«Савлоховец» Эльбрус Тедеев: мошенник и пособник бандитов?

Протоколы допросов Роберта Тедеева, который называет Эльбруса своим братом, и водителя депутата, который также подтверждает их связь. Справка о том, что Тедеев находился на учете УБОП ка участник организованной преступной группировки до 2001 года.  

Коли на Олімпіаді в Афінах 2004 року Ельбрус Тедеєв поклав на лопатки американця Джеміля Келі, навряд чи він міг уявити, що колись йому доведеться боротися з міністром внутрішніх справ.

Проте у 2009 році таке сталося. У вересні депутат-регіонал Тедеєв потрапив в епіцентр політичного скандалу, що плавно переріс у кримінальну драму. Тепер він змушений освоїти новий для себе вид боротьби. А його головним ворогом став голова МВС Юрій Луценко.

Кримінальну тінь на Тедеєва кинула історія зі стріляниною у Голосіївському парку Києва, що сталася 11 вересня. Міліція затримала двоюрідного брата Тедеєва Роберта за підозрою в причетності до розборок у стилі 90-х. За даними слідства, саме на «Мерседесі» депутата з номерами Верховної Ради злодії зникли з місця події.

Сам Тедеєв заперечував свою причетність до кривавих подій, а також родинні зв’язки з Робертом Тедеєвим. Спочатку він навіть заявив, що у Голосіївському парку його помічники просто «займалися спортом».

Проте Юрій Луценко вирішив не губити роль ньюзмейкера у цій історії. На цьому тижні він заявив, що Тедеєв належав до злочинного угруповання «Савлохи», і досі не порвав усі зв’язки з криміналітетом.

У відповідь на це Тедеєв назвав Луценка «хронічним брехуном» і знову відхрестився від брата Роберта.

Останній удар у цьому поєдинку вирішив нанести міністр МВС.

В інтерв’ю «Українській правді» Луценко повідомив ще кілька неприємних новин для Ельбруса Тедеєва. Він надав редакції копії документів, на основі яких робив свої заяви.

Серед них – протоколи допитів Роберта Тедеєва, який називає Ельбруса своїм братом, та водія депутата, який також підтверджує їхній зв’язок.

Ще один козир Луценка – довідка про те, що Тедеєв перебував на обліку ГУБОЗ як учасник організовано-злочинного угруповання до 2001 року.

Крім того, міністр розповів, що Тадеєв скоро може стати фігурантом зовсім іншої справи – про шахрайство. Луценко продемонстрував копії звернення певного громадянина Н. про те, що Тедеєв вкрав у нього автомобіль. Наразі Ельбрусу вже виписали повістку на допит, і Луценко обіцяє, що це не кінець.

– Юрію Віталійовичу, Ельбрус Тедеєв наполягає, що в нього немає ніякого брата Роберта…

– Насправді абсолютно не принципово, чи є громадянин Росії Роберт Тедеєв рідним, двоюрідним, або якимсь іншим братом депутата Ельбруса Тедеєва. Важливо те, що він використовував автомобіль з парламентськими номерами для участі в бандитських розборках, у результаті яких одна людина загинула, друга – важко поранена.

Але якщо йдеться про те, хто кому є братом, то нехай депутат розбереться з самим Робертом Тадеєвим, який допитаний 22 вересня.

Є протокол, в якому Роберт стверджує: «В Киеве я поддерживаю связь со своим братом Тедеевым Эльбрусом». Є його підпис під попередженням про кримінальну відповідальність.

Протокол допиту Роберта Тедеєва

Протокол допиту Роберта Тедеєва. Він називає Ельбруса братом

Протокол допиту Роберта Тедеєва. Він називає Ельбруса братом

Друга річ – допит водія Тедеєва Олега Кривобока. Він пише, що поруч з під’їздом Ельбруса Тедеєва зустрів знайомого йому Роберта Тедеєва, який, ймовірно, брат Ельбруса. Далі написано, що він регулярно давав Роберту автомобіль.

