МВС України попереджує: колапс системи паспортизації громадян виникне через один-два місяці!

МВС України попереджує: колапс системи паспортизації громадян виникне через один-два місяці! ЗВЕРНЕННЯ

Трудовий колектив державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України «Ресурси-Документ» звертається до вас з приводу катастрофічної ситуації, яка склалася в державі з видачею громадянам України закордонних паспортів нового зразка. Оскільки вважає, що у разі неприйняття своєчасних заходів по виправленню становища, через один-два місяці виникне колапс усієї системи паспортизації наших громадян, що виїжджають за кордон.

Оскільки реальні причини такого становища замовчуються та від них відволікається увага, а у засобах масової інформації з подачі народного депутата України Грицака В.М. та небайдужої йому недержавної структури «Консорціум «ЄДАПС» винуватцем цієї ситуації намагаються зробити державне підприємство «Ресурси-Документ», трудовий колектив підприємства змушений звернутися до ЗМІ зі спростуванням цих закидів.

Після прийняття у червні 2007 року урядового рішення про перехід на централізоване оформлення, виготовлення та видачу закордонних паспортів виключно за допомогою Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування (ДІС) у підрозділах паспортної служби одразу виникли багатотисячні скупчення громадян, запис у чергах йде на місяці.

Пан Грицак та «Консорціум «ЄДАПС» одночасно звинуватили у виникненні цієї ситуації державне підприємство «Ресурси-Документ», що нібито штучно затягує процес видачі закордонних паспортів, змушує громадян до отримання платних послуг, встановлює для них непомірні тарифи, та для вирішення власних питань вступило у корупційні зв’язки з керівниками паспортної служби, які через це потребують переатестації.

Більше того, на підставі цих неаргументованих закидів та тверджень про недоцільність та небажаність подальшої роботи державного підприємства керівництвом Міністерства внутрішніх справ було видано розпорядження про створення ліквідаційної комісії для припинення діяльності ДП «Ресурси-Документ».

За цих обставин, ми звернулися до наших відвідувачів з проханням спростувати твердження про нібито нав’язування їм непотрібних послуг і дати загальну оцінку роботи нашого підприємства.

Протягом лише трьох днів ми одержали понад 5 тисяч письмових звернень від громадян з вимогою не допустити ліквідації підприємства, яке надає якісні і потрібні послуги, забезпечує сучасний та комфортний рівень обслуговування населення.

Відповідним наказом ДП «Ресурси-Документ» встановило для всіх філій уніфіковані тарифи при наданні платних послуг громадянам.

При цьому, за весь комплекс супутніх та представницьких послуг з прискореного оформлення матеріалів для отримання закордонного паспорта в строк до 10 робочих днів клієнт сплачує суму 660 грн., до якої входить державне мито у розмірі 340 грн., а при оформленні паспорта у строк понад 10 робочих днів – вартість становить 330 грн., з них держмито – 170 грн.

Пан Грицак ставить під сумнів правомірність нашої роботи і закидає нам встановлення непомірних тарифів для населення. Якщо він об’єктивна людина, то повинен був сказати і відоме йому про те, що у сфері надання супутніх та представницьких послуг, спираючись на ст. 237 Цивільного кодексу України, безперешкодно працюють сотні і сотні юридичних компаній, туристичних операторів та агентств, приватних підприємців. Але вартість їхніх послуг щонайменше вдвічі перевищує тарифи, встановлені нашим підприємством.

Консорціум «ЄДАПС», запевняючи населення через засоби масової інформації в недоцільності та непотрібності роботи державного підприємства та його центрів прискореного оформлення документів з паспортно-візових питань, які функціонують як вузли ДІС, повинен був для чистоти висновку проінформувати громадськість також і про те, що не чекаючи ліквідації підприємства він сам звернувся до Міністерства внутрішніх справ з листом від 31.07.2007 № 968/1, у якому фактично висловив намір перебрати на себе функції державного підприємства, створивши за власний рахунок міжрегіональний вузол ДІС, та одразу отримав власноручну резолюцію одного з керівників Міністерства «пропозиція своєчасна».

Це, що стосується державного підприємства «Ресурси-Документ» та нібито недоцільності роботи майже тисячі його працівників.

