Національний продукт: віники, картопля, героїн… (репортаж)

Їх виробляють у херсонській «глибинці» люди, що намагаються вижити. Хто як може… Вранці минулого понеділка у редакцію подзвонив читач і сказав: „А ви знаєте, що в селі Архангельському СБУшники знайшли героїнову лабораторію? Аж 100 кіло героїну!”. Ми не знали. Кореспондент подзвонив у прес-центр обласного управління СБУ – йому відповіли: “Ніякої інформації дати не можемо, бо немає дозволу з Києва. О 17.00 обіцяли дозволити, дзвоніть…”. У прес-центрі управління МВС про це теж ніяких подробиць не знали. Але вже в обід того ж дня в. о. глави спецслужби Валентин Наливайченко провів у столиці брифінг і розповів, що в Арханхельському Високопільського району Херсонської області затримано партію героїну – 125 кг вартістю 12 млн. доларів. (125 кг – це мінімум 1 млн. 250 тисяч разових доз). За словами В. Наливайченка, ще в жовтні минулого року СБУ отримала інформацію про те, що громадяни Туреччини нелегально переправили в Україну велику партію морфіну, який планували переробити в героїн. Спільно зі спецслужбами ФРГ, США і Туреччини виявили членів наркоугрупування та встановили їхні зв’язки. У січні СБУ стало відомо, що члени цього угрупування ввезли в Україну спеціальний прес для фасування героїну й придбали оцтовий ангідрид, необхідний для виділення героїну з морфію. З Туреччини прибули спеціаліст-хімік та організатор подальшого перевезення наркотику в Європу. Нарколабораторію обладнали у другій половині січня у приватному будинку в селі Архангельському, де й перегнали 1,25 тонни морфіну на 125 кг героїну. Наркотик заховали в напівзруйнованій фермі в 40 км від лабораторії). В. о. начальника СБУ сказав також, що нарколабораторію і тайник оперативники виявили на початку лютого, після чого і встановили за ними спостереження.

Половину партії героїну зловмисники спробували вивезти мікроавтобусом вночі 7 лютого. Український водій за 12 тисяч євро погодився відвезти товар в одну з країн ЄЕС, але бійці „Альфи” затримали його в момент виїзду із села Стариця. Тоді ж захопили лабораторію, заарештували водія й громадянина Турції, 12 осіб – затримані. Де знаходиться турок-хімік, СБУ вже відомо, але він іще не затриманий…

Перше питання, яке виникло у зв’язку з цим: куди дивилася місцева міліція? Як могло статися, що турки-нелегали без проблем доїхали до Архангельського, зняли будиночок і вільно собі встановлювали там героїнову лабораторію? Чому в херсонських управліннях СБУ та МВС ніхто не може розповісти подробиць? І чи справді лабораторія існувала тільки півмісяця – адже перероблено 1,25 тонни сировини?..

… І ось наша редакційна група – Андрій Матросов, Микола Гринишак та Микола Гужва – вирушили в Архангельське. І перший, кого ми зустріли в селі, був дільничний міліціонер лейтенант Сергій Камишан. Неймовірно, але на всі наші питання він щиро дивувався і відповідав, що знати нічого не знає про історію з наркотиками, нікого стороннього в селі не бачив, працівників СБУ не бачив, нікого тут не захоплювали…

Ми поїхали далі шукати того, хто чув і бачив, а лейтенант пішов дзвонити своєму начальнику у Високопілля. Коли ми зустрілися знову, він з видимим полегшенням сповістив, що наркотики вилучали не в Архангельському, а в Новій Кубані Великоолександрівського району. Ми все-таки вирішили поговорити іще й з головою Архангельської сільради Володимиром Гринько, і він розповів: так, справді, групу наркоділків затримали в Архангельському.

– У тому велика заслуга СБУ – хлопці спрацювали відмінно. І великий мінус міліції. Я сам пенсіонер МВС, працював заступником начальника райвідділу міліції, тому знаю, що міліціонерам у погоні за показниками просто ніколи розкривати справжні злочини. Адже міліціонери постійно проводять “спущені” згори спецоперації. Наприклад, оголошується місячна операція “Автобус” – міліціонери кидають усі розслідування по заявах громадян і фактах злочинів на цілий місяць і – займаються перевіркою транспорту. Буває, що таких операцій “спускають” по кілька на місяць. Треба систему міняти, бо так міліція ні на що не здатна.