Він також розповідає, що ввечері він з’їздив з іншими Тадеєвим – Казбеком – забрав доньку Ельбруса на іншому «Мерседесі» депутата, відвіз її додому і Казбека…

Копія свідчень водія Ельбруса Тедеєва

Копія свідчень водія Ельбруса Тедеєва

 Копія свідчень водія Ельбруса Тедеєва Кривобока

 – Це ще один брат Ельбруса?

– Я вже не знаю – брат він, чи не брат. Ельбрус казав, що в нього є брат Казбек, то, може, від нього він не відмовиться.

Водій з Казбеком забрали доньку, під’їхали до під’їзду, де стояв Роберт. Тут пишеться, що «він був чимось стурбований». Спочатку Казбек запитав, як у нього справи, на що той відповів, що в нього неприємності.

Аналогічну інформацію підтверджує сам Казбек Тедеєв. Він теж каже, що побачив Роберта, який був чимось стурбований, нервував, сказав, що у нього неприємності.

Протоколу допиту ще одного фігуранта справи у Голосіївському лісі Казбека Тедеєва

Протоколу допиту ще одного фігуранта справи у Голосіївському лісі Казбека Тедеєва

Крім того, сам Роберт Тедеєв підтвердив ще одну мою правоту про те, що це не перша його пригода. Він розповів, що бачив Фазіля Гасанова у Вінниці в кафе 28 серпня 2009 року. Це перша розбірка, яка відбулася у Вінниці. Через два тижні Гасанова було вбито у Голосіївському парку у Києві.

– Чи давав пояснення міліції Ельбрус Тедеєв з приводу інциденту у Голосіївському парку?

– Після того, як нам стало відомо, що машина з такими номерами була помічена під час події, ми почали її шукати. Після стрільби на ній відступила група учасників розбірок і поїхала з місця пригоди. Ми зрозуміли, що авто зареєстроване на водія Ельбруса Тедеєва з правом керівництва на самого Ельбруса.

Йому зателефонували, він відмовився розмовляти з начальником управління. Після цього йому зателефонував особисто Ярема (начальник столичної міліції), той почав доводити, що автомобіль – його особиста власність, він його купував за свої кошти і може це довести.

Ярема йому сказав: або ми його силою вилучимо, або ви його негайно доставите. Він його негайно доставив до голосіївського райуправління міліції для дій експерта – чи нема там крові, вибухових газів, вогнепальної зброї тощо.

Ельбрус Тедеєв прийшов до міліції разом з Бондиком. У присутності ще двох представників міліції його спитав Ярема дослівно: Де ваш брат Роберт Тедеєв? Він відповів: Не знаю, десь у Києві. «Дайте його телефон» – «У мене його немає». «Коли ви його востаннє бачили?» – «Давно». Хоча це неправда. Тобто це була первинна зустріч, яка не лягла під протокол.

Сьогодні Ельбрусу Тедеєву була надіслана повістка від слідчого, і він буде давати відповіді на запитання щодо обставин скоєння злочинів і дотичних до цього речей. Я не буду розкривати, які питання йому ставитимуться, але повістка сьогодні пішла.

– На чому ґрунтуються ваші слова про кримінальне минуле Ельбруса Тедеєва?

– Тепер про те, що Ельбрус Тедеєв не був на обліках ОЗУ. Згідно з так званою системою «Скорпіон» ГУБОЗ України, він був знятий з обліку ОЗУ «Савлохова» у 2001 році. Це часи міністра Смирнова, у якого працював Джига першим заступником.

Довідка УБОЗ про зняття Тедеєва з обліку у 2001 році

Довідка УБОЗ про зняття Тедеєва з обліку у 2001 році

Очевидно, людина заплуталася у брехні. Спочатку він каже, що Роберт йому не брат і взагалі на цій машині їздили його знайомі займатися спортом. Потім виявилося, що це спорт стрілецький. Потім він все таки наполягає, що Роберт йому не брат.

