Шахрайство в особливо великих розмірах або вступна компанія в МІУ

Протягом останніх трьох тижнів увага громадян України зосереджена на вступній компанії. Наші співгромадяни переймаються питаннями отримання вищої освіти як ніколи активно. Найактуальніше питання у цей час до якого вищого навчального закладу (надалі – ВНЗ) подати документи і саме головне як не стати жертвою «шахраїв від освіти». 

Протягом останніх трьох тижнів увага громадян України зосереджена на вступній компанії. Наші співгромадяни переймаються питаннями отримання вищої освіти як ніколи активно. Найактуальніше питання у цей час до якого вищого навчального закладу (надалі – ВНЗ) подати документи і саме головне як не стати жертвою «шахраїв від освіти».

Сучасна процедура вступу абітурієнта в ВНЗ має свої особливості. Процедура вступу чітко розписана в нормативних документах загальнодержавного рівня та в локальних нормативних актах, які врегульовують питання вступу в конкретний ВНЗ.

Так загальнодержавний нормативний акт, який регулює питання вступу в ВНЗ України це «Умови прийому до вищих навчальних закладів України у 2010 році» (надалі – Умови прийому) Затверджені Наказом Міністерства Освіти і науки України від 18.09.2009 року № 873, Зареєстровані в Міністерстві юстиції України 06 жовтня 2009 року № 930/16946 (з наступними змінами та доповненнями).

У пункті 2.2. цього нормативного акту чітко зазначено, що керівник (тобто ректор) вищого навчального закладу забезпечує дотримання законодавства України, в тому числі цих Умов, правил прийому до вищого навчального закладу, а також відкритість та прозорість роботи приймальної комісії.

У пункті 16.1. Умов прийому чітко зазначено порядок зарахування до ВНЗ. Приймальна комісія на підставі рейтингового списку вступників приймає рішення щодо рекомендування до зарахування на навчання …… за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб …..

Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на офіційних стендах приймальної комісії вищого навчального закладу Одночасно ця інформація оприлюднюється на веб-сайті вищого навчального закладу. (пункт 16.2., 16.3 Умов прийому).

Ми спробували проаналізувати як виконує положення чинного законодавства про освіту, зокрема Умов прийому ректор Міжгалузевого інституту управління (надалі МІУ) Олійник Ольга Борисівна. Та як проходить вступна компанія в МІУ…..

У нас не виникло здивувань коли ми проаналізувавши перебіг вступної компанії в МІУ прийшли до висновку, що Олійник О.Б. знову не втрималася і вдалася до афер та шахрайства.

Справа в тому, що в МІУ протягом другого тижня абітурієнти вже підписують контракти і сплачують кошти за навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр (перший курс 2010-2011 навчального року) та за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст.

Це від кого та які гарантії треба мати, щоб у сучасних умовах активізації боротьби зі зловживаннями у сфері освіти та боротьбою з корупцією в Україні вдаватися до афер та шахрайства в особливо великих масштабах.

Як ми зазначали на початку нашої статті у відповідності до чинного законодавства України про освіту офіційним повідомленням про зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на офіційних стендах приймальної комісії вищого навчального закладу.

Згідно з останніми рішеннями Уряду було подовжено термін подачі абітурієнтами документів для вступу в ВНЗ на 5 (п’ять днів). Тобто відповідні списки зарахованих на навчання осіб будуть оприлюднені ВНЗ тільки шостого серпня.

Після оприлюднення списків абітурієнтів рекомендованих на навчання видається відповідний Наказ про зарахування, а уже після цього абітурієнт має право укласти контракт на навчання та здійснити першу оплату за навчання.

Що ж відбувається в МІУ?!

Ректор МІУ дуже потрібні гроші. На що вони потрібні Олійник О.Б. ніхто не знає адже заробітну плату вона не виплачує уже понад три місяці. Працівники МІУ не отримували заробітну плату ще з травня. Напевно, що Олійник О.Б. планує відвідати Ріо-де-Жанейро як один відомий персонаж…..

Олійник О.Б. з метою ліквідації потреби у грошах вдалася до шахрайської схеми. Схема з зарахуванням абітурієнтів на навчання до МІУ вразила навіть заслужених працівників СБУ які надали нам допомогли розібратися, а саме спробували визначити кваліфікацію злочину вчиненого Олійник О.Б. Ми надали вводні….

Не оголосивши та не оприлюднивши данні щодо переможців вступної компанії до закінчення якої ще чотири дні Олійник О.Б. укладає контракти з абітурієнтами та примушує їх до оплати коштів за навчання. А на якій підставі?

Олійник вважає, що такою підставою є її бажання та підписаний нею контракт. І це нічого, що ще не закінчився термін подачі заяв від абітурієнтів і нічого що не існує Наказу на зарахування, дані абітурієнтів не надіслані до системи Конкурс, головне це її мета – гроші.

