Киевгаз пытается залезть киевлянам в карман. Как и почему?

Граждан, у которых жилье не оборудовано индивидуальным счетчиком газа, принуждают к его установки за собственные деньги. К концу 2018 года в Украине все потребители природного газа согласно закону должны перейти на коммерческий учет. Тех, кто не спешит индивидуально учитываться за собственные деньги, а ждет установки счетчиков за государственный счет, стимулируют к «самостоятельности» экономически…

До кінця 2018 року в Україні усі споживачі природного газу згідно закону мають перейти на комерційний облік. Тих, хто не спішить індивідуально обліковуватися за власні гроші, а чекає встановлення лічильників за державний кошт, стимулюють до «самостійності» економічно – шляхом підвищення граничних норм споживання (а відповідно, і розміру оплати) у разі відсутності гарячої води. «Київгаз», наприклад, натякає своїм клієнтам – або зачекайте ще рік, або заплатіть 3 тис. гривень одразу і партеся собі на здоров’я, Або ми будемо вважати, що ви грієте собі воду на плиті в баняках, навіть при наявності бойлера, і тому підвищимо вам норму споживання газу на 70%…

Нема газового лічильника – грійся, чим хочеш, але плати

В столиці в розпал опалювального сезону Київгаз нагадав своїм споживачам, що живуть у газифікованих та не облаштованих лічильниками будинках про те, що в «період відсутності централізованого гарячого водопостачання норма споживання природного газу на плиту газову встановлюється – 7,1 куб. метра на людину на місяць».

Ця норма значно перевищує ту, яка застосовується зазвичай (4,4 куб. метра на особу). Газовики пояснюють: «Збільшення норми споживання природного газу обумовлено тим, що при відсутності гарячого водопостачання, використання природного газу на підігрів холодної води збільшується». І байдуже, що клієнт має електричний бойлер, а в будинку справно працює гаряче водопостачання – все одно плати!

Жителі однієї з київських багатоповерхівок якраз і сповістили Укрфінформ про подібні «оригінальні» трактування комунальних послуг та маніпуляції з платіжками на газ. «Працівники Київгазу опитали мешканців на наявність бойлерів і вирішили, що якщо ми користуємось ними, то формально гарячої води з центрального водопостачання не отримуємо. А значить, маємо платити за те, що гріємо холодну воду! Але це ж явна фальсифікація! Навіть, якщо ми гріємо воду, то не газом же!», – обурювалися мешканці.

Повідомлення, які приходять киянам від

Повідомлення, які приходять киянам від "Київгазу"

Скажете, свавілля? Схоже на те. Нормативні документи дозволяють газовикам змінювати норми споживання лише за умов офіційно підтвердженого та довготривалого факту відсутності гарячої води в будинку (аварія, технічні регламенти). А не так, як у вищезгаданій історії – тишком-нишком і абсолютно неправомірно.

Згідно закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», прийнятому ще в 2011 році, всі приватні будинки та квартири, у яких обігрів приміщення (газові котли), нагрів води (газові колонки) та приготування їжі (газові плити) здійснюється з використанням природного газу, мали бути оснащені лічильниками безкоштовно.

Основна частина споживачів газу була «облікована» ще до 1 січня 2012 року. У квартирах же, де є тільки газові колонки та плити, лічильники мали бути встановлені до початку 2016 року, а де стоять лише газові плити – до кінця 2017 року. От оцю групу споживачів влада та  облгази і намагаються усіляко підштовхнути до становлення лічильників за власний рахунок.

Деякі спритники, навіть з допомогою відвертих фальсифікацій з тарифами

Хто найбільш незацікавлений

Обов’язок встановити лічильники законом було покладено на обл- і міськгази. При цьому передбачається також добровільне фінансування встановлення облікового приладу споживачами  – на той випадок, якщо вони не хочуть чекати, доки до них дійде черга.

Цікаво, що ціну лічильників держава дозволила закладати облгазам (а це, здебільшого приватні структури) у газовий  тариф для тих же «не облікованих» клієнтів. А сама ж отримала право встановлювати ціну на газ та граничні норми споживання.

Щороку «облгази» мають визначити кількість лічильників, які вони збираються встановити, і закласти необхідну суму в тариф, і відповідно, в свої доходи від роздрібного продажу газу населенню. (Найнижчий тариф сьогодні становить 6879 грн за 1 тисячу куб.метрів). Але навіть попри це, особливої зацікавленості у виконанні державного завдання приватні структури не проявляють. Більш того, користуючись монопольним становищем, намагаються усіляко на цьому заробити.

За даними міністерство енергетики та вугільної промисловості України

За даними міністерство енергетики та вугільної промисловості України

Кияни, 3 тисячі на бочку!

Як от Київгаз, що трошки лукавить, закликаючи киян встановлювати лічильники. «Це не потребує додаткових фінансів з боку людей, адже "Київгаз" встановлює обладнання безкоштовно. З графіком і адресами, за якими встановлюють лічильники, можна ознайомитись на сайті", – заявляла речник "Київгазу" Юліна Бедрицька.

Укрінформ вивчив його сайт вздовж і впоперек, але графіків так і не знайшов. Натомість, ми побачили цікаве повідомлення про те, що «ніякі реєстрації заяв або запис у чергу на встановлення лічильників не виконуються, щоб уникнути зловживань та махінацій. Просто очікуйте додаткові оголошення біля парадних». Перепитали на всяк випадок у оператора колл-центру Київгазу (за тел. 495-04-04). І отримали вичерпну відповідь: «Графіку встановлення лічильників у нас немає. Чекайте, коли у вас на прибудинковій дошці оголошення буде повідомлення про встановлення будинкового лічильника. Якщо ж ви хочете встановити індивідуальний лічильник безпосередньо в квартирі – то це коштує 3 тисячі гривень».

Отже, або викладайте самі 3 тисячі за лічильник, або доплачуйте за газ, який ви не спожили. Фініш.

Масштаби проблеми

За даними КМДА, у столиці 667 тисяч квартир, у яких мешканці використовують газові прилади лише для приготування їжі (у них газові лічильник повинні бути встановлені до 2018 року). На початок цього року лише 66,7 тисяч – рівно 10% –  мали лічильники.

Автор: Оксана Поліщук, Київ. Укрінформ

You may also like...