Детские карусели смерти (фоторепортаж из Луганска)

День Перемоги для декількох родин у Луганську завершився трагедією. У парку Дружби двоє людей загинуло, ще восьмеро отримали травми під час поломки атракціону. Хроніка «карусельних» катастроф в Україні.За свідченням очевидців, карусель типу «центрифуга» піднялась у повітря під нахилом 45-50 градусів, а потім різко впала вниз. Дно каруселі проломилося, розтріскалися кабінки, від деяких з них відлетіли шматки корпусу. Люди з кабінок падали на землю. Загинула дівчина 17-ти років, яка приїхала до Луганську з Полтави. За свідченнями очевидців, вона отримала серйозні ушкодження – їй проломило голову, крім того, були переламані обидві гомілки. Також загинув чоловік віком близько 30-ти років. Вісьмох постраждалих – серед них одну дитину – доправили до двох луганських лікарень.

На місці трагедії невдовзі з’явилися карети швидкої допомоги, пожежні машини та міліція. Пізніше прибув Луганський міський голова Сергій Кравченко. За його словами, луна-парк працював без дозволу і відповідних документів. Він не уточнив, про які саме дозвільні документи йде мова. Зараз для відкриття атракціону необхідно мати дозвіл столичного держдепартаменту промислової безпеки (і в деяких випадках установа віддає відповідні вказівки), а також акт про експлуатацію від місцевого держнагляду.

Натомість депутат Луганської міськради, а за сумісництвом бізнесмен Арсен Клінчаєв запевняє, що необхідні дозволи в атракціону були. Він не заперечує, що привіз луна-парк із Києва до Луганську, але стверджує, що не є його власником і не несе відповідальності за його роботу. Про те, хто саме отримує гроші від використання гойдалок, депутат-бізнесмен якось не розповсюджується. За версією Клінчаєва, хтось міг зламати атракціон умисно, або ж причиною трагедії стало короткочасне відключення електроенергії на території усього парку Дружба.

Луганські правоохоронці почали слідство, за словами мера Кравченка, створено спеціальну комісію для розслідування інциденту.

Це вже не перший в Україні нещасний випадок на атракціонах. Торік у Єнакієвому Донецької області двоє чотирнадцятирічних дівчат каталися на саморобних гойдалках. Коли гойдалки обірвалися, одна з них загинула на місці, іншу намагалися врятувати у лікарні, але не змогли. У Стриї Львівської області на свято Великодня хлопець та дівчина вирішили прокататися на атракціоні «американські гірки» – і на великій швидкості врізалися у дерево. На щастя, вони залишилися живі, однак отримали струс мозку і незначні переломи. Так само з «американських гірок» 1 січня цього року у Запоріжжі впала жінка з маленьким сином – вагонетка зірвалася з рейок. Лікарі протягом тижня боролися за життя хлопчика, але врятувати малюка так і не вдалося.

Загалом, нещасні випадки на атракціонах в різних містах України відбуваються щороку. З початком теплої пори року луна-парки стають прибутковим видом бізнесу, який приносить чималі прибутки. Однак власники атракціонів не завжди завдають собі праці, аби елементарно перевірити технічний стан обладнання. Дуже часто використовується зношене обладнання, яке вже відслужило в інших країнах – наприклад, в Чехії або Румунії. Крім того, власники атракціонів не рідко на свій страх і ризик вводять їх в експлуатацію без належних дозволів. От і виходить, що гинуть безневинні люди, а бізнесмени, які наживаються, начхавши на правила техніки безпеки – залишаються цілими та неушкодженими.

