У тенетах інтернет-знайомств

Прихильники інтернет-знайомств ризикують не тільки пійматися на гачок сексуальних збоченців чи підступних шахраїв, а й нашкодити своїй репутації та отримати психічні розлади. Або й навіть втратити життя.

Спілкування в інтернеті внесло в життя людей багато позитиву. Тут можна легко познайомитися, знайти однодумців, які мають такі ж інтереси або захоплення. Знайти свою «другу половинку» також стало набагато простіше — є безліч варіантів, відразу можна побачити фото та відео потенційного партнера. Втім, знайомства в інтернеті мають і багато темних сторін.

З’явилося безліч шахраїв і аферистів, які користуються простотою знайомства в інтернеті і можливістю збереження анонімності. Використовуючи цифрові технології, ці злочинці роблять свої темні справи, які іноді завершуються плачевно для тих, хто ще нещодавно перебував по той бік монітора. Йдеться про втрату ними не тільки кругленьких сум, а й власного життя.

Так, за своє бажання зустрітися з незнайомим чоловіком у жовтні цього року поплатилася життям 57-річна мешканка Коломиї, яку знайшли вбитою у згорілому помешканні. Жінка стала жертвою вбивці, який знайомився з жінками через соціальні мережі заради інтиму. Слідча група встановила, що тіло жінки має ознаки насильницької смерті. У жертви були зв’язані руки і ноги, кляп у роті.

«Під час вивчення способу життя жінки з’ясувалося, що потерпіла була вдовою. З огляду на це з’явилася версія про те, що вбивство скоєне на ґрунті сексуальних протиправних дій. Коми ми вивчили активність жінки у соціальних мережах, з’ясувалося, що вона була цікава для чоловіків. Дослідивши її зв’язки, з’ясували, що вона час від часу зустрічалася з чоловіками задля інтиму. Зрештою ми вийшли на жителя Івано-Франківська, з яким вона спілкувалася востаннє», – розповів начальник управління карного розшуку УМВС України в Івано-Франківській області, полковник міліції Ігор Баб’юк.

За його словами, підозрюваний був судимий і відбував покарання у місцях позбавлення волі в період з 2005 по 2009 рік. «Він розлучений, проживав в обласному центрі та весь вільний час присвячував знайомствам з жінками для інтиму. Ми вивчили перелік жінок, з якими він спілкувався. Цікаво, що затриманий агресивно вимагав спілкування з собою, погрожував співрозмовницям», – пояснив Ігор Баб’як, додавши, що любителя інтернет-знайомств було затримано відразу ж, відтак покарання за свої злодіяння йому вже не уникнути.

11

А от 29-річній Ірині з Калуша пощастило більше. Влітку минулого року жінка познайомилася у мережі із 32-річним франківчанином. Він написав їй перший, запропонував спілкуватися. Як виявилося, чоловік був розлучений, мав доньку у попередньому шлюбі і ніяк не міг пережити її відсутність. Для Ірини це був вже не перший досвід знайомства через інтернет, але цього разу все було по-іншому. Чоловік привабив її насамперед своїм турботливим ставленням до дитини.

«Він мене кликав на побачення, телефонував, розказував багато про себе, про дитину. Видався мені турботливим татом, – пригадує Ірина. – Водночас, через брак спілкування з донькою він був дуже пригніченим і інколи навіть неврівноваженим, постійно згадував колишню дружину, використовуючи нецензурну лексику. Саме через це я передумала йти на побачення і, дякувати Богу, уникла очевидної небезпеки».

Як розвивалась ця історія далі, відомо мало не кожному іванофранківцю. Через декілька днів співрозмовник Ірини убив свою колишню дружину у міському парку ім. Т.Шевченка, після чого намагався покінчити життя самогубством, вистріливши собі у голову. Згодом помер у лікарні. «Пройшов вже майже рік, але я й досі не можу повірити в те, що сталося. Хтозна, чим для мене обернулось би побачення з ним, але ця історія стала для мене повчальною на все життя», – додає Ірина.

Втім, такі та багато інших подібних історій про небезпеку інтернет-знайомств не зупиняють дівчат і жінок від активного спілкування з незнайомцями у соціальних мережах та розміщення своєї анкети на спеціалізованих сайтах. Психологи кажуть, що йти на зустріч з незнайомою чи напівзнайомою людиною спонукає інтерес. У кожного він свій, різний, але в його основі – потреба в контакті. «Звичайно, можна стати жертвою афериста. Але ті люди, які за характером схильні стати жертвою афериста, знаходять неприємності і в реальному житті – вони легко довіряють, не обдумують, не перевіряють. У цих людей не сформований «дорослий фільтр», немає вміння постояти за себе, вони просто імпульсно реагують – «ведуться», – пояснює Христина Карабин, кандидат психологічних наук, доцент, психолог-практик.

«Якщо жінка легко погоджується на нездорові, хамські, розважальні пропозиції, то це свідчить про її несвідому налаштованість на них. І вона постійно притягує таких чоловіків, які будуть цим користатися. Є певний типаж жінок, яким щоразу трапляються небезпечні чоловіки», – наголошує Христина Карабин.

