Голову Держкомзему Олега Кулініча треба негайно звільняти!

Прес-служба Держкомзему України на сайті Комітету 13.05.2010р. опублікувала досягнення Держкомзему України за 2009 рік під заголовком «У наведенні порядку із землею на Київщині треба боротися з причинами, а не лише з наслідками».

Прошу оприлюднити мої коментарі стосовно окремих пунктів звіту Держкомзему України за 2009 рік, опублікованого на сайті Держкомзему України 13.05.2010р. під заголовком "У наведенні порядку із землею на Київщині треба боротися з причинами, а не лише з наслідками". Деякі факти, наполегливо замовчувані керівництвом Держкомзему, будуть доволі цікавими для громадськості. З повагою, колишній заступник начальника Головного управління Держкомзему у Київській області, Вязьмітінов Ю.В.

«Білий та пухнастий» Держкомзем України

Прес-служба Держкомзему України на сайті Комітету 13.05.2010р. опублікувала досягнення Держкомзему України за 2009 рік під заголовком «У наведенні порядку із землею на Київщині треба боротися з причинами, а не лише з наслідками».

Прес-службою діяльність голови Держкомзему України по наведенню порядку у сфері земельних відносин на Київщині була представлена як системна робота Комітету в цьому напрямку, яка почалась з дня призначення Кулініча О.М. головою Держкомзему України.

Серед досягнень даної «системної» роботи були названі наступні заходи:

Перше. На розширеному засіданні колегії Держкомзему начальник Головного управління Держкомзему у Київській області Андрій Іванюк поінформував учасників засідання, що очолюване ним управління нарешті ввійшло до складу Держкомзему. До цього часу з 07.2008р. по 02.2009р. воно працювало за межами правового поля, оскільки єдине серед управлінь не провело реорганізацію і залишалося у межах діяльності ліквідованого Державного агентства земельних ресурсів України.

Відразу ж виникають питання до голови Держкомзему України Кулініча О.М.:

1.     Чому він не подав матеріали по факту роботи Головного управління Держкомзему у Київській області за межами правового поля до ГоловКРУ України та Генеральної прокуратури України для проведення аудиту та перевірки даних фактів у зв’язку з тим, що за час роботи Головного управління Держкомзему у Київській області за межами правового поля ним використовувались бюджетні кошти, які були виділені Кабінетом Міністрів України для потреб Держкомзему України, а не для діяльності ліквідованого Державного агентства земельних ресурсів України?

2.     Чому головою Держкомзему України після переходу Головного управління Держкомзему у Київській області до складу Держкомзему України не було звільнено А.Іванюка із займаної посади за таке грубе порушення закону, як фактично «нелегальна» робота неіснуючої установи за державні кошти, а також інші не менш грубі порушення законів при незаконному відчуженні сотень гектарів землі в Київській області? Замість цього А.Іванюк був оформлений начальником новоствореного управління.

Відповідь на ці питання однозначна: «Тому що А.Іванюк є кумом Кулініча О.М.!»

Друге. Проведено   прес-конференцію за участі керівників Держкомзему, Держземінспекції, Головного управління Держкомзему у Київській області, ДП «Центр державного земельного кадастру» на тему:   «Наведемо порядок у сфері земельних відносин Київщини разом!»

На дану прес-конференцію також був запрошений народний депутат України від БЮТ та член Колегії Держкомзему України С.Міщенко. Коли ж йому доповіли, що на прес-конференції першим заступником начальника Головного управління Держкомзему у Київській області Вязьмітіновим Ю.В. будуть озвучені питання масового незаконного виділення земельних ділянок в Бориспільському районі, С.Міщенко відмовився від участі в прес-конференції.

По всіх оприлюднених фактах незаконного виділення земельних ділянок голова Держкомзему України Кулініч О.М. мав би ініціювати проведення повторної державної експертизи землевпорядної документації по цих ділянках згідно ст. 37 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації», як робив його попередник. Однак до сьогоднішнього дня жодного наказу про проведення повторної державної землевпорядної експертизи головою Держкомзему України Кулінічем О.М. не підписано. Це яскраво свідчить, що боротьба з причинами проблем у земельній сфері в Держкомземі України взагалі не велась і не ведеться тепер.

Особисто бути присутнім на даній прес-конференції голова Держкомзему України Кулініч О.М., побоявся і направив на «розшматування» свого заступника Третяка А.М.

Третє. Створено комісію по перевірці органів Держкомзему в Київській області.

Дана комісія була створена за ініціативою 1-го заступника начальника Головного управління Держкомзему у Київській області Вязьмітінова Ю.В. Головою Держкомзему України був підписаний наказ № 143 від 30.03.2009р. «Про проведення службового розслідування» (копія наказу додається).

