Міліція порушує кримінальні справи проти тих, хто зазіхає на права підприємців

Як свідчить практика роботи правоохоронців, досить часто на порушення йдуть люди, які наділені всілякими розпорядчими та дозвільними функціями. Корупційні діяння скоюють чиновники різних рангів, за «подяки» у вигляді досить вагомих пакунків з грошовими знаками посадовці нерідко «вирішують питання». Трапляється, що й самі створюють такі приводи, аби отримати «відступні» від людей. Досить часто в тенета корумпованих чиновників потрапляють підприємці, на долю яких випадають всілякого роду перевірки. 

Адже левова частка хабарів, які вимагають та відповідно отримують податківці, – саме за укриття виявлених ними ж порушень, або за не притягнення порушників до відповідальності. От лише скористатися незаконними «преміями» від підприємців заважає міліція.

Працівники міліції вживають комплексних заходів щодо забезпечення законності на цьому напрямку, викриття тих, хто використовує свою посаду задля наживи, простягає руку в кишеню підприємців, часто навмисне видумуючи приводи для пошуку всілякого роду «порушень».

Так, у тісній взаємодії з прокуратурою працівниками столичного УБОЗу викрито керівника Головного відділу податкової міліції Державної податкової інспекції одного з районів міста Києва підполковника податкової міліції, який вимагав 100 тис. доларів США хабара від приватного підприємця за непритягнення його до кримінальної відповідальності. Посадовець був затриманий «на гарячому» при отриманні першого «траншу» у сумі 400 тис. грн.

Загалом підрозділами МВС за 10 місяців цього року виявлено 165 службових злочинів, учинених працівниками Державної податкової адміністрації. Серед указаних злочинів більше 55 % (92) становлять факти хабарництва.

До відповідальності притягуються як рядові інспектори, так і керівники районного та обласного рівня, один з них має спеціальне звання генерала.

Так, у місті Харкові затримано начальника районної державної податкової інспекції генерал-майора податкової міліції, який вимагав та одержав хабара у розмірі 45 тис. грн. від керівника підприємства за припинення перевірки фінансово-господарської діяльності.

Аналіз злочинів свідчить, що в основному податківці вимагають кошти за укриття правопорушень, виявлених ними ж. Як наслідок гроші, які повинні бути направлені в державний бюджет, осідають в кишенях чиновників. Розміри «подяк за розуміння» зазвичай залежать від висоти чиновницьких крісел, сягаючи від ста гривень до сотень тисяч.

Антикорупційним бюро ГУБОЗ затримано “на гарячому” начальника податкової міліції районної ОДПІ в Київській області полковника податкової міліції, який одержав хабара в розмірі 240 тис. грн. від директора приватного підприємства за непритягнення його до кримінальної відповідальності.

Окрім зазначеного, нерідко працівники державної податкової адміністрації стають частиною корумпованого ланцюга, діяльність якого спрямовано на ухилення від сплати фінансових санкцій, обов’язкових платежів, у тому числі податку на додану вартість, унаслідок чого держава зазнає багатомільйонних збитків.

На Харківщині службові особи районного відділення ДПІ під час перевірки господарської діяльності ПП умисно «недорахували» 1,3 млн. грн. податкових зобов’язань та фінансових санкцій.

У Кіровоградській області посадовцем ОДПІ внесено неправдиві відомості в документи, унаслідок чого ТОВ ухилилося від сплати ПДВ на суму понад 1 млн. грн.

Практика показує, що податківці, як правило, поодинці злочини не вчиняють. Свідчення цього – викриття спецпідрозділами БОЗ трьох організованих злочинних груп, до складу яких входили зазначені корумповані чиновники.

У місті Києві закінчено розслідування та направлено до суду кримінальну справу відносно організованої групи у складі начальника відділу ДПІ одного з районів столиці та двох його підлеглих, які упродовж року систематично одержували хабарі від підприємців.

Однак, найгірше те, що представники держави, які повинні оберігати її економічні інтереси, самі створюють схеми ухилення від оподаткування та організовують "конвертаційні" центри.

Так, у Запорізькій області направлено до суду кримінальну справу відносно організованої групи, до складу якої входили два оперативники ДПІ міста Запоріжжя та директор фіктивних приватних підприємств. Злочинці організували "конвертаційний" центр та надавали послуги з переведення безготівкових коштів у готівку. Частину одержаних від цього "бізнесу" доходів правопорушники легалізували через комерційні банки.

Серед викритих працівниками підрозділів боротьби з економічною злочинністю порушень з боку податківців суми завданих збитків теж сягають досить високих позначок.

Так, у м. Києві викрито працівників відділу внутрішнього аудиту ДПА у м. Києві та начальника одного з відділів ДПІ у Дарницькому районі м. Києва, які під час перевірки ЗАТ з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства в період з 2007 по 2009 роки не відобразили в актах перевірок виявлені порушення, що призвело до недонарахування у державний бюджет податку на прибуток на суму 144 млн. грн.

На Волині працівниками Департаменту ДСБЕЗ МВС України затримано на „гарячому” трьох працівників однієї з міжрайонних ДПІ Волинської області при отримані хабара в сумі 15 тис. доларів США від приватного підприємця за не притягнення його до кримінальної відповідальності.

На Донеччині до 5 років 1 місяця позбавлення волі умовно з виправним терміном на 1 рік засуджено заступника начальника одного з районних відділів ДПІ м. Маріуполя, який вимагав та отримав хабара в сумі 15 тис. грн. від приватного підприємця за незастосування штрафних санкцій щодо порушень правил торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.

За матеріалами ДДСБЕЗ МВС України прокуратурою м. Кривого Рогу порушена кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України відносно заступника керівника та працівника міжрайонної ДПІ у м. Кривому Розі, які при отриманні інформації про ознаки фіктивності підприємства умисно не вжили заходи щодо визнання недійсними господарських угод, проведених зазначеним підприємством, та не здійснили зустрічної перевірки щодо встановлення фактів легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом при проведенні сумнівної господарської діяльності, що призвело до зменшення нарахувань та ненадходження до бюджету ПДВ у сумі 1,5 млн. грн.

За матеріалами УДСБЕЗ прокуратурою Вінницької області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України відносно працівника одного з відділів ДПІ м.Вінниці. Він, діючи за попередньою змовою з директором приватного підприємства, вчинив службове підроблення. Посадовець вніс до фінансово-господарських документів підприємства завідомо неправдиві відомості, мінімізуючи податкові зобов’язання з ПДВ, чим спричинив збитків державі на загальну суму понад 568 тис.грн.

За матеріалами УДСБЕЗ ГУМВС України в Одеській області прокуратурою Одеської області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України відносно посадових осіб однієї з державних податкових інспекцій, які в злочинній змові не проводили співставлення імпортних операцій приватного підприємства з інформацією митних органів, чим допустили несплату обов’язкових платежів до бюджету на суму 1,9 млн. грн.

ДЗГ МВС України
 

You may also like...