Казус Крисіна та «криша» Крисіна

22 листопада Шевченківський районний суд міста Києва виніс скандальне рішення в одній зі справ Майдану. Мова про вбивство журналіста   В’ячеслава Веремія. Юрій Крисін, підозрюваний у причетності до побиття загиблого, отримав доволі м’яке покарання – чотири роки позбавлення волі. Умовно. З випробувальним терміном у два роки. Такий вирок здивував, здається, не лише активістів і адвокатів родин Небесної сотні, але й прокуратуру.

Остання, до слова, просила для обвинуваченого шість років позбавлення волі.

Однак ані тяжкість дій Крисіна, ані інший злочин, скоєний під час судового розгляду, не вплинули на рішення Феміди. Скидається на те, що й саму особу обвинуваченого, як того вимагає закон, суд не надто оцінював. Як наслідок – прокурори й адвокати готуються до подачі апеляції. Що ж відбувалося у справі про вбивство Веремія, розбирались у виданні Insider.

Історія злочину

Майже чотири роки тому, вночі 19 лютого, у центрі Києва група тітушок за допомогою світлошумової гранати на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської зупиняє таксі. В автомобілі перебувають троє – окрім самого таксиста там двоє журналістів – вже згаданий Веремій та його колега. Приводом для такої "зупинки" авто поруч із Головним управлінням київської міліції (нині Головне управління Нацполіції Києва) послугувало нібито те, що журналіст "Вістей" знімав дії осіб спортивної зовнішності на телефон.

Автомобіль починають бити, пасажирів і водія витягають на вулицю. Таксисту, врешті, вдається втекти на своєму авто, колега Веремія також відривається від нападників і, за словами потерпілих, рушає до редакції. Врятуватися намагається і сам Веремій. Після побиття він тікає, однак отримує вогнепальне поранення – в нього стріляє один зі "спортсменів". Його наздоганяє група тітушок і продовжує бити. Згодом журналіст таки добирається до людей, його передають до медиків. Він помре в лікарні швидкої медичної допомоги через втрату крові.

Приблизно за півтора місяці після цих подій правоохоронці затримають Юрія Крисіна. Від початку йому інкримінують ст. 115 Кримінального кодексу – умисне вбивство. Вже у квітні озвучать і перші результати розслідування – окрім Крисіна причетними до вбивства журналіста назвуть Павла Зінова – начальника департаменту матеріального забезпечення МВС часів Януковича.

Також прозвучить прізвище Армена Саркісяна – земляка Крисіна, вихідця з Горлівки (нині в розшуку). Організатором тітушок назвуть Віктора Зубрицького – керівника медіа-холдингу "Контакт", який також розшукується. Стане відома й людина, яка нібито стріляла у Веремія – Джалал Алієв, також горлівчанин. Але як повідомить представник ГО "Офіцерський корпус" Володимир Рубан (пов’язують з Медведчуком), Алієва нібито був убитий, коли воював на Донбасі на боці "ДНР". Однак жодних підтверджень цієї інформації немає.

Попри такий високий темп, розслідування, з невідомих на загал причин, почне буксувати. Крисін із СІЗО повідомить, що йому погрожують аноніми. Аналогічну заяву зробить і його дружина. Слідчий Євген Котець, отримавши дві заяви, через Печерський суд змінить запобіжний захід з тримання в слідчому ізоляторі на домашній арешт. А процесуальний керівник у провадженні, прокурор Генеральної прокуратури Євге Красножон (нині не працює) вирішить змінити кваліфікацію дій Крисіна. І замість ст. 115, – умисне вбивство, – підозрюваний отримає ч. 4 ст. 296 – хуліганство вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї. Тобто, менш "тяжку" статтю. Але на цьому події не закінчуються.

До Крисіна приставлять охорону, однак досі достеменно не вдається з’ясувати, хто ж саме його охороняв, оскільки на інформаційні запити правоохоронці прямо не відповідають. За неофіційною ж інформацією за це відповідала Державна служба охорони Київської області.