 

Основою для даного наказу стала службова записка начальника Держземінспекції України Нечипоренка Н.М. стосовно перевірки діяльності Головного управління Держкомзему у Київській області (копія додається).

Дане службове розслідування було закінчено в середині травня 2009 року, були виявлені численні грубі порушення чинного законодавства – головою Держкомзему України не було вчинено жодного заходу реагування на ці факти.

Цікавим є той факт, що невдовзі начальника Держземінспекції України Нечипоренка Н.М. було звільнено. Причиною послужило поєднання посади начальника Держземінспекції України та першого заступника начальника Держкомзему України Бєльчика С.В. В такий спосіб традиційно в нашій державі позбуватись невигідних підлеглих – і законно, нібито, і зручно…

Четверте. Розглянуто питання про стан організації роботи Головного управління Держкомзему у Київській області на позачерговому засіданні Колегії Держкомзему й ухвалено рішення: роботу його керівника Іванюка А.А. визнати незадовільною; доручити керівництву Держкомзему звільнити його із займаної посади. Проведено чисельні брифінги для журналістів за участі керівництва Держкомзему та народних депутатів.

 Дане позачергове засідання Колегії Держкомзему України відбулось лише під натиском депутатського запиту народного депутата України В.Лук’янова на адресу Президента України, Генеральної прокуратури України, секретаря РНБО України, Кабінету Міністрів України. Після цього запиту на адресу Держкомзему України прийшли листи від Уряду та інших владних органів з вимогою проведення позачергового засідання Колегії Держкомзему України з питання зняття з посади начальника Головного управління Держкомзему у Київській області Іванюка А.А. за систематичні та вкрай грубі порушення законодавства України при виконанні своїх обов’язків.

Особливо показовим є факт приїзду на це засідання жителів Київської області, серед яких мешканці с.Требухів Броварського району, в яких за участю Іванюка А.А. по підроблених документах було вкрадено 350 га землі колишнього КСП «Требухівське»; працівники соціальної сфери сіл Щасливе та Проліски, які втратили свою землю через корупційні дії того ж Іванюка А.А., мешканці села Дударків, яких, до речі, при відвідуванні Головного управління Держкомзему у Київській області було побито та викинуто за межі адмінбудівлі Головного управління Держкомзему у Київській області охороною Іванюка А.А. замість надання їм цивілізовано юридичних консультацій.

Перед Колегією голова Держкомзему України Кулініч О.М. працівникам соціальної сфери сіл Щасливе та Проліски та мешканцям с.Требухів красномовно розповідав про те, що всі їхні проблеми ним почуті і будуть в найближчий час вирішені, і селяни зможуть отримати належні їм по закону земельні ділянки. Наступна обіцянка голови Держкомзему України Кулініча О.М. цим же селянам з цього ж питання пролунала через 8 місяців потому, напередодні президентських виборів, коли екс-Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко раптом почала опікуватися земельним забезпеченням селянства. Тоді, 06.01.2010р., в с.Калинівка, на початку святкування Святвечора екс-Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко, в присутності народних депутатів України від БЮТ, в тому числі С.Міщенка, доручила голові Держкомзему України в термін до 19.01.2010р. видати працівникам соціальної сфери сіл Щасливе та Проліски та мешканцям с.Требухів державні акти на право власності на земельні ділянки.

Як слухняний представник попередньої влади, голова Держкомзему України Кулініч О.М. керувався виключно принципом лідера партії БЮТ: «багато гучних слів і обіцянок – замість реальних дій». І цей принцип досить продуктивно приховував від громадськості розбазарювання всього доступного державного майна, «що погано лежить».

Між цими двома гучними обіцянками і після них голова Держкомзему України О.М.Кулініч уникав і продовжує уникати спілкування з селянами-скаржниками, які вже, мабуть, готові «піти на нього з вилами» за його безсоромну брехню і зневагу до простих людей.

Отже, заслуга Держкомзему України в скликанні позачергового засідання Колегії Держкомзему України є досить сумнівною, оскільки засідання Колегії відбулось лише завдяки депутатському запиту народного депутата України В.Лук’янова – всі попередні депутатські звернення з цього ж приводу від інших народних депутатів України (Сівковича В.Л., Омельченка Г.О. та ін.) були Держкомземом України взагалі проігноровані.

П’яте. Тільки за підсумками 2009 року встановлено близько 500 розпоряджень районних держадміністрацій та рішень органів місцевого самоврядування, які прийняті з порушеннями земельного законодавства.