Я насправді не наполягаю, брат він, чи не брат. Це говорять водій і Роберт Тедеєв. Можливо, він і не брат. Але для слідства це не має жодного значення. Це лише накладає моральну і політичну відповідальність на народного депутата.

Навіть якщо прийняти до уваги версію, що Роберт Тедеєв бреше, а насправді він не є братом Ельбруса, що водій введений в оману, все одно стоїть питання, чому депутат дає свій автомобіль з парламентськими номерами для роз’їзду по Україні на бандитські розборки громадянину Росії Роберту Тедеєву?

Мене цей факт так турбує не тому, що, кажуть, вибори скоро, а тому що в Україні фактично зачищені всі злодії в законі, які роками діяли на нашій території і координували різні кримінальні діяння.

Те, що Ельбрус Тедеєв має спортивні досягнення, я про них знаю. До речі, покійний Савлохов також їх мав. Але це не заважає міліції розслідувати справи кримінальних діянь будь-якого спортсмена.

– Якщо Ельбрус Тедеєв до 2001 року стояв на обліку МВС як член ОЗУ, яким чином він потрапив до Верховної Ради?

– Спитайте у Віктора Януковича. Тим більше, що Ельбрус там не одинокий. Там багато людей, які свого часу стояли на обліку МВС. У легендарному 2005 році більшість з них покинула територію України. Ми дуже активно працювали і по Іванющенку, і по Кию, і по Черткову, і по Тедеєву, і по багатьох інших персонажах. Всіх не пам’ятаю, їх там ціла бригада зібралася.

Далі було підписано універсал Ющенка і Януковича, згідно з яким депутати місцевих органів влади стали недоторканними. Це вбило сотні справ по Україні в один момент. Вбивства тоді були підслідністю прокуратури, і вона у зв’язку з цим позакривала безліч справ з посиланням на недоторканність фігурантів цих справ.

А потім відбулися вибори, і вся ця гоп-компанія в повному сенсі цього слова, зайшла у Верховну Раду. Тому питати, як вони там опинилися, потрібно у того, хто формував списки Партії регіонів.

На жаль, мушу визнати, що такі діячі потрапили не лише у їхні списки. Фігуранти бази «Скорпіон» УБОЗу є і в інших фракціях. Але вони принаймні не ведуть активного життя і не роздають свої автомобілі для прикриття бандитських розборок у Києві.

Мене особливо обурило, що Джига, коментуючи убивство в Голосіївському парку заявив, що міліція непрофесійно діє і тому не може стримати кривавий беспрєдєл, який повертається на вулиці українських міст. Я вважаю, що це цинізм, який зашкалює. Один депутат Партії регіонів дає свій автомобіль з парламентськими номерами для вчинення бандитських розборок, інший критикує міліцію за те, що вона не може цьому завадити. Це просто унікальний симбіоз екс-міліціонера і екс-учасника ОЗУ.

Зараз ще не всі «Савлохівці» посаджені. У даному випадку можемо говорити, що від «Савлохова» залишилося дуже багато людей, в тому числі і народних депутатів, які знаходяться у різних фракціях.

У мене є для Ельбруса Тедеєва ще одна погана новина. Нещодавно в МВС надійшов лист від громадянина Н., який стверджує, що Тедеєв відібрав у нього «Мерседес» (показує копії листів). Це не той автомобіль, який фігурував у Голосіївських розборах – той зареєстрований на водії Тедеєва з правом керування у самого Тедеєва. А цей «Мерседес» використовує сам Тедеєв.

– Вам відомо, хто цей громадянин Н. і коли ця заява надійшла в МВС?

– Хто цей громадянин ми не знаємо. Зараз будемо розбиратися. Очевидно, людина почула про конфлікт і сподівається, що це допоможе його справі. Він написав листи голові Верховної Ради, лідеру Партії регіонів, самому Тедеєву. Листи датуються 3 вересня, 16 вересня. Мені вона надійшла 18 вересня.