У цій сільській “фазенді” в Архангельському турки-нелегали у січні виробили 125 кг героїну найвищої якості.

“Фазенда”, де робили героїн, стоїть окремо від села – за горою біля ріки Інгулець.

“Фазендою” її прозвали після телесеріалу “Рабиня Ізаура”. Там бригада місцевих хлопців в’яже віники на продаж.

Сергія Волкова найняв в’язати віники односельчанин, а що робили в сусідній кімнаті іноземці, господар хати не пояснював.

В’язальник віників Сергій Волков розповів, що на “фазенді” дійсно майже місяць жили четверо іноземців, їх тут оселив господар дому. Вони знали усього лише кілька російських слів, і що робили – не казали. А минулого тижня приїхали люди с відеокамерою, назвалися спіробітниками СБУ, розпитували про іноземців, все оглянули, зняли на відео і забрали верстат, схожий на прес. Іще Сергій сказав, что буквально перед нашим візитом на “фазенду” приходив дільничний міліціонер і теж розпитував про постояльців, “а до того він сюди взагалі не заходив”.

Архангельське жило собі звичним життям, і ніхто, в тому числі й дільничний міліціонер, не цікавився, які клопоти занесли в село 4-х іноземців.

Ми попитали інших мешканців села про нарколабораторію, але всі вони казали, що дізналися про це з новин центральних телеканалів і дуже здивувалися…

За порадою дільничного ми поїхали в село Нова Кубань Великоолександрівського району, але сільський голова Олександр Фішер сказав: героїн знайшли в селі Стариця. У Стариці Ольга Усата, яка була свідком при вилученні наркотика, розповіла:

– У минулий четвер до нас із подругою підійшли двоє співробітників СБУ, попросили бути понятими. Пішли на ферму на краю села, там чоловек вісім, усі приїжджі. Включили камеру, витягли дві картонні коробки, прикриті целофаном. Дістали з коробок коричневі брикети. Вони сказали, що то героїн. Я здивувалась, адже в кіно героїн – білий порошок. Так той, що з виду був головний, сказав, ніби коричневий набагато сильніший від білого і що тут його на півмільйона доларів… Я спитала, чи не з Херсона вони приїхали, бо у Великій Олександрівці я їх не бачила. Сказали – з Києва…

Отже, складається враження, що в обласному управлінні СБУ через те не могли відповісти на питання журналістів, що місцеві спеціалісти не брали участі в операції. Ми запитали компетентну людину, яка добре знає цю систему, що б це мало означати? Наш консультант відповів: скоріш за все, цю справу розслідували іноземні спецслужби, вони звернулися до нашого вищого начальства, і тоді столичне СБУ включилося. Виникає питання: а якби німці чи американці не “натиснули” на СБУ в Києві, то скільки б часу жили на «фазенді» турки-нелегали, які знали всього лише кілька російських слів? Скільки іще тонн героїну пройшло б через Архангельське? Залишається без відповіді і питання: чому автобус із наркотиками затримали при виїзді з села, а не на кордоні, щоб заодно виловити іще й митників, які працюють на мафію?

Про рівень довіри до наших спецслужб говорить і такий факт. У понеділок у новинній програмі на каналі “Інтер” в. о. глави спецслужби Валентин Наливайченко заявив, що уся партія наркотиків буде знищена. Але відразу ж показали інтерв’ю з мешканцем Архангельського, який сказав: та не знищать вони, а передадуть наркотики підконтрольним точкам і самі розпродають, бо міліція сама наркобізнес “кришує”…

І на форумі “Кореспондента” читачі висловлюють ту ж саму недовіру:

“Люди кончаются постепенно от этого всего дерьма. Она (СБУ – авт.) перекрыла потому, как не было выхода, потому что заинтересовались спецслужбы других государств. А так крышуют всю эту хрень. И в первую очередь МВД. Все об этом знают, и никто ничего не делает. Тому как те, кто кроют, живут от этого и отстегивает выше на столицу”… „…сами мусорки налаживают наркотраффик, а потом сами и перекрывают! уроды! Политиков бы наших некоторых накрыть бы! больше толку…”.

Решту відгуків про цю історію працівники СБУ й міліції можуть самі пошукати в Інтернеті. Щоб знати, що про наркобізнес в Україні думає народ…

Андрій Матросов, Алла Тютюнник, Вгору

You may also like...