Скільки б не було трагедій у луна-парках – встановити, чи покарали винних у використанні технічно недосконалого обладнання, дуже важко. Зазвичай правоохоронці закривають подібні справи, а на запитання журналістів відповідають мовчанкою. Спрацьовує вже звичний для України механізм – той, хто має гроші, може не турбуватися про проблеми з правоохоронцями та судами. У таких умовах громадянам варто бути дуже обережними – і як мінімум, цікавитися, чи має луна-парк у їхньому місті всі необхідні дозволи, і хто відповідає за безпеку атракціонів. Біда у тому, що говорити про це часто починають вже тоді, коли сталася трагедія…

Инфопорн

Аттракцион «Центрифуга», в результате аварии которого в Луганске 9 мая погибли 2 человека и 8 госпитализированы, работал по поддельным документам, сообщил «5 канал». Документы, свидетельствующие о том, что аттракцион прошел необходимые проверки перед началом сезона, оказались подделанными, так же, как и документы о проверках перед началом предыдущего сезона. Кроме того, экспертиза выяснила, что аттракцион, ввезенный в Украину из Чехии, был списан в связи с выработкой ресурса, и к моменту аварии срок его эксплуатации превысил норматив почти вдвое.

Владелец аттракциона в настоящее время пребывает на допросе в органах прокуратуры.

По факту трагедии правоохранительными органами проводится расследование.

Напомним, 8 апреля львовска студентка выпала из аттракциона в парке Горького в Харькове.

17-летняя львовянка насмерть разбилась, выпав с аттракциона «Matrix» в Харькове. Оказалось, что механизм не прошел техосмотра и работал без разрешения на эксплуатацию. Равно как и все остальные аттракционы города.

В Киеве прокуратурой столицы организована проверка работы аттракционов и детских площадок, расположенных в городе, сообщает «Газета по-киевски».

Как сообщает прокуратура проверка предопределена тем, что с наступлением весенне-летнего сезона в парках отдыха столицы начинают работу аттракционы, которые из года в год наряду с развлечениями создают значительную угрозу для жизни и здоровья как посетителей, среди них преимущественно дети, так и для обслуживающего персонала.

Опасность аттракционов зависит не только от технического состояния оборудования, которое иногда нельзя эксплуатировать, но и в несовершенной системе безопасности, безответственном отношении к правилам элементарной техники безопасности и т. п.

Стоит отметить, что еще в 2007 году в Киеве была создана временная городская комиссия для проверки технического состояния аттракционов и оборудования детских игровых площадок и исследования правил их эксплуатации.

В эту комиссию вошло 17 специалистов по разным направлениям: охраны труда, гражданской обороны и техногенной безопасности, контроля над благоустройством, по вопросам чрезвычайных ситуаций и т.д.

Комиссия, которую возглавляет и.о. заместителя председателя КГГА Владимир Головач, должна была в течение 10 дней предоставить выводы относительно повышения безопасности названных сооружений.

В прошлом году в Киеве было открыто 16 новых аттракционов. Киевские власти, в прошлом году для ремонта и поддержки аттракционов в надлежащем состоянии из бюджета города было выделено более 1,6 миллионов грн, отмечает газета.

Трагедии на аттракционах в Украине:

3 мая 2005 г. Пятеро жителей Тернополя получили травмы, выпав из аттракциона чешского «Луна-парка» с высоты 2,5 м. Тяжелее всех пострадала 26-летняя женщина, при падении сломавшая позвоночник. Она умерла в больнице. Авария произошла на блокирующем рычаге, который должен был удерживать посетителей аттракциона.

21 мая 2005 г. в райцентре Беляевка Одесской области на полном ходу сломалась карусель «Веселая цепочка». Центральная опора аттракциона накренилась примерно на 70-80 градусов и людей начало выбрасывать с большой высоты на землю. Две сестры 15 и 20 лет погибли на месте, еще 14 человек были травмированы. Самому младшему из них – 6 лет.

1 января 2006 г. в центре Запорожья сорвалась из рельсов и упала с высоты около 2 метров одна из кабинок аттракциона «Американские горки». В кабинке находилось четыре человека: супруги из Керчи и 28-летняя женщина с 5-летним сыном. Все они получили тяжелые травмы. Жизнь мальчика спасти не удалось.

2 мая 2007 г. в Харькове с аттракциона в саду Шевченко сорвался 44-летний мужчина – у конструкции оборвалось крепление. Упав с двухметровой высоты, он отделался сотрясением мозга.

Все фото с proctolog.blog.top.lg.ua

You may also like...