Олег Ляшко, як дзеркало боротьби з українською корупцією

Діюча влада, захлинаючись, продовжує вішати локшину на вуха українців про те, що вона оголосила нещадну війну корупції, але сміло можу завірити читача, що це тільки гасла і не більше того.

 Діюча влада, захлинаючись, продовжує вішати локшину на вуха українців про те, що вона оголосила нещадну війну корупції, але сміло можу завірити читача, що це тільки гасла і не більше того. Спочатку завзято взялися за боротьбу з корупцією в міліції, перейменували міліцію в поліцію, але нічого не змінилося, навіть щодо професіоналізму працівників стало гірше. Народ спочатку робив селфі з поліцією, а потім зрозумів, що  хрін редьки не солодший. Потім було показове антикорупційне реформування прокуратури і вийшло як завжди, корупція залишилась незмінним атрибутом правоохоронних органів. Незаконні фінансові потоки продовжують наповнювати статки високопосадовців цих структур.

Головним винуватцем в боротьбі  з корупцією звинуватили суддівський корпус, нібито, якщо б не судді, то по корупції відмічали б сороковини. Зараз проводять недолугу судову реформу, яка також завершиться пшиком, і від справедливого суду ми опинимось ще далі. А все тому, що борються з наслідками корупції, а ні з вогнищем. Україна є президентсько– парламентська республіка і тому, основна влада зосереджена в парламенті і у президента та в його адміністрації. Поки в цих структурах буде корупція, боротьба з корупцією буде вестися тільки на рівні гасел. Але хто хоче боротися сам з собою, улюбленим?

Для приклада наведу факти про те, як я намагався притягнути до відповідальності головного радикала та клоуна країни О. Ляшка та високопосадовця з адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

О.Ляшко будучі депутатом Верховної Ради, останніх скликань, суміщає свою депутатську діяльність з роботою керівником та ще і будучі власником  ЗАТ «Редакція газети «Політика», що є корупційним діянням згідно з п.2 ч.1 ст. 25 Закону «Про запобігання» корупції». Як доказ я надав витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, де станом на 04.03.2016 року без перерви з 1996 року О. Ляшко є керівником господарюючого суб’єкту – ЗАТ «Редакція газети «Политика». Про А. Портнова я надав дані, що можливо він причасний до підробки і користування підробленими документами (адже злочинцем може визнати тільки суд), на той час Генпрокуратура програвала суди А. Портнову і я вирішив їй трохи допомогти.

Про це я написав заяви до Генеральної прокуратури і листи до народних депутатів С. Лещенко та Т. Чорновол з проханням взяти мої з заяви під контроль і допомогти притягти  високопосадовців до заслуженої відповідальності. Але з моєї затії вийшов тільки пшик.

Народні депутати і С. Лещенко і Т. Чорновол залишили мої листи без відповіді,  мою заяву щодо А. Портнова Генпрокуратура чомусь направила до Національного антикорупційного бюро, хоча я звинувачував А. Портнова в звичайному криміналі, а в НАБУ долю своєї заяви взнати я не зміг.

Щодо О. Ляшка Генпрокуратура направила спочатку мою заяву до Прокуратури м. Києва (лист № 17/7 від 15.03.2016), Прокуратура м. Києва направило до ГУ СБУ м. Києва (лист №32-25-16 від 24.03.16), з ГУ СБУ м. Києва я отримав лист за підписом заступника начальника ГУ-начальника ГВ БКОЗ полковника П. Данілюкова, що в «…діях О. Ляшка ознак корупційного правопорушення передбаченого ч.2 ст. 172-4 Кодексу про вчинення адміністративного корупційного не знайшли свого підтвердження…» (мова оригінала).

Не розумію, як СБУ перевіряло мою заяву, але я ще раз 06.06.2016 зайшов в Єдиний держаний реєстр юридичних осіб і ще переконався, що власником та керівником господарюючого суб’єкту – ЗАТ «Редакція газети «Политика» є Олег Ляшко, це може перевірити читач, треба зайти до Єдиного реєстру юридичних осіб (сайт Мінюсту) та набрати ідентифікаційний код товариства 24374780. Згідно диспозиції ст. 172-4 КпАП України адміністративним порушенням є зайняття народним депутатом підприємницькою діяльністю, що тут треба доказувати: бері витяг з ЄДРЮО та складай протокол про корупційне діяння. Якщо народний депутат є власником та керівником товариства, це що ні підприємницька діяльність? Але я ще більше заявляю: якщо перевірити установчі документи товариства ЗАТ «Редакція газети «Политика», то там може вийти і стаття 190 Кримінального кодексу – шахрайство, до якої О.Ляшку не звикати. Але хто дозволить посадити ручного клоуна?

Я впевнений, що політичної волі боротися з корупцією у влади немає тому, що БПП і ПР,  як сказав відомий радянський поет – «близнецы – братья»! Читач може заперечити, чому ж А. Портнова не бажають притягнути до відповідальності. Відповідь одна, тому, що він зараз за кордоном і був довіреною особою Ю. Тимошенко і якщо його будуть тиснути, може стільки спливти компромату про нинішню владу, що місця мало буде.

Але я ні втрачаю надії і розішлю статтю в Генпрокуратуру та НАБУ, щоб вони надалі свої коментарії, а я з задоволенням ознайомлю з ними читача, тому продовження слідує. 

І. Демченко, читач «УК»

You may also like...