На шостий місяць після затримання Крисіну знову змінять запобіжний захід. Шевченківський райсуд вирішить скасувати для підозрюваного домашній арешт і призначить йому особисте зобов’язання. До всього, суддя Олег Лінник переведе засідання у закритий режим. Адвокат родини Веремія Вікторія Дейнека намагатиметься оскаржити рішення про перекваліфікацію злочину. І в перший раз навіть вдало. Однак все той же прокурор Красножон повторно закриє провадження за умисне убивство.

"У нас було враження, що Крисіна виводять із цієї справи з найменшим для нього покаранням. Спочатку йому кваліфікували співучасть в убивстві, але слідство перекваліфікувало його дії на хуліганство, бо вважало, що співучасті у вбивстві немає. Я оскаржувала цю постанову в суді. Однак після цього дії слідчого були формальними: допитали буквально двох свідків і десь за місяць прийняли аналогічну постанову про закриття.

Бо нібито не назбирали доказів, аби кваліфікувати Крисіну участь в убивстві. Ми з клієнткою, мамою Веремія, обговорювали ситуацію. Вона прийшла до висновку, що оскаржувати друге рішення не потрібно, бо це буде ходіння по колу. До всього, вона переживала за своє життя і життя дочки. Ми вирішили йти в суд і вже там намагатися змінити кваліфікацію. Або ж домогтися максимального покарання за "хуліганку" – це сім років позбавлення волі", – говорить адвокат Дейнека.

Продовження діяльності

Перебуваючи під особистим зобов’язанням Крисін встигає вчинити ще один злочин. У жовтні 2015-го він приймає участь у стрілянині на ст. м. "Житомирська". Повідомлялося, що того дня правоохоронці здійснювали рейд на рекетирів, які могли займатися вимаганням грошей в автоперевізників. Проте слідство ж інкримінує Крисіну лише незаконне поводження зі зброєю – в багажнику його авто знаходять гранату РГД-5. За це у березні 2016-го він отримує три роки умовно з випробувальним терміном в один рік.

Однак не встигає цей строк розпочатися, як особу, схожу на Крисіна, помічають під час скоєння іншого злочину – нападу на автомобільну заправку "Народна", що неподалік аеропорту Жуляни. Це відбувається у травні 2016-го. Слідство вважає Крисіна організатором та співучасником. В Мережу навіть потрапляє відео, де зафіксований схожий на Крисіна чоловік. Від нього отримує вогнепальне поранення в ногу працівник заправки. За три місяці, у серпні 2016-го, Крисіна арештовують, однак у грудні того ж року Апеляційний суд випускає його з-під варти.  Цікавим є і той факт, що ці дії підозрюваний вчиняв, перебуваючи під охороною.

В Шевченківському ж суді пан Лінник, попри насичені два роки, не бачить підстав для зміни запобіжного заходу підозрюваному в "хуліганських діях" Крисіну. Оскільки той з’являється на засідання й не ухиляється від своїх процесуальних обов’язків. Що ж до його охоронців, то адвокати потерпілих, як і присутні в коридорах суду журналісти, стверджують – обвинувачений час від часу являвся на суд без супроводжуючих. А на інші судові процеси він приїздив взагалі без охоронців (автор даного тексту неодноразово це бачив у Солом’янському суді під час підготовчих засідань у справі про напад на автозаправку).

Попри такий багаж правопорушень, зібраний після Майдану, історія дій Юрія Крисіна може починатися значно раніше. Так, активісти, зокрема з Медійної ініціативи за права людини, які відстежують його "життєвий шлях", переконують, що особу, схожу на обвинуваченого у вбивстві Веремія, бачили у 2009-му під час силового захоплення мансарди в будинку на вул. Софіївський 18а. Подейкують, що він може бути причетним і до призабутого нападу Вадима Тітушка на журналістів Владислава Соделя та Ольгу Сніцарчук – активісти запевняють, що саме Крисін тоді міг займатися організацією "спортсменів". На користь цього може свідчити той факт, що очевидці нападу, з якими вдалося поспілкуватися, впізнають на одному з відеозаписів "підлеглого" Крисіна – Павла Бялая.

