Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

18 серпня автомобіль власника ФК «Карпати»і телеканалу Zik Петра Димінського спричинив ДТП, в якому загинула 30-річна Наталія Тріла. Трагедія сталась на трасі М10 Львів-Краковець у селі Ямельня, Яворівського району. Ця події викликала резонанс у ЗМІ та соцмережах. За інформацією медіа, Димінський часто особисто керує автомобілем. Жоден з відомих багатіїв-винуватців смертельних автомобільних аварій ніколи не опинявся за гратами

Жоден з відомих багатіїв-винуватців смертельних автомобільних аварій ніколи не опинявся за гратами

Автомобіль Димінського опинився в кущах

Автомобіль Димінського опинився в кущах

18 серпня автомобіль власника ФК «Карпати»і телеканалу Zik Петра Димінського спричинив ДТП, в якому загинула 30-річна Наталія Тріла. Трагедія сталась на трасі М10 Львів-Краковець у селі Ямельня, Яворівського району. Ця події викликала резонанс у ЗМІ та соцмережах.

За інформацією медіа, Димінський часто особисто керує автомобілем Mercedes S 65 AMG із державними номерами АС0277ВР, який став учасником смертельного ДТП. Цей лімузин завжди супроводжує позашляховик охорони, джип завжди їздить слідом. Олігарх стверджує, що за кермом у момент катастрофи перебував не він, а його охоронець. Двоюрідний брат загиблої Степан Мацевко переконує, що Димінський каже неправду. «Зі слів очевидців, він вийшов із машини, передав ключі охоронцю, який їхав ззаду в позашляховику, сів у позашляховик і поїхав собі. А охоронець став біля Mercedes і стояв. Є одна людина, яка чітко може сказати, що вона це бачила», – говорить родич покійної. У поліції кажуть – у них нема жодних доказів, що за кермом Mercedes був саме бізнесмен. Як повідомили очевидці, після ДТП Димінський закрився у позашляховику охорони.

У ЗМІ також з’явилося відео перших хвилин після аварії за участю кортежу Петра Димінського. Запис зробили очевидці аварії. На відео видно джип «Лексус» із кортежу олігарха, у якому їздить його охорона. Також присутній сивий чоловік у білій сорочці дуже схожий на Димінського. Згодом чоловік сідає у «Лексус», що був у кортежі разом із Mercedes S 65 AMG, який і зіткнувся з «Опелем» загиблої. 

Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

Їм можна? Смертельні ДТП за участю олігархів

Згодом Галицький районний суд міста Львова заарештував охоронця Димінського за підозрою у причетності до аварії. У день похорону Наталії Трілиолігарха бачили на матчі його ФК«Карпати» у Львові. Рідні загиблої кажуть, що не почули від нього ані вибачень, ані пропозицій допомогти.

Незважаючи на те, що Димінський убезпечив себе, очевидно, він все одно боїться, що його звинуватять у смерті жінки. Вчора стало відомо, що він на приватному літаку вилетів до Женеви.

23 серпня олігарх не прибув на допит у поліцію Львова, який йому було призначено на 10 ранку. Член колегії МВС Антон Геращенко повідомив, що Димінському вручили дві повістки на допит, друга – на п’ятницю. На запитання, що робитиме поліція, якщо Димінський вдруге не з’явиться на допит, Геращенко відповів: «Тоді буде рішення слідчого про привід на допит».

Згодом в мережі з’явилося відео з міських камер спостереження, де чітко простежується, що за кермом автомобіля Мercedes, який скоїв смертельну ДТП, перебував чоловік у білій сорочці із коротким рукавом. Зауважимо, того дня у таку саму сорочку – як видно на попередньому відео – був одягнений Петро Димінський.

Треба визнати, що жоден із відомих багатіїв-винуватців смертельних автомобільних аварій ніколи не опинявся за ґратами. Їх або виправдовували, або провину брали на себе їхні охоронці чи водії. Водночас було б несправедливо стверджувати, що геть усі VIP-винуватці ДТП повністю відмежовуються від горя, яке завдали родинам своїх жертв. Трапляється, що винуватці трагедій надають щедру фінансову допомогу сім’ям загиблих.

