Смертельний присмак чаркування

Інколи від зайвої чарки до великої біди — тільки крок. Ця фраза так часто повторюється, що, чого гріха таїти, сприймається без притаманної її змісту гостроти. Лишень як той фатальний крок стає реальністю, тоді й штрикає розпачливе: «Ех, якби ж то не заграли в крові градуси… Ну, навіщо було перехиляти кляту горілку?!» Може, і не зринає в уяві самоаналіз причинно-наслідкового зв’язку, бо людині властиво шукати нехай мізерні, але виправдовувальні мотиви. «Не винен», — стояв руба в суді молодий тернополянин, запевняючи, що й у гадці не мав відбирати чиєсь життя.

Справді, вирушаючи з дружиною до знайомих на гостину, він не задумував нічого лихого. В господині квартири, крім подружжя, зібралися ще двоє гостей. Усі між собою знайомі. Здавалося, можна спільну і цікаву тему для розмови підібрати. Та, як воно ведеться, в міру того, як порожніли і знову наповнювалися келишки, непомітно збігав час. Уже за північ перевалило. Подружжя в дворі будинку зайнялося з’ясовуванням взаємин. Власне, як потім засвідчили матеріали кримінальної справи, п’яний чоловік причепився до дружини і, висловлюючись протокольною мовою, «на ґрунті особистих неприязних стосунків вступив з нею в конфлікт». Очевидно, не тільки словесний, бо штовхнув її в плече і жінка впала.

Один з гостей, намагаючись погамувати сварку, втрутився у конфлікт. Зробив чоловікові зауваження. Від того, що хтось чужий втручається в його сімейні розбори, п’яний обурився. Мовляв, яке діло комусь до його родинних справ.

Кажуть, що в захмелілу голову всяке лізе, як правило, недобре. Неприязнь до знайомого, котрий «поліз не у свої справи» розгорілася. Ще й ревнувати почав до дружини. Конфлікт набирав оборотів і перейшов у фазу бійки. Почав руками лупцювати того, з ким нещодавно гостював за одним столом. Численні удари потрапили в різні частини тіла. Згодом судово-медична експертиза на тілі потерпілого виявила синці, садна, крововиливи, рани, подряпини. Але того забіяці, видно, було мало. В хід пішло гостре лезо. Ножові поранення шиї, грудей. То що думав, спрямовуючи ніж у людське тіло? На вістрі — пряма загроза життю чи здоров’ю. І сталося найгірше. Від проникаючого ножового поранення грудей, за висновками експертів, «з ушкодженням тканини лівої легені, серцевої сорочки та стінки аорти і зумовленої цим внутрішньої та зовнішньої кровотечі з масивною крововтратою» поранений чоловік помер.

За насильницьку смерть треба винуватцю відповідати. Він не вважав себе вбивцею. Та зовсім інше визнав суд: винен в умисному вбивстві. Засудженого покарали чотирнадцятьма роками позбавлення волі.А якби можна було в минуле повернутися? Може, не було б підступної чарочки і трагічного фіналу п’яного конфлікту. Може…

За міліцейською статистикою, тільки в першому півріччі на Тернопільщині зареєстровано 2732 злочини, в тому числі 2100, що належать до так званої загально-кримінальної спрямованості, з них 753 кваліфікуються як тяжкі та особливо тяжкі. Хоча менше сталося криміналу на побутовому ґрунті та скоєного в стані алкогольного сп’яніння, але біда має звичку підстерігати непомітно. Трагедії вриваються у чиїсь сім’ї, калічать чиїсь життя. Оцінка криміногенної ситуації в першому півріччі свідчить про 8 убивств, 20 випадків заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, п’ять з яких завершилися смертю потерпілих.

 

Петро Колісник Відділ зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області

You may also like...