Відкриті листи Міністру освіти і науки України Табачнику Д.В. (оновлено)

Звертаюсь до Вас з приводу зловживань ректора Міжгалузевого інституту управління Олійник О.Б., довіреної особи кандидата в президенти Тимошенко Ю.В

Міністру освіти і науки України
Д.В. Табачнику
 
Стосовно ситуації в
Міжгалузевому інституті управління
 
Шановний Дмитре Володимировичу!
Колектив Міжгалузевого інституту управління молить Вас про порятунок від ректора – злочинця. Так, саме злочинця, який намагається знищити наш інститут. Цей лист є нічим іншим як останньою надією на порятунок від безглуздого керівництва та блюзнірства Олійник О.Б.
Минув рік з дня обрання ректором Міжгалузевого інституту управління Олійник О.Б. протягом якого вона принижувала нашу гідність, зловживала нашою довірою, використовувала фінанси інституту на власні примхи, що призвело до повного фінансового краху. За її керівництва державний вищий навчальний заклад перетворюється на її приватне господарство. Вона не розуміє, що керівник, це особа яка відповідає за життя людей, за їхні долі.  
Фінансово-господарський стан нашого інституту з стабільно-задовільного  перетворився на незадовільно-прогресуючий. Фінансовий план так і не був розроблений та затверджений. Заробітна плата виплачується не в повному обсязі, з постійними затримками на півтора два місяці.
В інституті панує управлінський хаос, з’являються накази, що суперечать один одному. У ректора відсутні години прийому працівників. Заяви працівників щодо виплати їм заробітної плати, надання відпусток залишаються без розгляду протягом місяців, а самі заявники піддаються жорстокому пресингу з боку адміністрації МІУ. Колектив потерпає від протизаконних наказів та безпідставних звільнень, а профспілкова організація просто спостерігає за цим не здійснюючи спроб встати на захист наших прав.
Ми переконані, що Олійник О.Б. не має уяви про основи управління і не може ефективно здійснювати керівництво навчальним закладом. Вона не розуміє, що має піти сама, а навпаки, намагається погрозами та вмовляннями змусити нас і студентів підписувати листи на її підтримку. Олійник О.Б. не розуміє, що тільки вона винна в тій ситуації, яка склалася в інституті, що вона створила в інституті несприятливі умови для праці, довела інституту до банкротства.
Ми сподівалися, що за результатами перевірок, проведених Державною інспекцією навчальних закладів, Олійник О.Б. буде притягнута до відповідальності. Але Олійник О.Б. і надалі виконує свої обов’язки, що породжує сумніви, щодо доведення працівниками міністерства до Вашого відома результатів перевірок.
Сподіваємося, що Ви особисто уважно ознайомитесь з результатами перевірок та найближчим часом винесете рішення щодо ректора-злочинця.
 
З повагою
Колектив Міжгалузевого інституту управління
07.07.2010


 Міністру освіти і науки України

Табачнику Д.В. (особисто)
 
Незаконно звільненого
в.о. декана юридичного факультету,
Міжгалузевого інституту управління
Мигаля Сергія Михайловича,
Київ, вул. Мілютенка 15а, кв.221,
т.513-35-93, мб. 80984238084
 
Заява
 
Звертаюсь до Вас з приводу зловживань ректора Міжгалузевого інституту управління Олійник О.Б., довіреної особи кандидата в президенти Тимошенко Ю.В.
 
Від неправомірних дій ректора страждають працівники МІУ. Я пропрацював в даному інституті 13 років, з яких 5 на посаді керівника юридичного факультету, завжди мав свою позицію, яка інколи не співпадала з позицією керівництва інституту.  
 
З неугодними працівниками Олійник О.Б. швидка на розправу. З початку вона починає породжувати чутки про неугодну особу (готує суспільну позицію), потім створює неможливі умови для праці та доводить працівника до звільнення. Якщо працівник не налаштований йти за власним бажанням то ректор видає наказ на його звільнення, що суперечить нормам законодавства або видає його заднім числом.
 
Олійник налаштована не подовжувати контракт з неугодними  працівниками МІУ, про що оголосила під час ніби кадрової комісії. Склад кадрової комісії затверджений наказом ректора МІУ викликає тільки посмішку, оскільки члени комісії не мають наукового ступеню та звання, а відтак і не можуть визначати придатність до роботи викладачів зі ступенем та вченим званням.  
На місце звільнених ректором Олійник О.Б. були призначені особи які не відповідають критеріям керівних кадрів, бо не мають належної підготовки і компетенції.
 
