Якщо «люди у формі» завітали саме до вас – не варто панікувати. У вас обшук – що робити?

Правоохоронці можуть прийти провести обшук або виїмку у будь-кого і будь-коли. Але мають це робити належним чином, згідно із законами України. Якщо «люди у формі» завітали саме до вас – не варто панікувати. Знаючи свої права та їх обов’язки, все пройде набагато простіше. Спершу ви повинні пересвідчитись, що прийшли саме працівники правоохоронних органів, у яких є дозвіл на обшук або виїмку. Перевірити всі документи та переписати дані з посвідчень та постанов на окремий аркуш паперу. 

Редакція КНК Медіа підготувала для своїх читачів матеріал, у якому покроково пояснюється, як діяти у такій стресовій ситуації – щоб не зробити помилок, які потім будуть коштувати дуже дорого.

Нижче, у вигляді інфографіки представлено необхідні дані, які мають бути зазначені у документах.

перевірка

Важливо також пам’ятати, що перевірка може проводитись лише якщо відкрито кримінальне провадження або заведена оперативно-розшукова справа.

Якщо всі документи оформлені правильно, ви зобов’язані допустити правоохоронців до обшуку. Редакція КНК Медіа підготувала інфографіку, у якій виклала алгоритм дій при проведенні обшуку або виїмки.

12218959 138660863159645 1138942114 o

Важливо пам’ятати, що працівники підприємства не повинні:

  • Відповідати на запитання осіб, які здійснюють перевірку (аргументація: всю інформацію можна отримати виключно від керівництва підприємства).

  • Підписувати будь-які документи (аргументація: відсутність в законодавстві обов’язку підписувати документи при проведенні перевірок суб’єктів підприємницької діяльності).

  • Не варто також забувати, що особа, яка проводить перевірку, має право:

  • Заборонити будь-якій особі залишати місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку.

  • Оглядати і вилучати речі й документи, що мають значення для кримінального провадження.

Поради при проведенні обшуку або виїмки:

  • Читайте документи до кінця: буває, що представники правоохоронних органів просять доступ до одного списку документів, а слідчий суддя дає дозвіл вилучити тільки частину з них.

  • Під час обшуку або виїмки не слід залишати осіб, які здійснюють перевірку, без нагляду. Вони повинні рухатися почергово з кімнати в кімнату, а не гуляти хаотично по всій території одночасно. Поруч обов’язково повинні бути поняті.

  • Ви можете посадити співробітника і описати все, що забирають правоохоронні органи, тому що часто у протоколі може бути написано «п’ять ящиків» і довести потім, що їх було 6 чи 7 (щоб повернути своє майно), буде вельми складно.

  • Ви маєте право на захист. Слідчих часто вчать, що адвокат – це стороння особа, але адвокат – це суб’єкт обшуку. Його можуть не допускати, але ви маєте право на адвоката. Складайте акт, що до вас прибув адвокат і ви вимагаєте його допустити. При складанні протоколу обшуку, слідчий не має права не долучити такі документи.

  • Після видачі протоколу обшуку представники правоохоронних органів зобов’язані піти. Якщо раптом вони повернулися і вимагають показати приміщення, які вони «забули оглянути» – просіть нове рішення суду про дозвіл на обшук.

Інфографіку підготувала Валерія Клапоушенко, КНК Медіа 

You may also like...