Леонід Черновецький (2003)

Леонід Черновецький

Леонід Черновецький

Екс-мер столиці Леонід Черновецький двічі за 2003 рік опинився у центрі скандалів зі смертельними ДТП. Перше сталося 13 квітня – тоді службовий автомобіль «Мерседес» -600 концерну «Правекс», в якому перебувала дружина Черновецького Аліна Айвазова, збив на смерть 11-річного хлопчика Максима Прокопчука. Водій автомобіля одразу ж зняв номери і зник з місця трагедії.

Наступна трагедія сталася 4 листопада того ж року, коли «Мерседес» С-500, за кермом якого перебував сам Леонід Черновецький, збив 20-річного пішохода Дмитра Коропченка. Від отриманих травм він помер у лікарні.

 

За обома ДТП випадки були порушені кримінальні справи, однак їх закрили «за відсутністю складу злочину». Сам Чернівецький називав ДТП «спеціально підстроєними»,натякаючи, що таким чином проти нього вів війну тодішній столичний мер Олександр Омельченко. Варто зазначити, що розслідування другої аварії поновлювали у 2008 році, однак тоді воно також було закрито.

Сергій Калиновський (2007)

Автомобіль, загинувшего у ДТП прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський

Автомобіль, загинувшего у ДТП прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський

Сергій Калиновський – пасинок першої дружини Дмитра Фірташа. 30 травня 2007 року в центрі Києва, керуючи спортивним BMW М6, в’їхав у припарковані «Жигулі». В результаті аварії загинув прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський та подруга Калиновського Анастасія Броннікова. Через два тижні Калиновського затримали під час спроби вилетіти в Ізраїль, але незабаром відпустили під підписку про невиїзд. Після цього Калиновський три місяці перебував на лікуванні в київській клініці «Біофармтех», з якої зник у вересні.

29 вересня 2015 року Калиновського випадково затримали патрульні Києва – його зупинили за порушення правил дорожнього руху. Тоді пасинок Фірташа побив правоохоронців.

У 2016 році Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Сергія Калиновського. Йому інкриміновано дві статті Кримінального кодексу – ч. 2 ст. 345 (насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху) КК України. Покарання за першою статтею – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, за другою статтею – позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. Нині Калиновський перебуває в Лук’янівському СІЗО.

Шевченківський райсуд Києва в березні цього року почав розгляд справи по суті. Під час засідань брат обвинуваченого Олександр Калиновський відмовився давати свідчення.Біля будівлі суду кілька десятків людей мітингували з вимогою покарати пасинка багатія. Суд відпустив Калиновського під домашній арешт та з електронним браслетом. Генпрокуратура подала апеляцію на це рішення, однак коли його розглянуть – невідомо. Шевченківський райсуд переніс засідання на невизначений термін.

Олександр Омельченко (2009 рік)

Олександр Омельченко у власному автомобілі після трагедії

Олександр Омельченко у власному автомобілі після трагедії

Екс-мер Києва Олександр Омельченко двічі опинявся в центрі скандалу зі смертельними ДТП. 2009 року він своїм автомобілем «МуцібісіПаджеро» збив на смерть 48-річного будівельника Олександра Карпінського, який переходив проїжджу частину. Трагедія сталась біля зупинки транспорту «Віта-2» на Столичному шосе.

За фактом ДТП МВС порушило кримінальну справу. Тодішній глава відомства Юрій Луценко заявив, що Омельченко під час керування автомобілем був тверезий, а його машина рухалася з дозволеною швидкістю – близько 70 км/год.У червні 2010 року слідчі заявили, що не встановили складу злочину в діях Омельченка, справу було закрито. З чуток, родичам загиблого Омельченко тоді купив будинок і автомобіль.