Заява громадянина Н. на ім'я Луценка про те, що Ельбрус Тедеєв вкрав у нього автомобіль

Заява громадянина Н. на ім’я Луценка про те, що Ельбрус Тедеєв вкрав у нього автомобіль

Той самий громадянин Н. пише Ельбрусу і просить повернути машину

Той самий громадянин Н. пише Ельбрусу і просить повернути машину

І ще один лист громадянина Н. - Віктору Януковичу

І ще один лист громадянина Н. – Віктору Януковичу

Згідно з заявою цього громадянина, Тедеєв забрав у нього «Мерседес» погрозами і шантажем і повісив туди свої ВР-івські номери. Сьогодні ця справа розписана на начальника столичного Главка для реагування згідно з чинним законодавством.

Найсмішнішим, як на мене, є лист Н. до Віктора Федоровича Януковича, де він пише, що поважає Партію регіонів, тому що вона «виражає близькі і зрозумілі йому інтереси». Тобто обікрали свого прихильника!

– Що загрожує Тедеєву у разі, якщо буде доведено його причетність до цих історій – у Голосіївському парку і до викрадення машини?

– По справі у Голосіївському лісі я не бачу, що може загрожувати Тедеєву з точки зору кримінальної відповідальності. Це може бути лише моральна і політична відповідальність за сприяння злочинним елементам відновити воровські традиції в Україні. Але згідно з новою заявою громадянина Н., у разі, якщо вона буде підтверджена, це може бути кримінальна відповідальність за статтею шахрайство. Або штраф 50 неоподаткованих мінімумів, або 3 роки.

Я вже передав цю заяву Яремі, і, очевидно, у цій справі буде ще одна повістка пану Ельбрусу.

– Чи будете ви позиватися до Тедеєва, який назвав вас брехуном?

– Якби я позивався до всіх, кому не подобається активність МВС, мені б не було коли всім іншим займатися. Судитися я не буду. Партія регіонів на мене стільки лайна вилила, що я до цього достатньо бронебійний. А розслідувати справу буду, і дуже активно.
Фото Мерса Тедеева

Мерседес, оформлений на водіяТедеєва, на якому зникли злочинці

Мерседес, оформлений на водіяТедеєва, на якому зникли злочинці, які влаштували стрілянину у Голосіївському парку

Я буду і далі наполягати на ретельному розслідуванні, незважаючи на намагання деяких депутатів завадити слідству. І я радив би всім зменшити емоції, а користуватися виключно фактами. Можливо, хіба що суд врахує славні спортивні досягнення Тедеєва, але це не моє завдання.

Моє завдання – розслідувати конкретну справу. Це ж не звичайний хуліганський випадок, або якась чоловіча розбірка. Це стрільба. Є труп і одна людина дивом вижила. Дуже неприємно, що народні депутати сприяють спробам відновлення Боровських авторитетів на території України. Ми цього не допустимо.

Розкадровка оперативного відео МВС з «розборок» у Вінниці за участі Роберта Тедеєва

Розкадровка оперативного відео МВС з «розборок» у Вінниці за участі Роберта Тедеєва

«Зустріч» угруповання у Києві у готелі «Спорт». Роберт Тедеєв - зліва, обведений червоним

 «Зустріч» угруповання у Києві у готелі «Спорт». Роберт Тедеєв – зліва, обведений червоним

Я жодним чином не розглядаю це як політичну справу. Хтось скаже, що це спричинено виборами. Я відповім: це я винен, що в Япончика стріляли? Це я винен, що була бандитська розбірка у Голосіїво? Так що, перед виборами скасувати розслідування всіх справ, де проходять автомобілі з номерами ВР, чи де є близькі знайомі чи родичі депутатів?

Це ніяким чином не пов’язано з виборами, як і з великим спортом. Я розумію, що Партія регіонів зараз робитиме все, щоб затягнути цю справу, вести слідство якомога довше. Закон мені велить, незважаючи на будь-який тиск, у тому числі і політичний, робити свою роботу. Я її роблю.

Анна Григораш, УП

You may also like...