«Кинутые» вкладчики: законы о банковской деятельности пора менять!

«Голові фракції Партії регіонів

в Верховній Раді України

Богатирьовій Р.В.

Ми, представники вкладників збанкрутілих банків, звертаємось до Вас за допомогою в вирішенні нагальних питань, пов’язаних з правовим забезпеченням надійності функціонування банківської системи України та державного захисту прав вкладників і кредиторів, що постраждали внаслідок банкрутства банків.

Нині в стадії ліквідації знаходяться 8 банків. Це: АТ „Наш банк”(м. Запоріжжя), АКБ „Прем’єрбанк”(м. Деіпропетровськ), АКБ „ОЛБанк”, АКБ „Росток-банк”, АКБ „Алонж”, ВАТ АКБ „Гарант”, АКБ „Інтерконтінентбанк” та ТОВ „Київський універсальний банк”(усі – м. Київ).

Усі названі банки стали банкрутами внаслідок злочинних дій і шахрайства їх власників у змові з керівництвом банків та недостатнього контролю з боку Національного банку України.

Постраждали десятки тисяч громадян України – ваших виборців і їх сімей. Це горе, біль і страждання людей, що втратили кошти, нажиті нелегкою працею та економією у всьому. Це втрата надій на добавку до мізерних пенсій, придбання житла, ліків, оплату комунальних послуг і навчання дітей.

Сотні підприємств і підприємців-кредиторів банків поставлені на межу фінансового краху.

Жодні із злочинців, які принесли горе і сльози у сім’ї громадян України, зневіру у захист з боку держави і влади, не покарані і знаходяться на волі.

Наші неодноразові звернення про допомогу до Презідента України, Голови Верховної Ради України, Генерального Прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови служби безпеки України та інших державних установ дієвих позитивних результатів на цей час не дали.

Розмір коштів, які відшкодовуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, є недостатніми для вирішення проблем усіх потерпілих вкладників.

На сьогодняшній день число потерпілих вкладників по названих вище банках складає біля 5,5 тисяч, а суми, що їм винні збанкрутіли банки – приблизно 215 мільонів гривень.

Надія на повернення коштів вкладникам в найближчі часи за рахунок ліквідаційних мас збанкрутілих банків є примарною, зважаючи на повільні, недолугі і неефективні дії слідчих органів по відношенню до злодіїв і шахраїв.

Враховуючи особливу суспільну небезпеку банкрутства українских банків і тяжкі наслідки від цього для потерпілих вкладників і кредиторів, настійно просимо Вас скористатись наданими Вам правами і ініціювати створення в Верховній раді України тимчасової слідчої комісії з причин та наслідків банкрутства банків України.

Тенденції та причини, що призвели до банкрутства тільки в першому півріччі цього року трьох банків свідчать при необхідність прийняття кардинальних заходів для забезпечення надійності функціонування банківської системи України і захисту прав вкладників і кредиторів.

Для повернення довіри до українських банків і влади в цілому необхідно:

1. Ініціювати скасування абзацу ст.96 Закону України ”Про банки і банківську діяльність”, в якій сказано, що ”Вимоги не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними”. Це противоречить ст.41 Констітуції України, де сказано, що ”Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності”.

2. В стислі строки підготувати та прийняти Закон щодо збільшення фінансових можливостей Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за рахунок відрахування 20% прибутку Національного банку України та підвищення початкових, регулярних та спеціальних зборів, установлених для банків України. Це буде запорукою відшкодування коштів потерпілим вкладникам на рівні європейських країн.

3. Підготувати та внести зміни в діючи закони України ”Про Національний банк України”, ”Про банки і банківську діяльність” і ”Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб”, які б забезпечували застосування дієвих механізмів та жорсткої системи контролю за діяльністю банків для упередження їх умисного або злочинного доведення до банкрутства та захисту прав вкладників і кредиторів.

4. Ініціювати включення в порядок денний та заслухати на засіданні Верховної Ради України в День Уряду питання про виконання Кабінетом Міністрів, Генеральною прокуратурою та Національним банком України Указу Президента України №624/2006 від 18.07.2006р. ”Про заходи щодо посилення захисту прав громадян, які є вкладниками банків та інших клієнтів банків і забезпечення стабільності у банківській системі”

І.П.Хачик, голова Ради Спілки захисту прав вкладників

You may also like...