У вересні громадяни добровільно здали понад 6,2 тисячі одиниць різної зброї

З метою протидії незаконному розповсюдженню зброї та вибухівки, профілактики злочинів, пов’язаних із їх використанням, у вересні цього року органами внутрішніх справ проведено місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.

Під час місячника добровільної здачі зброї працівники міліції вжили комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на протидію незаконному зберіганню та розповсюдженню зброї і вибухівки, спецзасобів, їх використання у злочинних цілях та не за призначенням, а також проводилася роз’яснювальна робота серед населення щодо існуючих норм чинного законодавства стосовно звільнення від кримінальної відповідальності при добровільній здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів і спеціальних засобів.

Загалом вжиті агітаційні та роз’яснювальні заходи сприяли тому, що до органів внутрішніх справ у вересні цього року населенням добровільно здано 6 тис. 242 одиниці різної зброї, у тому числі 158 одиниць вогнепальної зброї військового призначення, 1 тис. 361 одиниця нарізної спортивної та мисливської, 3 тис. 608 – гладкоствольної, 126 – саморобної та 369 одиниць іншої зброї. Крім цього, громадяни здали 620 одиниць холодної зброї та 2 тис. 419 одиниць спеціальних засобів, у тому числі 2 тис. 249 газових пістолетів та револьверів, 170 пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами (під час проведення місячника у березні 2010 року здано 5 тис. 115 одиниць зброї).

До органів міліції здано також 56 тис. 803 шт. різних боєприпасів до вогнепальної зброї та 5,129 кг вибухових речовин, 49 штук засобів ініціювання, 86 снарядів, 40 мін, 53 гранати та 30 запалів.

За час проведення місячника від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів фактично звільнено 615 громадян, які добровільно здали зброю, боєприпаси та вибухівку до органів внутрішніх справ.

Найбільше зброї здано населенням у Миколаївській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій та Львівській областях; боєприпасів до зброї армійських зразків у Дніпропетровській, Полтавській та Одеській областях.

У ході місячника із загальної кількості добровільно зданої зброї 728 одиниць зареєстровано в особисте користування громадян, у тому числі 35 одиниць мисливської нарізної, 585 – гладкоствольної, 46 – холодної зброї, 55 газових пістолетів, револьверів та сім пристроїв для відстрілу набоїв, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами. Наразі вирішується питання щодо реєстрації в користування громадян ще 1 тис. 428 одиниць зброї.

Водночас 1 тис. 955 одиниць добровільно зданої зброї передано на склади озброєння ГУМВС, УМВС України для знищення, а 139 одиниць направлено на реалізацію.

Аналізуючи результати проведення місячника, можна стверджувати, що до цього часу населення здає зброю військового призначення, боєприпаси до неї, снаряди, міни, гранати тощо часів Великої Вітчизняної війни, які знаходять під час проведення земельних робіт на присадибних ділянках, будівництві, при ремонтах.

Так, житель Черкаської області добровільно здав до органів внутрішніх справ пістолет-кулемет "ППШ", пістолети "Маузер К-98", "Чеська збройовка", три гвинтівки армійських зразків, які він знайшов під час проведення розкопок біля села Степанки, де відбувалися бої у часи Великої Вітчизняної війни.

А полтавчанин добровільно здав до дозвільної системи Котелевського райвідділу міліції п’ять запалів до гранат РПГ та два запали до гранати Ф-1, які знайшов в лісовому масиві.

Зазначимо, що значну частину зданої зброї складає гладкоствольна та нарізна мисливська, придбана до впровадження її реєстрації в органах внутрішніх справ, а також та, яка залишилася після смерті власників і працівники міліції вчасно не вилучили її в родичів.

Так, до Печерського РУ ГУМВС України в місті Києві звернувся житель м. Києва, з заявою про добровільну здачу мисливського нарізного карабіна ТОЗ-16, мисливської гладкоствольної рушниці "Чиф-Сан" 12 калібру, газового револьвера "МЕ-8" та 416 набоїв до зазначеної зброї, які залишилася після смерті його брата.

Із загальної кількості зданої до органів внутрішніх справ зброї та спеціальних засобів понад половину перебувало в особистому користуванні громадян. Із 1361 зданих мисливських карабінів 1299 зареєстровані в ОВС, із 3 тис. 608 мисливських гладкоствольних рушниць – 2 тис. 153 зареєстровано, із 2 тис. 249 газових пістолетів, револьверів — 1 тис. 909 зареєстровані. Така зброя та спецзасоби в переважній більшості здаються власниками на знищення через непридатність для подальшого використання, як морально застарілі або в яких немає потреби.

Загалом під час проведення місячників добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів з неконтрольованого обігу вилучається значна кількість небезпечних предметів та матеріалів, які вже не зможуть бути використані зі злочинною метою. Приміром, на Житомирщині до чергової частини Любарського райвідділу міліції громадянин добровільно здав тротилову шашку вагою 0,2 кг, яку знайшов на березі річки Случ.

Тож наведені результати проведення органами внутрішніх справ місячника добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів свідчать про позитивний вплив таких заходів на оперативну обстановку в державі та підтверджують доцільність їх проведення надалі.

 

ДЗГ МВС України (за матеріалами ДГБ МВС України)

You may also like...