Гучні арешти українських посадовців – ТОП-5

25 березня під час засідання уряду правоохоронці затримали голову ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, посадовців затримано за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ст. 208 Кримінального кодексу України. Добірка найрезонантніших арештів українських посадовців

 1. Керівництво ДСНС

25 березня під час засідання уряду правоохоронці затримали голову ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, посадовців затримано за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ст. 208 Кримінального кодексу України.

Голова МВС пояснив, що Бочковський та Стоєцький звинувачуються у зловживаннях у сфері державних закупівель. За інформацією слідчих, Бочковський і Стоєцький організували корупційну схему тендерної закупки паливно-мастильних матеріалів у компаній "Лукойл", "Альянс" тощо за завищеними цінами.При цьому компанії, які пропонували нижчі ціни, до тендерів не допускалися.

"Є дуже проста схема, в рамках цієї простої схеми державні закупівлі здійснюються через приватну компанію. Приватна компанія перераховує нерезиденту України, офшорної компанії на острові Джерсі, з острова Джерсі на іншу приватну компанію, що належить Стаецкому і Бочковскому. Після чого ці гроші діляться на їх карткові відповідні рахунки, відкриті, в тому числі в банках Ciprus. Я не знаходжу можливим іншого виходу з того, що ми сьогодні зробили. Я вважаю, що це щеплення", – додав Аваков.

2. Генерал Віктор Назаров 

25 листопада 2014 року суд заарештував першого заступника керівника АТО, заступника начальника Генштабу Віктора Назарова, якого підозрюють у службовій недбалості, що спричинила катастрофу літака Іл-76 над аеродромом у Луганську. Назарову обрано запобіжний захід у вигляді утримання під арештом на 2 місяці й призначено заставу 365 тис. гривень

Також суд визнав необхідним арешт підозрюваного, тому що інакше той може переховуватися від слідства й знищувати докази.

Під час засідання Назаров заперечував свою причетність до катастрофи Іл-76 і стверджував, що інформація Служби безпеки України про готовність бойовиків збити літак надійшла в штаб АТО занадто пізно.

Адвокати підозрюваного стверджували, що їхньому підзахисному не можна перебувати під арештом за станом здоров’я, оскільки у Назарова діагностовано катаракту одного ока.

Держзвинувачення стверджує, що Назаров виявив халатне ставлення до військової служби, що спричинило важкі наслідки, а саме: загибель 49 людей і знищення майна на суму 2,8 млн гривень. Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського райсуду щодо арешту екс-заступника керівника АТО, генерал-майора Віктора Назарова, він вніс заставу 365 тисяч гривень і вийшов з-під варти

3. Василь Волга, голова Держкомісії регулювання ринку фінансових послуг

19 липня 2011 року Гепрокуратура спільно з СБУ затримали Василя Волгу за звинуваченням у корупції.  Арешту Волги передувала заява тоді ще народного депутата від блоку НУНС Анатолія Гриценко із прохання до Генпрокуратури та СБУ розслідувати діяльність керівництва Держкомфінпослуг. У своїх зверненнях Гриценко звертав увагу на матеріали журналістського розслідування, опублікованого 8 лютого, у якому йшлося про можливу причетність Волги до фінансових махінацій на суму 24 мільйони гривень.

24 вересня 2012 року Шевченківський районний суд засудив Волгу, який був затриманий у липні 2011 року, до 5 років позбавлення волі за спробу одержання$ 500 тис. хабара. Волга відбував покарання у виправній колонії №64 (Полтава).

13 січня 2015 року Ленінський райсуд Полтави змінив Волзі термін ув’язнення, який він не відбув, на більш м’яке покарання – 1 рік і 7 місяців виправних робіт.

4. Володимир Галицький, голова Держслужби зайнятості

26 листопада 2011 року співробітники СБУ заарештували директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького і чотирьох посадовців відомства за підозрою в хабарництві й зловживаннях із бюджетними коштами.

Під час обшуків у декількох банківських скриньках, які належали затриманим, були знайдені валютні цінності на загальну суму $ 7,5 млн., велика кількість золотих годинників і коштовного каміння. Генеральна прокуратура України внесла до суду подання на обрання Галицькому запобіжного заходу у вигляді арешту. Не дочекавшись суду Галицький помер у липні 2014 року. За чутками, Галицького випустили з СІЗО наприкінці 2013 року. Тому місце смерті достименно не відомо. 

5. Ігор Зварич, голова Львівського апеляційного адмінсуду

2 грудня 2008 року проти екс-судді Ігоря Зварича Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуків за місцем роботи і проживання голови суду та шести суддів Львівського апеляційного адмінсуду працівники СБУ і Генпрокуратури вилучили $1 млн., 2 млн. грн. Водночас сам Зварич заявив, що "кримінальну справу проти нього сфальсифіковано". 15 грудня того ж року СБУ у Львівській області оголосило Зварича в розшук, оскільки він зник з приватної клініки, в якій перебував на лікуванні. 18 грудня Верховна Рада дала згоду на його звільнення з посади та арешт.

Наприкінці січня 2009 року у Львові на горищі житлового будинку, де мешкав Зварич, співробітники СБУ затримали екс-суддю.

Екс-голову суддю засуджено до позбавлення волі строком на 10 років. 

Автор: Анастасія ТОЧИЛОВА, Espreso.tv

 

You may also like...