Стосовно цього досягнення Держкомзему України хочу запитати в голови Держкомзему України, а також було б доречним, щоб в нього запитали Прем’єр-міністр України, Генеральний прокурор України та голова Київської обласної державної адміністрації: «Якщо це правда, то де ж відповідні накази голови Держкомзему України по проведенню повторної державної експертизи землевпорядної документації по цих рішеннях згідно ст. 37 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації»? Де подальша передача цих матеріалів Держкомземом України до суду для скасування незаконно виданих розпоряджень та рішень обласних та райдержадміністрацій, сільських, селищних рад про виділення земельних ділянок?» 

Шосте. На відміну від облдержадміністрації, Держкомземом з минулого року запроваджено системну роботу з інформування Генеральної прокуратури за фактами порушень у сфері земельних відносин на Київщині, в тому числі щодо незаконного обігу бланків актів, неправомірних дій керівників територіальних органів Держкомзему.

Красномовніше за самого голову Держкомзему України Кулініча О.М. ніхто не прокоментує це нововведення, тому що на відміну від Київської обласної державної адміністрації Держкомзем України запровадив досить екзотичну систему співпраці з правоохоронними, судовими та іншими органами влади. В своєму листі на адресу в.о. начальника Головного управління Держкомзему у Київській області Вязьмітінова Ю.В. голова Держкомзему України Кулініч О.М. вимагав наступне: «Зобов’язую не приймати, без попереднього погодження з Головою Держкомзему, рішення з кадрових питань, що ґрунтуються на рішеннях судових органів, органів прокуратури, слідства, інших контролюючих органів. При отриманні постанов, рішень, ухвал, листів, приписів зазначених органів, прошу в той же день письмово повідомляти про це Голову Держкомзему чи особу, яка виконує його обов’язки, та направляти їх копії».

 

Сьоме. Передусім потрібно боротися з причинами, які призводять до негараздів у земельній сфері, а не лише з самими негараздами.

Коментуючи це ствердження прес-служби Держкомзему України, ставлю до відома, що основна причина ненаведення порядку у земельній сфері полягає в керуванні Держкомземом України недобросовісною людиною. Голова Держкомзему України Кулініч О.М. є непереборною стіною, на яку натикаються будь-які спроби припинити розбазарювання земель державної власності, корупцію та «кругову поруку» чиновників системи Держкомзему України. «Кращий друг» Блоку Ю.В.Тимошенко по земельному рейдерству, виконуючи «п’ятирічку за чотири роки», своєю бездіяльністю наніс державі збитків на суму в десятки мільярдів гривень, створив першокласні умови для незаконного відчуження лісів, земель водного фонду, цілих островів та заповідників, своїми відписками і сьогодні продовжує прикривати оборудки із землею окремих можновладців-латифундистів.

Єдиним виходом із ситуації, що склалась, є звільнення із займаної посади голови Держкомзему України Кулініча О.М. Якщо сьогодні провести загальноукраїнський референдум з приводу відповідності Кулініча О.М. займаній посаді – мільйони людей, які стикались з діяльністю голови Держкомзему України, проголосують за його звільнення. Мої ствердження базуються на ініціюванні всеукраїнської акції Земельної спілки України під гаслом «Держкомзем без Кулініча О.М.!»., яка знайшла підтримку в усіх обласних центрах України.

Оновлення керівництва Держкомзему України дозволить спеціалістам-землевпорядникам та землевпорядним підприємствам продуктивно в інтересах держави і народу працювати, а не впроваджувати у життя маразматичні ідеї голови Держкомзему України та екс-Прем’єр-міністра України на кшталт Постанови Кабінету Міністрів України № 844 від 05.08.2009р., а також виконувати видані головою Держкомзему України, але не погоджені Мін’юстом України накази, в тому числі наказу № 168 від 15.02.2010р. «Про затвердження порядку присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам», виданого напередодні другого туру президентських виборів в момент розуміння, що президентські вибори командою БЮТ програні, а прибуткові «земельні афери» потрібно завершити.

На даний час сотні тисяч селян очікують рішучих кроків Президента України та Прем’єр-міністра України, направлених на відновлення їхніх прав на землю через скасування незаконно виданих державних актів на землю. Хто відновить їхні права – того пам’ятатимуть і шануватимуть вони та їхні нащадки. Попередній Президент України запам’ятався народу, лише як слабка та нерішуча людина, яка «не довела жодну справу до кінця», а екс-Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко – як «тендітна жінка», що підкорила своїм власним амбіціям всю країну, не виконавши жодної обіцянки, і не давши нічого доброго натомість.

Ю.В.Вязьмітінов, читач УК

You may also like...