Як не стати жертвою квартирних крадіїв

Злодії були завжди. Першу крадіжку – з райського дерева – скоїла ще Єва. Після того, як викрадене яблуко скуштував Адам, перших правопорушників було негайно покарано вигнанням із раю. Сучасні правоохоронці, нажаль, всевидючого ока не мають – так швидко розкрити злочин й затримати крадіїв вдається не кожного разу. Значний відсоток тих, яких у міліцейських протоколах називають потерпілими, самі в більшій мірі винуваті у тому, що їхню оселю обчистили. ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СВОЮ ОСЕЛЮ, ДОКИ ВИ НА РОБОТІ?

Поспілкувавшись із правоохоронцями, які розкривають квартирні крадіжки, довідаємось багато цікавого. Виявляється: замку, який зупинить крадія, й досі не сконструйовано. Правоохоронці радять власникам квартир встановити в квартирі сигналізацію. Тільки один її вигляд часто-густо відлякує “квартирників”. Які усвідомлюють, що за лічені хвилини після проникнення в таку оселю, тут буде наряд Управління державної служби охорони МВС. Суттєвий аргумент на користь державних охоронців – на відміну від приватних охоронних фірм, їм надано право використовувати проти бандитів зброю.

Найдорожча із сигналізацій обійдеться власникові приблизно в 1 тисячу гривень, плюс ще 70-100 гривень щомісячної оплати.

Для тих, хто все ж таки поки ще не визначилися з сигналізацією – радимо хоча б зробити її імітацію.

ЯК ПРОНИКАЮТЬ В ПОМЕШКАННЯ

Зазвичай злочинці добре готуються до злочину. Спочатку вони дивляться на ваше вікно: якщо воно метало-пластикове, а за дорогими шторами видніється привабливий сучасний інтер’єр – це, напевно, приверне їхню увагу. Далі, у будь-який спосіб, зловмисники шукають інформацію про те, коли ви буваєте вдома, хто ваші сусіди. Іноді невільними помічниками злодіїв стають бабусі, котрі проводять час на лавочках біля під’їздів. Вони можуть першому стрічному розповісти про вас більше, ніж ви самі про себе знаєте.

Довідавшись про вас усе, крадії починають діяти…

Найчастіше (в кожному третьому випадку) до чужих квартир потрапляють шляхом зламу замка, в одному з десяти – методом підбору ключів. Бували випадки, коли нахаби просто виламували двері. Деякі спритники влізають у квартири через відчинене вікно.

Часто-густо крадії викрадають ключі чи находять їх у різноманітних схованках: під килимком або ж на електрощиті. Іноді вони користуються моментом, коли господар не зачинивши двері, йде палити на площадку між поверхами, заходить у гості до сусідів, або, приміром, виносить сміття. Міліцейська статистика свідчить, що, як це не дивно, значний відсоток крадіжок скроюється саме шляхом “вільного входу” (у майже 40 випадках із 100).

Останнім часом побільшало випадків, коли крадіжки вчиняються шахрайським шляхом. Приблизно 2% громадян – а це в більшості літні люди, постраждало через свою довірливість. Шахраї дзвонять у двері й представляються соціальними або медпрацівниками. Під приводом надання спонсорської допомоги, пропозиції дешевих продуктів харчування, ознайомлення зі скаргами та пропозиціями вони входять до квартири. А далі, поки один відволікає старенький, інший копирсається в речах.

Дитину також треба вчити правилам безпеки. Якщо вона дома сама, а в двері дзвонить незнайомий, відчиняти , звичайно, не можна. Краще сказати не “я дома сам”, а, приміром, “мама зараз у ванній кімнаті, прийдіть пізніше”.

Слід пам’ятати, що крадуть як одинаки, так і злочинні групи. Іноді один орудує біля дверей, інший стоїть “на варті” біля під’їзду, третій – за кермом автомобіля.

ЯКИЙ ЗАМОК НАЙНАДІЙНІШИЙ

Не слід сліпо довіряти рекламі. Замки навіть відомих виробників не гарантують захисту квартир від професійних домушників. Є лише більш чи менш надійні конструкції.

