УБОЗ затримав «Вову Львівського» (Фото)

Парадокс: кримінальний авторитет може стати жертвою злодійських «понятій». На думку місцевих підприємців, «Львівський» просто не даватиме проти них показів, бо йому не дозволять цього зробити злочинне розуміння «честі»! 

Кримінальний Львів сам по собі є явищем вельми незвичним. Якщо в інших містах здебільшого все вже давно поділено, то у Львові надалі ділять те, що, здавалося б, вже й так розділено до краю. Інколи за звичайною інформацією, яку скидає у ЗМІ міліцейський Центр громадських зв’язків, відкривається цілий пласт таких кримінальних нагромаджень, у яких можна відшукати навіть мастодонтів злочинного світу Львова. Так сталось і цього разу.

Ми в попередньому числі вже інформували своїх читачів про арсенал зброї, яку вилучили правоохоронці під час обшуку у помешканні 27-річної львів’янки. Нагадаємо, що набутком силовиків став газово-травматичний пістолет, травматичний пістолет фірми «Зоракі», саморобний гладкоствольний револьвер, травматичний пістолет-кулемет «Зоракі», набої та два саморобні ножі кустарного виробництва. Усе це добро, запевняли інспектори ЦГЗ, належало 47-річному співмешканцю громадянки. «Ратуша» поцікавилась підґрунтям проведення обшуку, і виплила вельми цікава історія, яка, без сумніву, матиме ще цікавіше продовження.

Один із кримінальників 90-х, який зі зрозумілих причин побажав залишитись інкогніто (саме тому він ці 90-ті і пережив) розповів, що йдеться про вельми непересічну особистість кримінального Львова — Володимира Чуєва, знаного в певних колах як «Вова Львівський». Цей тричі суджений уродженець Ростова на Дону, мав певний авторитет серед раніше судимих, свого часу був засуджений за зброю і вимагання і успішно пересидів із 1995 по 2005 у місцях позбавлення волі (у ВТК Хмельницької області), що можливо і врятувало його життя у «стріляючі 90-ті».

«Вова Львівський» в Італії: у картузі італійського карабінера

«Вова Львівський» в Італії: у картузі італійського карабінера

Його співкамерниками у різні роки були такі типажі, як Ходзінський «Грузін», Андрійчук «Пюрек» (сидів за вбивство священика) й інші вельми неординарні персони. Чуєв із багатьма сидів, багатьох знає і його слово у кримінальному світі щось таки означає. Якщо бути точним — сказати і переконати він уміє.

Цього разу даром красномовства «Львівського» успішно скористались двоє бізнесменів — батько і син Са-ни — їх фірма займається транспортними перевезеннями до Італії. Нещодавно у процесі своєї фінансово-господарської діяльності цієї структури виявилася розбіжність у платежах, тобто відкрилася так звана подвійна бухгалтерія.

Дізнавшись про це Са-ни висунули претензії своєму бухгалтеру «З» , який, на їх думку, мав повернути фірмі заборгованість у розмірі 60 тис. грн. Бухгалтер категорично заперечив свою причетність до нестачі, мовляв, призначте для перевірки КРУ, ДПА, ЦРУ та ФБР… Бізнесмени відмовилися, бо те, що знайшли б контролюючі органи, передовсім, вдарило б по них самих.

Батько і син вирішили піти іншим шляхом, і заручилися для перемовин із незговірливим бухгалтером підтримкою криміналітету, підключивши до діалогу «Вову Львівського», який мав «розрулити» ситуацію звичайно ж на користь Са-них за половину суми. «Львівський» погодився на їх пропозицію бути присутнім, «для підтримки штанів».

На зустрічі з бухгалтером Вова штовхнув «промову», натякаючи, що борги у будь-який спосіб повертати, бо не повертати не «по-пацанячому», і далі — цілий перелік аргументів із застосуванням блатного сленгу, котрі мали переконати працівника арифмометра, що людина у зоні все-таки чогось навчилася. Цих речей і яскравих промов наслухались і підприємці Са-ни. Згодом вони вирішили, що в такому ключі вміють розмовляти і самі, й до наступних перемовин-наїздів Чуєва не залучали, погрожуючи бухгалтеру самостійно.

Як уже, вочевидь, здогадалися законослухняні громадяни, котрі теж дечому в 90-х навчилися, пан бухгалтер «З» ще на початку епопеї звернувся з заявою про вимагання в Львівський УБОЗ, і 19 лютого 2010 року на території торгового комплексу «Епіцентр» було здійснено затримання обох Са-них під час отримання ними частини грошей від потерпілого. Найцікавіше, що вони не поінформували про вдалий вислід перемовин Чуєва (як було домовлено), бо навіщо з кимсь ділитися?

Цього ж вечора в одному з львівських барів затримали і «Вову Львівського», в помешканні якого потім вилучили чотири одиниці травматичної зброї (за яку так полум’яно агітував екс-міністр МВС Луценко). Кумедний факт: опера, який зайшов до житла «Вови Львівського» з понятими, співмешканка прийняла за «братків», і на їх пропозицію надати для «діла» «ствол» сама дістала травматичну зброю зі сховку.

А тепер, увага! Відкиньте всі розмови про корупцію в правоохоронних органах! Бандитам — тюрми! Та за незрозумілою примхою долі власників автомобілів марок Ніссан-Мурано та Мітцубісі-Л200 батька і сина Са-них, яких затримали на «гарячому» під час отримання грошей силові структури… відпустили на підписку про невиїзд, а татуйованого кримінальника «Вову Львівського», який зізнався, що мав із потерпілим одну зустріч… заарештували! Автомобілі хлопцям-підприємцях теж повернули. Закон один для всіх? Сьогодні кажуть так: закон один для всіх, а другий не для всіх!!!

Злі язики стверджують, що Са-ни просто знайшли хороше міліцейське прикриття і зараз готують усе для того, щоб у цій фантастичній історії знайти крайнього. Сьогодні, до речі, порушкено кримінальну справу за статтею 189 ч. 2 (вимагання групою осіб), яка не передбачає конфіскацію майна. Самим Са-ним до нині ще навіть не пред’явлено звинувачення!

Володимир Чуєв: «За ґрати з чистою совістю»?

А тепер стежимо за ходом моїх непречесаних і наївних думок: якщо з допомогою фінансових вливань і адвокатів стосунки між бізнесменами і їх бухгалтером перевести в цивільно-правові, тоді залишиться лише знайти обґрунтування, для чого, власне, порушували кримінальну справу і який буде її вислід. Для вирішення цього питання вже готова і кандидатура: «Вова Львівський», який, найбільш імовірно, і свій День народження, 13 березня, зустріне за ґратами.

Пам’ятаєте в Ільфа і Петрова: »Боже мій! А як я сидів при НЕПі!!!» На думку підприємців, «Львівський» просто не даватиме проти них показів, бо йому не дозволять цього зробити злодійські «понятія»! Може, саме для таких цікавих випадків і вижив Володимир Чуєв серед уркаганів у важкі 90-ті?

Микола Савельєв, Львів, Ратуша

You may also like...