Так, на посаду проректора з навчальної роботи призначено методиста Балакіну Н.К., яка очолює також навчально-методичну раду інституту. Деканом юридичного факультету призначено колишнього завгоспа університету «Україна» ст. викладача Селезньова М.В., який не має ні наукового ступеня, ні вченого звання. Головним бухгалтером інституту стала  подруга ректора, Чудочкіна О.О., яка звільнила всіх працівників бухгалтерії які працювали до її приходу і прикриває свої фінансові махінації посиланнями на зловживання колишнього ректора та головного бухгалтера.
 
Комісія з перевірки фінансового стану інституту, яка діяла за дорученням ректора виявила численні факти фінансових порушень з боку адміністрації. Встановлено невиправданих перевитрат бюджету інституту майже на 600 тис. грн., що спричинило двомісячну затримку у виплаті зарплатні співробітникам інституту. Але це не зупиняє ректора та головного бухгалтера бездумно витрачати кошти. Замість погашення заборгованості по заробітній платі кошти спрямовуються на задоволення забаганок ректора. До 10 тис. грн. щомісяця витрачається на представницькі витрати ректора, до 15 тис. грн. щомісяця йде на утримання автомобілів, до 10 тис. грн. щомісяця, Олійник О.Б. витрачає на самовихваляння, замовні хвалебні статті у журналі ВІЧЕ, які публікуються без перевірки наданої інформації, цим самим вводячи в оману освітянську спільноту.
 
З грудня 2009 року виплата заробітної плати систематично затримувалась на місяць, а станом на 1 липня термін затримки сягнув 2-х місяців. Головний бухгалтер – Чудочкіна О.О. розробила схему за якою вона та ректор намагаються уникнути кримінальної відповідальності. Усі необхідні нарахування по заробітній платі здійснюються, на рахунки державних органів, перераховуються обов’язкові платежі (фонд соціального страхування, податкова, пенсійний фонд), а от заробітна плата працівникам не видається. Перевірити це досить легко, необхідно звірити звіти в ці фонди та перерахування та підписи працівників у відомостях на отримання заробітної плати.
 
По факту невиплати заробітної плати потрібно порушити кримінальну справу за ст. 175 КК. За якою передбачено, що невиплата заробітної плати внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати та інших встановлених законом виплат,- карається позбавленням волі на строк до трьох років. Про яке цільове використання коштів може бути мова коли зарплата повинна виплачуватися в першу чергу, а не після розрахунку за статті в журналі ВІЧЕ.
 
Інститут під керівництвом ректора Олійник О.Б. працює не тільки з численними фінансовими порушеннями, а й порушеннями закону про вищу освіту. Без ліцензій працює Центр післядипломної освіти при інституті, який надає другу вищу освіту, здійснює підвищення кваліфікації, регулярно та безпідставно видає дипломи старого зразка.
 
Після кадрової комісії МОН Олійник О.Б. остаточно відчула безкарність, вдалася до ще більших порушень. В інституті створено атмосферу залякування і психологічного терору. Заяви на відпустку та виплату коштів на оздоровлення не розглядаються вже понад місяць. Працівникам створено неможливі умови для праці та відпочинку з метою доведення їх до звільнення. Скарги невдоволених співробітників на ім’я ректора не розглядаються і замовчуються, а скаржникам погрожують звільненням.
 
У зв’язку з викладеними фактами я та інші працівники (Жорін Ф.Л.) МІУ неодноразово зверталися зі скаргами до Міністерства освіти і науки України про грубе порушення ректором МІУ трудового законодавства. Але ректор Олійник О.Б., користуючись своїми відпрацьованими зв’язками в Міністерстві залагоджувала питання розгляду цих заяв на свою користь. Олійник О.Б. відслідковувала мою заяву починаючи з загального відділу аж до моменту надання мені відповіді. Підготовлена мені відповідь за змістом була відпискою про те, що мені слід звернутися до суду, хоча порушення, які я навів в своєму зверненні (невиплата заробітної плати працівникам МІУ, нецільове використання коштів, безпідставна видача дипломів старого зразка, відсутність кадрового забезпечення), не перебувають виключно в компетенції суду і не стосуються трудового спору між мною та ректором МІУ.
Оскільки я впевнений, що Олійник О.Б. уникає відповідальності завдяки деяким чиновникам Міністерства освіти і науки України, які постійно консультують та допомагають їй (пан Логвиненко В.А. з’являється в МІУ щодня ніби працівник інституту) та не повідомляють Вам про реальний стан справ в МІУ. Маю надію, що ця заява потрапить Вам у руки.
 
Прошу Вас вжити до Олійник О.Б. передбачені законодавством заходи за розвал роботи вищого навчального закладу, грубе порушення трудового законодавства і фінансової дисципліни, більш ніж двомісячну затримку у виплаті заробітної плати.
  
Мигаль С. М.
06.07.2010

You may also like...