Наступного разу, 20 грудня 2015 року, машина екс-мера збила 32-річну жінкув Києві на Столичному шосе, після чого зникла з місця ДТП. Постраждала опинилась вреанімації з важкою черепно-мозковою травмою, переломами грудної клітки і тазу. Вона померла, не приходячи до тями. У неї залишилась 5-річна донька. Через деякий час на місці ДТП з’явився водій колишнього київського градоначальника Анатолій Ніщук. Він розповів, що возить Омельченка вже 20 років і в момент наїзду саме він був за кермом. За словами водія, йому довелося поїхати з місця аварії, бо йому стало зле — хворіє на цукровий діабет.Водій фури, що стояла недалеко від місця події, стверджує, що бачив за кермом «начебто не ту людину, яка згодом повернулася на місце ДТП».

У ЗМІ з’явилась інформація, що провину на себе Ніщук взяв не безплатно, а за $25 тис. До того ж цифра була такою перед тим, як виявилось, що жінка померла. Відтак, водію загрожувало вже не умовне покарання а цілком реальний строк у тюрмі. Врешті водій відбувся умовним строком. Чи допоміг Омельченко сім’ї своєї другої жертви – невідомо.

Костянтин Меладзе (2012 рік)

Автомобіль Костянтина Меладзе після ДТП

Автомобіль Костянтина Меладзе після ДТП

2012 року відомий продюсер та автор пісень Костянтин Меладзе на трасі Київ-Обухів своїм позашляховиком «Лексус» недалеко від пішохідного переходу збив 30-річну жінку. Вона померла до приїзду «швидкої», яку одразу викликав Меладзе, а поки вона їхала, намагався сам надати першу допомогу. Продюсер визнав свою провину й активно співпрацював зі слідством. Тест на алкоголь, який Меладзе зробив одразу після приїзду правоохоронців показав, що він абсолютно тверезий. Продюсер матеріально підтримав сім’ю збитої жінки, у якої залишилось двоє дітей. Численні спроби журналістів розпитати рідних загиблої про обсяг матеріальної допомоги не мали успіху – вони відмовлялися говорити. Зате сусіди сім’ї, яку спіткало горе, виявилися більш балакучі. «Ми Костянтина не звинувачуємо, адже на його місці міг опинитися будь-хто, – каже сусід Петро. – Меладзе- добра, порядна людина, обіцяв допомогти родині. Кажуть, він уже зустрічався з чоловіком Ганнусі (загиблої – «Главком») і передав 30 тисяч доларів».

Розслідування тривало впродовж року. В грудні 2013-го київська прокуратура зробила офіційну заяву про те, що Меладзе визнаний невинуватим у смерті жінки, оскільки правил дорожнього руху він не порушував, у момент наїзду не був під дією алкоголю. ЗМІ уточнювали, що хоч жінка і переходила вулицю поблизу пішохідного переходу, але вийшла на дорогу з-за «маршрутки», тому Меладзе не встиг зреагувати і запобігти наїзду. Справу закрили.

«Мажор» Толстошеєв-молодший (2016)

9 січня минулого року смертельне ДТП влаштував син бізнесмена Андрія Толстошеєва з Донеччини. Джип Mercedes під його керуванням в’їхав у кіоск біля метро «Лівобережна» в Києві. В результаті загинула жінка, ще одна людина була госпіталізована.

Правоохоронці не одразу висунули підозру винуватцеві смертельного ДТП, що викликало хвилю обурення в суспільстві. Суд 15 січня призначив «мажору» запобіжний захід – утримання під вартою на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 137,8 тис. грн. 18 січня захист Толстошеєва заявив про внесення за нього застави, однак прокуратура оскаржила це рішення.Сторона захисту тоді стверджувала, що у Толстошеєва-молодшого стався напад епілепсії – вперше у житті. Справу було закрито. Цьогоріч генпрокурор Юрій Луценко ініціював повторне відкриття справи та проведення експертиз ще раз, однак результати залишились такими ж: лікарі визнали, що у момент ДТП у сина бізнесмена був епілептичний напад, але він не перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Єдиний наслідок трагедії для «мажора» – вилучення в нього водійського посвідчення.