Щодо ситуації з неможливістю громадян своєчасно отримати закордонний паспорт та багатотисячними чергами.

Необхідно визнати, що кроки по запровадженню централізованого порядку оформлення, виготовлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон були поспішними та недостатньо підготовленими. Вони не дали змоги Міністерству закордонних справ залучитися до цього процесу, загнали у глухий кут керівників паспортної служби на місцях, а населенню не були створені належні умови обслуговування.

Так, для виготовлення закордонного паспорта нового зразка використовується спеціальне обладнання місцевого вузла ДІС, що забезпечує здійснення цифрового фотографування громадянина та введення його персональних даних в електронному вигляді в мережу автоматизованої системи.

Проте з кожних п’яти районних підрозділів паспортної служби – чотири не забезпечені відповідними програмно-апаратними комплексами. Внаслідок цього люди втратили можливість подати документи для оформлення закордонного паспорта за місцем свого проживання.

Про яке якісне та своєчасне обслуговування громадян може іти мова, якщо для усього населення Кіровоградської, Рівненської, Сумської, Херсонської областей, міста Севастополя встановлено лише по одному вузлу місцевого рівня ДІС, що мають обмежену пропускну спроможність, у Вінницькій, Запорізькій, Луганській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій Чернівецькій областях таких вузлів лише по два, а у Донецькій області при потребі у 50 вузлах місцевого рівня ДІС функціонує лише шість?

На даний час у державі введено в експлуатацію лише 128 вузлів місцевого рівня ДІС за наявної потреби близько 700 одиниць.

І за такої ситуації керівництво Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України надає усну вказівку про відсторонення працівників паспортної служби від роботи на вузлах місцевого рівня ДІС, розміщених у центрах прискореного оформлення документів ДП «Ресурси-Документ», та демонтаж встановленого в центрах спеціального обладнання. Це фактично зменшило на чверть і без того недостатню кількість функціонуючих вузлів місцевого рівня ДІС.

Де сенс і логіка таких дій, які ще більше загострюють ситуацію з обслуговуванням населення?

Необхідно переглянути і організацію роботи Консорціуму «ЄДАПС». Його речники, декларуючи на шпальтах газет та у виступах по телебаченню здатність забезпечити персоналізацію одного закордонного паспорта протягом 20-30 секунд і гарантувати тим самим виконання заявки на виготовлення закордонного паспорта протягом не більше ніж трьох днів, замовчують той факт, що прийом ним заявок від Головного обчислювального центру ДІС обмежений не більше ніж 3 тисячами на день. Це призвело до того, що навіть заявки громадян на виготовлення закордонних паспортів, які були подані через обмежену кількість функціонуючих наразі вузлів місцевого рівня ДІС, своєчасно не обробляються, внаслідок чого утворилася черга на персоналізацію паспортів, яка на теперішній час становить понад 40 000 одиниць.

За цих обставин, необхідним є вжиття невідкладних заходів щодо виправлення критичного становища в системі оформлення та видачі населенню закордонних паспортів, і ліквідація державного підприємства «Ресурси-Документ» аж ніяк не відповідає в цьому сенсі ні інтересам держави, ні інтересам пересічних громадян.

Лише у 2006 році за кошти підприємства було придбано програмно-апаратні комплекси, здійснено їх монтаж та введено в експлуатацію 32 вузли місцевого рівня ДІС, що становить 25% від їх загальної кількості, упроваджених Міністерством внутрішніх справ за рахунок бюджетних асигнувань протягом останніх 6 років.

Наразі немає іншого шляху для виходу із кризи, ніж якнайшвидше розширення мережі вузлів місцевого рівня ДІС із залученням для цього як коштів відповідної бюджетної програми, так і позабюджетних фінансових ресурсів, зокрема, коштів, що надходять на рахунки державного підприємства «Ресурси-Документ».

Маємо надію, що ви також поділяєте нашу стурбованість катастрофічною ситуацією, яка склалася в державі з централізованим оформленням та видачею громадянам України закордонних паспортів, сподіваємося на вашу підтримку і допомогу.

За дорученням трудового колективу

You may also like...