Наведемо дані одного з касових ордерів, який нам було надіслано. Так, касовий ордер № 9582 від 28 липня 2010 року підтверджує факт сплати 2060 грн. 00 коп. (дві тисячі шістдесят гривень 00 копійок) за навчання за вересень та жовтень 2010 року відповідно. За цим документом абітурієнт сплатив за навчання ще 28 липня 2010 року. Звідки така впевненість в результаті конкурсного відбору в МІУ?

Нагадуємо, що згідно з «Умовами прийому» результат мав бути оголошений лише першого серпня, а з урахуванням рішення прийнятого урядом шостого серпня. Тобто абітурієнт уклав контракт та сплатив кошти за перші два місяці навчання в МІУ за десять днів до оголошення результату конкурсного відбору! Це дійсно прозора вступна компанія!

Як повідомила Тетяна з бухгалтерії МІУ, на сьогодні від абітурієнтів яких ще не було зараховано на навчання, Олійник О.Б. отримала понад 150 000 грн. (сто п’ятдесят тисяч грн. 00 коп.).

На відміну від Остапа-Сулеймана-Берта-Мария-Бендер-Бея, який завжди нагадував, що він: «чтит уголовный кодекс и заниматься использованием 400 «сравнительно честных способов отъёма денег» не у пролетариата и крестьянства, а у таких людей, как Корейко, то есть у лиц, имевших нетрудовые доходы». Олійник О.Б. нагло віднімає шахрайським шляхом кошти у людей які заощаджуючи крихти збирали останні сили на навчання своєї дитини.

Ще до одного виду порушень вдається Олійник О.Б. Так, вона наполягає на зарахуванні на старші курси (2,3,4,) осіб які мають вже вищу освіту та бажають отримати другу вищу. Зараховуючи цих осіб на 2,3,4 курс Олійник О.Б. забуває що це не перепідготовка, а навчання за новим освітньо-кваліфікаційним рівнем. Жертвами такої афери уже стало понад 20 осіб. Ці абітурієнти зараховані на старші курсу забувають про те, що дипломи отримані таким чином будуть вважатися недійсними. Як нам стало відомо жертвою такого роду «схеми» став абітурієнт Зеліков І.Н.

Працівники СБУ зазначили нам, що у діях Олійник О.Б. вбачаються ознаки злочинів передбачених ч 2 ст. 183, ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 365, КК України, а за якою статтею Кримінального кодексу України слід притягти до відповідальності Ольгу Олійник, остаточно вирішить слідчий який буде вести справу.

Але діяльність Олійник О.Б. знову залишилася поза увагою Міністерства освіти і науки України, очильник якого намагається навести лад у системі освіти України, та інших контролюючих органів.

Так, 29 липня 2010 року Міністр освіти і науки Д.В. Табачник звільнив ректора Донецького національного університету Володимира Шевченко. Аналітики вважають, що наступний ректор у черзі на звільнення – ректор Київського національного університету технологій та дизайну Олег Волков (повідомлення ресурсу http://www.focus.ua/society/135731/?p=2 ).

І це при тому, що працівники і Донецького національного університету, і Київського національного університету технологій та дизайну, на відміну від працівників МІУ, постійно отримують заробітну плату. У діях ректорів цих ВНЗ не було виявлено стільки порушень скільки виявили в діях Ольги Олійник Державна інспекція навчальних закладів та суд.

Як повідомляє Інтернет ресурс «Говорить Донецьк» (http://govorit.donetsk.ua/rektor-shevchenko-uvolen-no-poidet-na-vybory.html « Табачник встретился в университете с деканами факультетов, с преподавательским составом, который задействован сейчас в работе приемной комиссии, пообщался с представителями профсоюза. Экс-ректор утверждает, что все опрошенные министром были не согласны с отставкой, но Табачник все равно подписал приказ о его увольнении с должности.

«Сейчас большинство коллектива университета в отпусках, но работает приемная комиссия, деканы факультетов и проректоры, и профсоюзы студенческие… Все высказались против такого решения. Министр с ними встретился, но не отреагировал на мнение моих коллег, потом вошел ко мне в кабинет и подписал приказ о моей отставке», – отмечает Шевченко. Табачник в свою очередь утверждает, что выдающегося ректора никто не увольнял и причина приказа – истечение срока контракта и «усталость металла» Шевченко, который на своем посту уже четверть века. Фраза про то, что «последние несколько лет вуз, к сожалению, как крупнейший научный и педагогический центр донецкого региона остановился в своем развитии» тоже прозвучала.)

А те що за керівництва Олійник О.Б. МІУ не тільки просто зупинився у своєму розвитку, а був зруйнований. Олійник О.Б. заборгувала працівникам понад два мільйони гривень заробітної плати, порушуючи правила прийому у шахрайський спосіб отримує кошти. А те що і суд і Державна інспекція навчальних закладів виявили грубі порушення в роботі ректора нічого не означає!!!!!!!!

Цікаво чому в Міністерстві освіти і науки України не помічають криміналу в діях ректора МІУ – Олійник О.Б. ?!

Степан Бакулін, читач УК

You may also like...