23-річна студентка Наталія, яка навчається в обласному центрі Прикарпаття, майже два місяці спілкувалася «ВКонтакті» з приємним молодим чоловіком. Він першим запропонував їй дружбу в соцмережі, а під час переписки робив безліч компліментів та просив дівчину викласти свої фото у купальнику. «Його дуже цікавило, куди я піду працювати після закінчення університету. Врешті він запропонував підшукати мені добре оплачувану роботу за кордоном. Сказав, що я буду працювати в ескорті у багатих чоловіків. Зрозумівши, що й до чого, я припинила спілкування з ним і видалила свою сторінку з мережі. Тоді я перелякалася неабияк та ще довго переживала, щоб він не шукав зустрічі зі мною», – розповідає Наталія. Дівчина каже, що зустрічала на сайті знайомств і реальних збоченців, які знайомляться у мережах з довірливими дівчатами, щоб під час зустрічі познущатися з них або нанести психологічну травму. Іноземці також шукають у мережах симпатичних дівчат та пропонують їм зустрічатися для розваг, а буває й навіть більше – працювати повіями.

Найстрашніше, коли такі «звірі віртуального світу» добираються до дітей. Підлітки психологічно не готові до цього, і їх травма може бути набагато серйознішою, ніж у дорослого. Є випадки, коли дитину під психологічним тиском через інтернет змушували брати участь у зйомках дитячої порнографії. Тому кожні свідомі батьки зобов’язані контролювати знайомства дітей в інтернеті.

Тим часом шахраї продовжують реєструватися у мережах під вигаданими іменами та заманюють у свої тенета довірливих користувачів. Ось декілька прикладів популярних схем, які вони найчастіше використовують під час інтернет-знайомств, цього разу – для видурювання грошей у віртуального партнера. Для прикладу, під час активної переписки між жінкою і чоловіком зав’язується серйозне спілкування з натяком на продовження стосунків, одруження та щасливе і довге спільне життя. Таке спілкування може тривати навіть декілька місяців, щоб остаточно переконати вас у серйозності намірів та здобути вашу прихильність.

А потім раптом у вашого співрозмовника виникає якась серйозна проблема або важка хвороба, і щоб вирішити цю проблему та прискорити час вашої зустрічі, він просить допомогти йому коштами. Здається, будь-яка нормальна жінка розпізнає в цьому пастку та відмовиться виконати таке прохання малознайомого чоловіка, але насправді це буває дуже рідко. Здебільшого, жінки без вагань перераховують кошти, а потім не можуть повірити, як їхня «половинка» могла просто зникнути, залишивши їх без копійки.

Бувають і такі шахраї, які випитують у своїх потенційних жертв подробиці особистого життя, і якщо виявляється, що жінка заміжня, починають шантажувати її та вимагати гроші за своє мовчання. Найчастіше в такі пастки потрапляють багаті заміжні жінки, які бояться втратити чоловіка, тому вони піддаються на шантаж шахраїв та викладають їм зі своїх кишень чималенькі суми. Варто додати, що і чоловіки нерідко стають жертвами такого обману.

Проте останнім часом найбільш популярним способом шахрайства на сайтах знайомств є той, на який упіймалася 28-річна Світлана з Івано-Франківська. Один з «віртуальних знайомих» жінки з радістю повідомив, що хоче зробити їй дорогий подарунок, надіслав на номер її мобільного назву сайту транспортної компанії, а також логін та пароль для входу на цей сайт. Вона зайшла туди і побачила, що посилка вже в дорозі, а також звернула увагу на те, що оціночна вартість її близько 400 євро.

«Безперечно, подарунок, та ще й такий дорогий, будь-яку жінку змусить повірити в справжність почуттів віртуального друга. Я навіть не могла подумами, що там буде тільки маленька формальність – отримувач повинен оплатити доставку цієї посилки, в середньому це близько 300-400 гривень», – пригадує Світлана. «Та що таке 300 гривень, коли вартість подарунка 400 євро», – подумала франківчанка і оплатила через платіжний термінал вказану суму. І якою ж несподіванкою для жінки виявилось те, що черговий раз зайшовши на сайт транспортної компанії, щоб прослідкувати маршрут своєї посилки, вона зрозуміла, що такого сайту більше не існує і це був елементарний шахрайський хід.

Насамкінець зазначимо, що, спостерігаючи за невдалими спробами інших познайомитись в інтернеті, кожен впевнений, що це ніколи не трапиться з ним. Але, як показує практика, досвідчені шахраї – як чоловіки, так і жінки – дуже часто вправні психологи і вміють знайти підхід навіть до найсерйозніших та найвідповідальніших користувачів мережі. На щастя, багато людей, усвідомивши усю небезпеку, що криється у розголошенні особистої інформації в інтернеті, убезпечують себе. Вони або зовсім не реєструються у мережах, або маскуються під вигаданими іменами та викладають про себе мінімум інформації. Мабуть, це єдиний і найбільш дієвий спосіб уникнути негативних, а то й фатальних наслідків небезпечних інтернет-знайомств.

Автор: Андрій МЕНІВ, Галицький Кореспондент

You may also like...