Батьки винуватця ДТП після трагедії та під час розгляду справи стверджували, що у нього порок серця.

Журналісти відшукали сторінки Толстошеєва-молодшого у соцмережах. До того, як сталося ДТП, Станіслав публікував фото з алкоголем та цигарками і писав про наркотики. Його акаунти рясніли знімками у шикарних автомобілях та нічних клубах. Наразі акаунти заблоковані.Толстошеєв мав сторінку і на популярному ресурсі ask.fm, де відповідав на запитання іншихюзерів. Зокрема, своїм ідеальним подарунком Толстошеєв назвав «щедрий дозняк і пляшку пива», а улюбленим напоєм –«кодеїн зіспрайтом».

Жодної інформації про допомогу родині загиблої у ЗМІ немає.

Син Ігоря Молотка (2016)

Автомобіль після ДТП за участю сина народного депутата Ігоря Молотка

Автомобіль після ДТП за участю сина народного депутата Ігоря Молотка

Син народного депутата Ігоря Молотка спровокував масштабну та, на щастя, не смертельну аварію. 6 листопада минулого року він протаранив авто патрульної поліції і автомобіль Daewoo Matiz. Постраждали четверо людей, які були в Daewoo. Двох із них відправили до лікарні, ще двоє відбулися легкими травмами.Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху), санкція за якою передбачає до трьох років обмеження волі.

Поліція встановила, що саме син нардепа був за кермом. Під час огляду лікаря було підтверджено, що на момент скоєння ДТП він був п’яний. Незважаючи на це, поліція не взяла його під варту і призначила низку додаткових експертиз, за результатами яких вже вирішать, чи потрібно затримувати Молотка-молодшого, з вини якого сталося масштабне ДТП.

Слідство триває.

Безкарне ралі

Українські високопосадовці не соромляться порушувати правила дорожнього руху навіть у центрі столиці посеред білого дня. Журналісти зафіксували низку випадків, коли кортежі VIP-чиновників поводяться на дорозі по-хамськи. Наприклад, авто із секретарем Національної інвестиційної ради Борисом Ложкіним повернуло на зустрічну смугу і через кілька хвилин позашляховик із чиновником потрапив у ДТП. При цьому охоронець  Ложкіна майже одразу зняв номерні знаки з автомобіля. Номерних знаків не виявилось у базі поліції, що свідчить про те, що це номери оперативного прикриття. Після оформлення ДТП позашляховик на очах у поліції залишив місце пригоди без номерів.

Кортеж із народним депутатом Ігорем Котвіцьким, соратником і бізнес-партнером голови МВС Арсена Авакова, декілька разів перетинав подвійну суцільну смугу. Також автомобіль депутата регулярно стоїть на тротуарі. На запитання про відсутність реакції на порушення поліцейські відповідають наступним чином: «Є такі нюанси, коли можна відійти від правил дорожнього руху, якщо є необхідність». Сам же Котвіцький прокоментував у Facebookпорушення ПДР так: «Для мене, як і для багатьох політиків, час у дорозі – це можливість попрацювати з документами, розпланувати свій день, зробити телефонні дзвінки. Отже, в автомобілі я виключно – пасажир і не відстежую, що відбувається навколо. Тому запитання, чи складалися протоколи на це авто, краще поставити Національній поліції, особисто я нічого не отримував».

Крім того, журналісти зафіксували, як автівки депутатів Ігоря Кононенка, Євгена Геллера та Андрія Іванчука були припарковані просто на перехресті. Порушують правила дорожнього руху також кортежі лідера Радикальної партії Олега Ляшка, голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та інших.

Автор: Наталія Сокирчук, «Главком» 

 

You may also like...