Миротворча контрабанда. Ліберійскі тварини – заручники України!

Скандали довкола українських миротворців, які будь-що намагаються незаконно підзаробити, не вщухають. Кілька днів тому військовослужбовці 8-го армійського корпусу Cухопутних збройних сил України, які поверталися на Україну з Ліберії, привезли зі собою на військово-транспортному літаку контрабандну партію африканських тварин. Коли борт приземлився в аеропорту Львова, з нього першою вискочила очманіла від довгого перельоту мавпа, яка й потрапила на очі здивованих митників. Далі – більше… 

Після ретельного обшуку багажу миротворців у ньому виявили цілу купу ледь живої звірини, для перевозу якої не було жодних документів.

Зокрема, це були сім особин різного віку папуг виду жако бурохвостий, який занесений до Міжнародної Червоної книги, одна молода особина людиноподібної мавпи-шимпанзе, яка перебуває під охороною міжнародної конвенції CITES, одна молода особина мавпи-мартишки Мона, одна особина нічного примата (ймовірно. лемур ведмежий) та дві молоді особини крокодилів нільських.

Після передачі їх представникам Львівської регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті й оформлення відповідних документів, їх мали б передати у найближчу державну профільну установу, яка має право на карантинне утримання тварин, ввезених із-за кордону (ветеринарна клініка, зоопарк тощо).

Але з невідомих причин, за особистим розпорядженням начальника цієї служби І. Підганюка, цих тварин передали без належного документального оформлення на карантинне утримання ТЗОВ «Екологічний розплідно-методичний центр «Falko Ltd.», яке є приватною комерційною зоофірмою і розташоване у с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл.

25 червня 2009 р., уночі, директор цієї фірми особисто на власному автомобілі вивіз їх із ветеринарного пункту аеропорту на утримання і карантин у місце розташування ТзОВ. При цьому жодного належного в таких випадках супроводу з боку ветеринарних, санітарно-гігієнічних, екологічних, митних служб чи правоохоронних органів не було, хоча вивозили підкарантинні тварини, які могли бути джерелом небезпеки для людей і тварин, міста й області.

У суботу, 26.06.2009р., удень, відповідно до телефонограми та факсу, які надійшли з Державного комітету ветеринарної медицини України, Головне управління ветеринарної медицини в Львівській області фактично достроково припинило карантин цих тварин у с. Оброшине, і їх знову доправили у Львів приватним легковим автомобілем Я.Кшика на територію обласного управління ветеринарної медицини.

Попри втручання представників громадськості, цих тварин ввечері передали під звіт водію аж з Ялтинського зоопарку, і вони поїхали через всю державу на карантинне утримання у приватному зоопарку «Сказка» м. Ялта.

Як підтвердив в.о. директора Львівського еколого-натуралістичного центру А.Кийко, бідних тварин, які вже ледь дихали, посадили у непристосовані для тривалого перевезення саморобні клітки та ємкості і завантажені у необладнаний для перевезення живих підкарантинних тварин вантажний мікроавтобус зоопарку «Сказка».

Таке варварське ставлення до живих істот грубо суперечить Закону України «Про запобігання жорсткому поводженню із тваринами». Супровід екзотичного вантажу представником ветеринарної міліції був здійснений лише до м. Рівне, а не до кінцевого місця прибуття тварин, як вимагають відповідні інструкції.

В. о. начальника Львівського міського управління екології М. Казимир, вважає, що слід призначити комісію для з’ясування всіх обставин і правомірності рішень і дій місцевих та центральних органів ветеринарної медицини щодо переміщення африканських тварин по місту, області та території держави, а також з’ясувати, чи могло це призвести до небезпечних наслідків, які б негативно вплинули на здоров’я людей та інших тварин, адже, як відомо, африканський континент просто кишить усілякими убивчими інфекціями.

Загалом складається враження, що цю партію африканських тварин, яка, за приблизними підрахунками, коштує на чорному ринку не одну сотню тисяч євро, вперто намагаються «розчинити» на просторах держави. Якщо ці тварини, скажімо, раптово просто «не витримають» варварського транспортування через всю Україну, то, як кажуть, і кінці в воду. Ніхто ж не проводитиме ексгумацію тіл загиблих тварин. Докладніше – на сайті ratusha.lviv.ua

Юрій Руденко, «Ратуша»

You may also like...