Останній, до слова, також фігурує в розслідування про вбивство Веремія. А захистом відомого Вадима Тітушка займався адвокат Андрій Калмиков. Який у тій-такі справі про вбивство Веремія захищав Юрія Крисіна. Окрім зазначених, активісти зауважують ще на одному епізоді – спробі захоплення Лук’янівського ринку у 2012-му – на одному з відеозаписів зафіксована особа, схожа на Крисіна.

Скрін-шот Текстів

Крім того, джерела у правоохоронних органах говорять і про погашену судимість за нібито "убивство з необережності". Вони ж натякають – і в цьому випадку довго перебувати за ґратами Крисіну не довелося, а в часи Януковича судимість "закрили".

Не менше цікавим за Крисіна є й суддя, який зачитував вирок. Суддя Лінник відомий серед активістів тим, що свого часу позбавляв водійських прав учасників автопробігу до Межигір’я Януковича.

"Він доволі цікаво виносив свої рішення. Коли справи тільки почали надходити в суди, Лінник розглянув лише одну з них. Порушень не побачив і повернув її. Однак згодом він у двох ідентичних справах виносить рішення про позбавлення людей водійських прав. Ми маємо факти, які вказують на те, що тодішня голова Шевченківського райсуду пані Мелішак давала суддям вказівки про "правильні" рішення. Цю ж інформацію підтверджує суддя Макаренко, яка давала про це показання прокуратурі. Накази ж про вказівки надходили до суддів з Адміністрації президента", – говорить член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Він додає – після втечі Януковича Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) порушила щодо Лінника дисциплінарне провадження. Причиною для цього стала заява чинного міністра юстиції Павла Петренка. Однак оновлений склад ВККС вже у 2015-му відмовився притягти суддю-порушника до відповідальності.

"ВККС у 2015-му заявила, що порушення і діях Лінника є, однак притягати до відповідальності його не будуть, оскільки завершили строки давності. Хоча вони мали закінчуватися у 2017-му. Тобто маємо банальне небажання покарати суддю за його дії. Згодом Лінник судив іншого суддю Майдану – Вікторію Кицюк. Ми рік домагалися його відводу в цій справі. І в результаті йому на заміну отримали ще одного суддю Майдану – Володимира Бугіля", – зазначає Маселко.

Справи апеляційні

Крисін отримав вирок за хуліганські дії. Не останню роль у цьому зіграв початковий етап, на якому справу перекваліфікували. Відіграти ситуацію назад й інкримінувати обвинуваченому умисне вбивство наразі вже не можна, переконують і адвокати, і прокурори.

"Не даючи оцінку діям своїх колег можу сказати – кваліфікація у провадженні не зовсім коректна. Я б кваліфікував інакше, зважаючи на обставини справи. Так, у прокурора є право повідомити підозрюваному нове обвинувачення. Однак якщо є рішення про закриття провадження, то тій самій особі, за тим самим фактом, щодо тих самих подій не можна повідомити ту ж підозру. В нашому випадку – у співучасті в убивстві. Адже постанова прокурора Красножона вдруге не була скасована", – говорить у коментарі INSIDER представник групи обвинувачення у справі Веремія Олексій Донський, який із колегами зайшов у провадження восени 2016-го, замінивши групу інших прокурорів.

Він додає – вирок є "обурливим", тож прокуратура подаватиме оскарження до Апеляційного суду.

