Окольными путями: Как в Украине легально приобрести оружие

Около 190000 украинцев сегодня имеют травматическое оружие. По закону, все эти люди должны быть депутатами, правоохранителями, судьями, госслужащими или журналистами. Другие граждане не имеют права получить разрешение на травматическое оружие. Закон, согласно которому покупать "травматы" могли бы все совершеннолетние граждане, пока не принят.

 Тим часом українці озброюються. Одна з поширених нині схем така: громадянин купує посвідчення журналіста й отримує дозвіл на травматичну зброю, як працівник ЗМІ.

Для того, щоб отримати, журналіст має зібрати пакет документів. Обов’язковими є клопотання редактора ЗМІ на ім’я керівника органу внутрішніх справ і копія посвідчення журналіста. Саме ці документи сьогодні й "користуються попитом".

"Торгуючих" організацій, тобто ЗМІ, які продають посвідчення, на момент написання матеріалу, ми знайшли – дві. Стати журналістом за гроші пропонує сайт із логотипом телеканалу "ТВі".

Щоб отримати посвідчення, не потрібна ні журналістська освіта, ні досвід роботи. За посвідчення необхідно заплатити 550 грн. Це, так би мовити, офіційна ціна, яка вказана на сайті.

За клопотання на зброю треба домовлятись окремо. Без цього папірця дозвіл на "травмат" отримати неможливо.

На телефонний дзвінок відповідає чоловік, який просить писати на пошту: [email protected]. На лист відповідають оперативно. Втім єдиного прайсу за пакет документів немає.

Ми попросили зробити повний пакет документів для Олександра – підставної особи, якій "потрібна травматична зброя". Керівництво "фейкового" телеканалу запропонувало зробити всі документи за 1 700 грн.

Передавати документи при особистій зустрічі люди, що прикриваються брендом ТВі, відмовилися. Проте обіцянку виконали. Вже через тиждень документи були в автора.

Посвідчення і клопотання надіслали поштою. Оплата після отримання. У конверті чотири документи: два посвідчення журналіста телеканалу ТВі, клопотання про отримання зброї й довідка про те, що Олександр дійсно працює на телеканалі ТВі.

"Чесні шахраї"

На документах є підпис і мокра печатка. Більше того, номер ідентифікаційного коду на печатці збігається із номером ідентифікаційного коду ТОВ "Телерадіосвіт". Ця компанія є реальним власником ТК "ТВі".

Клопотання написано на ім’я нинішнього начальника Головного управління МВС у Запорізькій області – Віктора Івановича Ольховського. Його призначили на цю посаду після лютневих подій у Києві.

Утім дещо "підприємці" недогледіли. Підпис на документах належить колишньому гендиректору телеканалу ТВі Миколі Княжицькому. Ще з 2012 року, коли його було обрано народним депутатом, Княжицький на каналі не працює.

Княжицький відхрестився від підпису й відмовився коментувати ситуацію.

Нинішнє керівництво каналу також заявило, що не видає ніяких документів і запевнило, що напише заяву до Генпрокуратури. Більше того,  на офіційному сайті працівники каналу розмістили новину із заголовком: "Мошенники продают поддельные удостоверения ТВі".

"Раніше була ціла дозвільна система під егідою МВС, яка контролювала виготовлення печаток і їх обіг, – каже Олександр Бурмагін, юрист правового відділу Інституту розвитку регіональної преси. – Але на сьогодні цю систему скасовано, і фактично будь-хто може виробляти будь-які печатки. Тому виготовити схожу печатку нічого не заважає".

Аби дізнатися, на якому етапі розгляд справи, ми написали запит до Генпрокуратури. Ми запитали у прокуратури, чи зверталися журналісти ТВі до Генпрокуратури і на якому етапі нині розгляд справи. У відповідь надійшла відписка. В наданні інформації відмовлено під привидом захисту особистого життя громадян.

Після надсилання запиту до прокуратури сайт, на якому торгували посвідченнями, "почистили". Логотип каналу й "унікальна" пропозиція зникли.

Крутіше за візитку Яроша

Утім продавців дозвільних документів на зброю вистачає і без "фейкового" сайту ТВі. У соціальній мережі "ВКонтакте" ми знайшли групу "Травматична зброя".

Посвідчення журналіста й дозвіл на зброю в цій групі продає людина, яка називає себе Петром Виговським – довіреною особою кандидата в президенти Дмитра Яроша, очільника "Правого сектору".

Цей чоловік виклав на своїй сторінці скан посвідчення довіреної особи на імя Петра Виговського. Окрім того, його прізвище та ініціали є в додатку постанови Центрвиборчкому про реєстрацію довірених осіб кандидата на пост президента Яроша.

У групі "Травматична зброя" Виговський пропонує придбати зброю, посвідчення та клопотання на зброю. Ми пристали на пропозицію й написали листа. У відповіді чоловік повідомив, що готовий зробити документи за 500 грн. Утім, від якої газети ми отримаємо посвідчення, не зазначив. Написав лише: "Газета киевская, издательство "Взаємодопомога". Оплата документів, як і раніше, лише після отримання.

Проте Виговський на запитання в особистому чаті не відповів.

Скільки озброєних журналістів в Україні

Ми надіслали запит до МВС, аби дізнатися, скільки дозволів на зброю видано журналістам у 2013-2014 роках. Однак представники міністерства відповіли, що не ведуть окремого обліку журналістських дозволів.

Відмовили працівники МВС і на другий запит, у якому ми просили надіслати перелік ЗМІ, які видавали клопотання на зброю своїм співпрацівникам у 2013-2014 роках. І такої інформації у МВС немає. "Повідомляємо, що формування зазначених списків не передбачено нормативно-правовими актами", – сказано у відповіді МВС

Тож сьогодні в Україні травматичну зброю мають право носити депутати, правохоронці, судді, держслужбовці, журналісти та всі, у кого є "зайві" від 500 до 2000 грн.

Відповідальність шахраїв передбачена в ст. 358 Кримінального кодексу: "Підроблення  посвідчення або іншого офіційного документа, який  видається чи посвідчується підприємством…". Ці дії караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років".

Пунктом четвертим тієї ж статті передбачена відповідальність і для тих, хто використовує підроблені посвідчення.

Розслідування проведене за підтримки SCOOP

Автор: Надежда Бурдай, INSIDER

You may also like...