, що можна йти по центру Львова, побачити вільне приміщення і вирішити зареєструвати собі право власності на нього. Це просто вершина цинізму».

У такий же спосіб ті самі особи за підписом того ж нотаріуса того ж дня привласнили собі ще одне комунальне приміщення у центрі Львова – площею 382,6 м2 за адресою вул. Свєнціцького, 7. На підставі протоколу загальних зборів того самого ТзОВ «МС ОПТ».

Як вдалося з’ясувати журналістам видання ZAXID.NET, загалом на Ірину Сандул та Людмилу Малькову, а також на якогось Романа Андрієвського, за тією ж схемою впродовж кількох тижнів було зареєстровано більше 40 приміщень. І це лише те, що наразі вдалося виявити. Судячи з усього перереєстрація приміщень триває.

На думку в.о. керівника управління комунальної власності ЛМР Лілії Сторож, Роман Андрієвський – це ще один фігурант цієї шахрайської схеми: «Це особа, яка або швидко перекуповує ці приміщення, або також реєструє на себе».

Журналісти виявили, що реєстрацією більшісті цих оборудок займалися лише двоє львівських нотаріусів – Наталія Загвойська та Уляна Пшенична.

«Ми ввели у реєстр майнових прав на нерухоме майно прізвища Сандул та Малькової і отримали просто шокуючий результат – відповідно 120 і 155 сторінок документів з різними майновими правами. І все треба детально перевірити. Кожен реєстраційний номер, кожен договір… І якщо того чи іншого договору купівлі-продажу у нас немає, тобто він підроблений, ми передаємо матеріали юридичному управлінні, а вже юристи звертатимуться до правоохоронних органів», – заявила виданню  в.о. керівника управління комунальної власності ЛМР Лілія Сторож.

Проте найстрашніше, за словами юристів, не реєстрація права власності, а перепродаж привласненого приміщення.

«Незаконно зареєстроване право власності можна скасувати шляхом судових спорів, – повідомив у коментарі ZAXID.NET адвокат Олег Мицик. – Але якщо приміщення вже продали і при цьому у покупця не було причин сумніватися в законності права власності продавця, то повернути це приміщення буде набагато складніше».

За даними ZAXID.NET, уже виявлено більше 10 випадків перепродажу відчуженого шахраями міського майна, але більша частина наразі зареєстрована на Малькову, Сандул та Андрієвського.

«Нотаріуси невипадково закривають очі на очевидні речі»

За словами Гелени Пайонкевич, керівника юридичного управління ЛМР, нові власники цих приміщень Людмила Малькова, Ірина Сандул та Роман Андрієвський, а також нотаріуси Уляна Пшенична та Наталя Загвойська – люди невипадкові і вони знають, що роблять.

«Якщо, наприклад, я з кимось зареєструю собі ТзОВ і на підставі протоколу його зборів захочу привласнити собі комунальне приміщення, а потім прийду з цим протоколом до першого-ліпшого нотаріуса, то, звісно, нотаріус відмовить, – пояснила Гелена Пайонкевич. – Нотаріус зобов’язана перевірити, чи має саме ТзОВ право власності на це приміщення. Це ж логічно. Звісно, все вирішить суд. Але, на мою думку, ми маємо справу з організованою злочинною групою. Так само можна стверджувати про ці видумані договори купівлі-продажу. Нотаріус має подивитися в реєстрі, чи справді існує такий договір. Тобто ці нотаріуси невипадково закривають очі на очевидні речі».

Разом з тим нотаріус Уляна Пшенична, яка зареєструвала право власності на щонайменше чотири приміщення за Іриною Сандул та Людмилою Мальковою, не перевіривши законність підстав набуття цього права власності, коментувати свої дії ZAXID.NET відмовилась.

«Все, що я зробила як нотаріус, не виходить за межі чинного законодавства. Якщо я щось завізувала, значить на це були законні підстави. Але будь-які деталі я обговорювати не буду так як є поняття нотаріальної таємниці», – заявила ZAXID.NET Уляна Пшенична.

Що далі?

Спеціалісти управління комунальної власності Львівської міськради уже повідомили про виявлені ними факти правоохоронні органи – поліцію, обласну прокуратуру та СБУ.

Правохоронці наразі відмовляються коментувати будь-які подробиці цієї справи, однак ZAXID.NET стало відомо, що принаймні двох учасників шахрайської схеми – Сандул і Малькову – уже знайшли. З’ясувалося, що 57-річна Ірина Сандул і 60-річна Людмила Малькова, скоріш за все, є підставними особами. Обидві жінки ведуть асоціальний образ життя, зловживають спиртним. Судячи з усього, шахраї просто використали їхні паспорти для своїх оборудок. Третього відомого учасника цієї групи – Романа Андріївського – ще не знайшли.

***

Журналісти видання  ZAXID.NET мають намір продовжити власне розслідування цієї справи. Судячи з наявних у них документів, мова йде про найбільш масштабну аферу з міською нерухомістю у сучасній історії Львова.

Автор: Юлия Лавришин, ZAXID.NET

 

You may also like...