"Такий вирок, на нашу думку, не відповідає закону. Суддя мав врахувати тяжкість злочину, роль підозрюваного та його особу. Ми маємо інформацію, і вона озвучувалася в суді, що люди з числа "підлеглих" Крисіна отримували від нього вказівки щодо переховування зброї. Це була снайперська гвинтівка, приціл і глушник до неї, пістолет та набої. Ці вказівки він надавав уже під час розгляду справи Веремія. Подальша доля цієї зброї невідома. Одного ж з "підлеглих" вже засуджено. Він, до речі, брав участь у злочинах проти майданівців. Зокрема, був помічений в епізодах викрадення людей біля ст. м. "Петрівка", – зазначає Донський.

"Тож ми будемо подавати скаргу в апеляцію і вимагати адекватного покарання. До всього, і сам процес не відповідав вимогам КПК, затягувався. Не може одноепізодна справа, з відео, свідками розглядатися 3,5 роки. І це при тому, що сам Крисін не заперечував провини", – говорить Донський.

Перелік злочинів Шрека

"Те, що Крисін стверджував, що не знав і не розумів, що хтось міг стріляти у Веремія – маячня. Те, що за версією Крисіна Веремія спочатку побили, а вже потім поранили з вогнепалу – маячня. Є відеозаписи, є відеосинхронізації, які це спростовують. Очевидно, що закривати провадження за умисне вбивство було не можна. Але це зробили. І відкрили "хуліганку". Але це теж "тяжка" стаття – не 15 років, не довічне, але від 3 до 7 років тюрми", – говорить Євгенія Закревська, адвокат родини Веремія.

Вона наголошує – згідно норм КПК Шевченківський райсуд мав змінити Юрію Крисіну запобіжний захід ще після першого злочину, скоєного під час особистого зобов’язання.

"Логічно, що за скоєння злочину під час перебування на запобіжному заході Крисіна мали арештовувати. І за гранату на Житомирській. І за напад на автозаправку. Однак цього не відбулося. Так, обвинувачений співпрацював зі слідством. Однак у чітких рамках. "Зливали" тих, для кого не існувало реальних загроз покарання. Це ті ж Саркісян чи Алієв, прізвища яких також звучали у вироку. Справді велику рибу в результаті цієї співпраці не піймали", – зазначає адвокат.

Вона також зауважує – після того, як справи щодо дій тітушок на Великій Житомирській передали в Департамент спецрозслідувань при ГПУ – з’явилися "фактові" провадження. Також активно почали розробляти й оточення Крисіна. Власне, саме під час роботи ДСР у справі затримують і арештовують вже згаданого Бялая, який, за неофіційною інформацією, раніше проходив у справі Веремія як залегендований свідок. Нині ж він у статусі підозрюваного в одному з проваджень.

На запитання, коли ж очікувати апеляційного розгляду, адвокати кажуть – щонайменше за місяць.

"Думаю, апеляція буде у лютому. Шанси на те, що справу Крисіна повернуть назад є. Однак вони малі Такі ж малі, як і шанси на те, що Крисіна "зіллють" як токсичного персонажа", – говорить Закревська.

Вона додає, що у підозрюваного можуть бути хороші зв’язки. Зокрема – і в силових структурах. Інакше важко пояснити те, що Крисін неодноразово виходив сухим із води за свої дії. Чи станеться так і цього разу стане зрозуміло буквально за місяць-півтора, коли Апеляційний суд таки візьметься розглядати скарги захисту й держобвинувачення.

Джерела INSIDER кажуть, що за Крисіним стоять два представники МВС – начальник кримінальної поліції та та керівник департаменту внутрішньої безпеки, які надійно його опікали до 2014 року, а також голова однієї з обласних державних адміністрацій, з яким вони разом ходили в "качалку". Саме в В 2014 йому постановою прокурора змінено 115 ( вбивство) і в 2014 ж передали до суду, тому зараз ГПУ не може змінити формулювання у справі.

Джерело: Insider

You may also like...