Поспілкувавшись з людьми, що за своїми функціоними обов’язками доволі часто зіштовхуються з випадками квартирних крадіжок, довідалася одну дуже цікаву деталь. Виявляється, що одним із самих надійних на цей час є зсувний замок. Зовні двосторонній ключик від нього дуже схожий на той, що носив із собою Буратіно. Професіонали називають його по різному – “двохбородочний” чи “пелюстковий”.

Чим цей замок відрізняється від інших? Його зубці, що блокують замок, та П-образний фіксатор захищають серцевину від відкриття методом підбору дубліката ключа. 5 зуб блокує замок від взлому проворотом “ведмедкою”. Косий скіс охороняє від вибивання серцевини. І, нарешті, термостійка вставка в стрижні не дає змоги перепилити стержні замка.

Ці замки випускаються у різних країнах. Користуються попитом елегантні італійські, надійністю відзначаються російські, та й наші – харківські – нічим не гірші. Такий замок коштує від 70 до 250 гривень, але є і більш дорогі екземпляри.

ЩО ШУКАЮТЬ У ВАШІЙ ОСЕЛІ КРАДІЇ

Що більше всього забирають із квартир? Звичайно, гроші. А ще й те, що можна швидко й вигідно продати: золоті прикраси, мобільні телефони, теле- та відеоапаратуру.

Статистика свідчить, що улюблений день крадіїв – п’ятниця. Багато городян після трудового тижня виїжджають із задушливого міста на природу, на дачі, в село – до батьків. На другому місці чомусь стоїть середа.

Скоювати крадіжки намагаються переважно вдень, коли власники на роботі. Попередньо квартиру й сусідів “подзвонюють”, аби знати напевне, що їм ніхто не перешкоджатиме.

Шляхи відходу завжди відпрацьовують – тому стати жертвою несанкціонованого проникнення в житло значно більше ризикують мешканці першого та другого поверхів. Злодій при певних обставинах може просто виплигнути з вікна. Останні поверхи будинків теж у пошані у “квартирників”. Вони перевіряють чи відчинене горище, чи є вихід через нього у сусідній під’їзд.

З огляду на це власникам квартир на перших і останньому поверсі слід потурбуватися про безпеку житла. Віконні грати в такому випадку не будуть зайвими. Бажано, щоб їхнє кріплення було якомога надійнішим. 7% цьогорічних квартирних крадіжок сталося саме через те, що хазяї вирішили заощадити на віконних ґратах. В одному відсотку – метал, з якого вони були зроблені, був не досить міцний, і прути просто перекусили кусачками.

Не останню роль у тому, що у нас крадуть, відіграє й наша власна недалекоглядність. У спекотний день ми просто забуваємо зачинити двері балконів та кватирки.

Оперативні співробітники розповіли цікавий випадок, що стався в одному з районів столиці. Власник квартири на першому поверсі зібрався ранком на рибалку. Встав раніше, пішов на кухню збирати продукти. Перед тим, як приготувати їжу відкрив квартирку. Все, що потрібно нібито зробив і тут, вибачте за інтимні подробиці, йому захотілося до туалету. Поки він там перебував чув якийсь шум, але особливо турбуватися не став бо вирішив, що це прокинулася та пішла на кухню його “улюблена” теща. Коли ж вийшов із туалету, то помітив, що немає мобільного телефону та барсетки з грошима. З претензіями, не гаючи часу, прибіг до кімнати матері своєї дружини. Збудивши її учинив галас, та бідна жінка з спросоння нічого не могла зрозуміти. Виявилося – поки він справляв свої природні потреби, злодій пробрався в оселю через кватирку та забрал усе, що йому впало в око.

На жаль, лише третину квартирних крадіжок вдається розкрити, як то кажуть, “по гарячих слідах”. Якщо такого не сталося, оперативникам та слідчим треба буде добряче попрацювати по розкриттю злочину. А час, нажаль, працює на користь крадіїв – усі речові докази попередніх крадіжок вони намагаються хутко продати. А ще змінити місце своєї “роботи”, виїхавши до іншого міста чи, навіть, до іншої країни.

Тому будьте пильним й небайдужими. Якщо бачите підозрілих у дверей свого сусіда, терміново телефонуйте на “02”.

Людмила Скачко, ГУМВС України в м. Києві

You may also like...