Як виявити недобросовісного роботодавця та обман під виглядом роботи. Дієві поради

Фінансова криза боляче вдарила по бізнесу, і багато працівників опинилися без роботи. Хтось ще сподівається на допомогу від центру зайнятості, але більшість шукають вакансії всіма можливими способами. На бажаючих попрацювати чекають шахраї, через яких можна втратити як мінімум час, а то й останні гроші. Від обману під час пошуку роботи вас збереже тільки власна пильність.

Як виявити недобросовісного роботодавця? Головні типи «кидалова»: «розвод» на гроші під приводом навчання, початкового вкладу тощо; набір під виглядом офісної роботи шукають менеджерів з продажу сумнівної продукції;
присвоєння отриманого продукту.

Хто-хто на стовпі висить?

Чесний роботодавець шукатиме працівника відповідного рівня за найближчим до нього джерелом. Дивно читати оголошення про вакансії ІТ-спеціалістів у районній газеті, так само – вантажників на сайтах роботодавців. Втім, на стовпах та інших випадкових «трибунах люду» обіцяють «роботу царем» та золоті гори. Але царів на вулицях шукають тільки у казках – в реальності це найпростіша наживка для жертви.

Агенти зливу

Автору доводилося бачити, як з офісу КА просто у смітник викинули повний ящик фотокарток 3х4. Сумарний об’єм вакансій КА, опублікованих у газеті типу «Пропоную роботу», явно завеликий. Більше того: у великих компаній є HR-відділ, малі шукають співробітників самі: що залишається агентству? Правильно – шахраювати. Найпростіший спосіб – торгівля списком вакансій, які можна отримати у рази дешевше в газеті чи безкоштовно з Інтернету. Найнахабніший – платний телефон, за яким обіцяють вигідну посаду. Певна річ, є чесні гравці ринку з великим досвідом, але вони не пропонують відверто «закличні» вакансії.

Вакансія дармоїда.

«Перспективна молода компанія шукає…» Жадібність губить навіть безробітних. У процесі пошуку корисно знати, скільки коштує ваша спеціальність. Значно завищена ставка – ознака недоброчесності. Наприклад, на одному з сайтів пошуку роботи 19 січня розміщено вакансію контент-менеджера із зарплатою 1200 у.о. (середня по ринку – 400-500). Пристойний текст з «оптимістичним» закінченням – «деталі на сайті …» (далі – посилання на ресурс «заробіток в Мережі»). Адміністрація оголошення знищила через годину, але шахраї продублювали – уже без посилання.

Гюльчатай, відкрий личко

Чим солідніший роботодавець, тим більше реальних контактів він залишить. Якщо в оголошенні телефон – мобільний, e-mail – не корпоративний, а безкоштовний, контактна особа – без прізвища, то варто задуматися. Існує виняток – компанії часто у першому оголошенні не публікують реальний e-mail, остерігаючись “заспамлення» скриньки чи не бажаючи відкривати конкурентам кадрову потребу. Але в процесі листування реальна назва компанії так чи інакше проявиться – і можна упевнено йти на співбесіду.

Ідеальний варіант – якщо e-mail корпоративний, відразу варто зайти на сайт і подивитися, чим займається потенційне місце роботи. А якщо про суть бізнесу обіцяють розповісти при реальній зустрічі – то пошукайте іншу вакансію.

Шукаю робітників для роботи на роботі. Оплата грошима

У посібниках з рекрутингу для «мережевого маркетингу» прописаний механізм затягування нових агентів. Головне – не давати відразу всю інформацію, натомість зразу приголомшувати перспективами. Найчастіше першу співбесіду претендента завалюють «обіцянками-цяцянками», а про роботу – «ви отримали багато інформації на сьогодні, обробіть її, зустрінемося через день». За таким принципом працювала «Тяньши» – аналог гербалайфа. На першій зустрічі показувалися шикарні буклети з «центральним офісом», рекрутер обіцяв шалені перспективи, а в реальності все впиралося в продаж сумнівних пігулок. Отже, якщо під час зустрічі вам не відкривають усі карти – тримайтеся подалі від шахраїв.

Ставка, тверда як діамант

У менеджерів з продажу заробіток прямо залежить від кількості знайдених клієнтів, але є і «тверда» ставка. Якщо ж ви претендуєте на іншу, «непродажну» посаду, а ваша зарплата – все одно процент – привід задуматися. Переказують, що один «бізнесмен післястудентського віку» вирішив відкрити у Києві веб-студію, найнявши для пошуку клієнтів студентів, що отримували б зарплатню залежно від зроблених сайтів. Єдина проблема – «розробник» не мав навіть мінімального портфоліо і взагалі про сайтобудування мав приблизне уявлення.

Акваріум для офісного планктону

Наступний крок уже на співбесіді – дивимося на офіс. Місце розташування може підказати, але покладатися не варто – існують численні випадки «нестатусного» розміщення цілком життєздатних компаній і навпаки. Але офіс, у якому не помітно ознак роботи (обжитих робочих місць, ділової активності, документації, легкого «робочого безпорядку») – найчастіше лігво шахрая.

Google знає все

Недобросовісним роботодавцям живеться все важче – Інтернет акумулює дані про «кидалово». Не полініться пошукати дані про компанію – як через пошуковик, так і на спеціалізованих сайтах та форумах типу free-lance.ru. Не виключено, що цілком презентабельна «молода динамічна компанія» систематично займається обманом, невиплатою зарплати тощо.

Мотаєм строк

Популярний варіант обману – набір співробітників (як правило, технічних) на випробувальний термін (певна річ, без трудової книжки). За місяць працівник встигає виконати чималий шматок роботи, а через місяць його звільняють з мінімальною зарплатою, або і без неї. Таким нехитрим спрособом можна, наприклад, майже безкоштовно набити базу даних тощо. Треба захищатися – по-перше, ставити де можливо trial, тобто неможливість використання ваших «плодів діяльності» у випадку обману, по-друге, активно спілкуватися зі співробітниками – а раптом «до печери всі заходять, і ніхто не виходить». По-третє, Google вам в поміч – як засіб захисту і атаки, адже кілька постів на форуми – і «лавочка» прикриється, про що варто попередити роботодавця.

Не вчи вченого

Якщо вас взяли на роботу – значить, ви уже потрібні компанії. Навіть якщо чогось не знаєте – логічно, що вас повинні навчити безкоштовно і швидко. Якщо навчання платне, а випробувальний термін перетворюється на конкурс «хто залишиться», то це спосіб обману, аналогічний вокзальному «лохотрону», тільки замість електрочайника – вакансія.

Наостанок

Від обману під час пошуку роботи вас збереже тільки власна пильність. Проте якщо постійно чекати «підлянки» зусібіч, то з часом виробляється манія переслідування і патологічна підозріливість, яка приносить більше шкоди, ніж пересічний шахрай. Отже, пильнувати потрібно за всім, але в міру.

Моє місто

You may also like...