Протягом доби на Сумщині розкрито подвійне вбивство, в якому підозрюється 16-річний підліток

«Непотрібно було їх бити, – розповідає слідчому  16-річний підліток, – достатньо було просто прив’язати їх до ліжка та спалити.., тоді б мене навряд чи б спіймали»… Ці слова вразили навіть  досвідчених міліціонерів, адже такої цинічності та жорстокості у скоєнні подвійного вбивства двох стареньких жінок від неповнолітнього вони навіть не очікували.

 Резонансна подія сталася в Глухівському районі. Спочатку співробітники міліції виїхали щоб загасити пожежу, а знайшли там тіла двох стареньких які загинули страшною смертю. «Одній із загиблих, – каже  Юрій Лисенко, старший слідчий УМВС області, було – 78, а іншій 81 рік. Слідчо-оперативну групу спочатку здивувало  місце розташування обгорівших трупів, адже воно було досить  незвичним. Підозри наші підтвердилась, коли  судмедекспертиза дала свої висновки, в яких було зазначено, що  одна з бабусь загинула від чадного диму, а інша на момент пожежі вже була мертвою – її задушили. До того ж, у обох були численні переломи ребер та закрита черепно-мозкова травма».  За словами правоохоронця, останні хвилини життя літніх жінок були жахливими, адже спочатку їх жорстоко побили, потім поприв’язували до ліжка мотузкою, після чого задушили, а щоб скрити сліди злочину – підпалили будинок.

 Дізнавшись, що старенькі померли не своєю смертю, тепер головною задачею працівників міліції було розшукати винного в скоєнні такого жорстокого вбивства.

 Підозра одразу впала на неповнолітнього Максима, який, не дивлячись на свій ще молодий вік, вже неодноразово був знайомий із правоохоронними органами, мав судимість за крадіжки. До того ж, на момент скоєння злочину, за словами матері, її син поїхав до Глухова у справах, саме в той час коли мешканці сусіднього села бачили його з пляшкою пива в компанії його знайомих хлопців, що одразу викликало підозру у правоохоронців. Й не дарма… Адже коли його знайшли, хлопець розповів, що він вже чекав на працівників внутрішніх справ й готовий був розповісти як все сталося.

 «Той день у мене був досить легким, – почав свою розповідь підліток вже в міськвідділу міліції. –  Нічого важливого я не робив. Матері сказав, що їду в Глухів, а сам направився гуляти. Бродив по лісу, завітав до сусіднього села, чекав коли настане вечір. Вже було досить пізно, коли я зайшов на подвір’я старенької. Спочатку я і не думав її вбивати, думав зайти, накричати та налякати, щоб вона не розпускала по мене всілякі дурниці селом. Та потім, коли я зайшов в будинок, з’ясувалось, що Галина Василівна не одна».

 Юнак не знав, що до господарки дому приїхала погостити родичка з Москви. Він думав що інша бабуся, яка знаходилась в іншій кімнаті, одразу подзвонить та розповість про його погрози близьким, а вони обов’язково приїздять та помстяться кривднику. Тож, що для того щоб ніхто про нього не дізнався: а ні дільничні інспектори, ані голова сільради, ані родичі його жертв, вирішив з усім цим покінчити … А покінчити для підлітка – означало «вбити, спалити, і все…нічого не має…», – казав Максим слідчому. Він вважав, що таким чином він позбавиться всіх проблем: тобто чуток про нього більше не буде, адже не буде пліткарки.

 Та, в ході перевірки міліціонери дізнались, що жінка загинула за правду, адже померлу юний злодій вже колись обкрадав. Тоді його здобиччю стали гроші. Та бабуся настільки була налякана сусідом, що до міліції вирішила не звертатися, боялася за своє життя.

 Та село маленьке, всього шість будинків, й про те, що з нею сталося вона якось поділилася зі своїми подругами. Чутка поширилась миттєво, й, за словами Максима, невдовзі на нього почали тиками пальцями. Тому хлопець вирішив піти та помститися. Він розповів правоохоронцям, що жінки аби врятувати своє життя вигадували історії, ніби хтось іде до їхнього дому, що його знайдуть та покарають, пропонували йому взяти все що він захоче, гроші, тільки б він залишив їх у спокої. Вони благали не вбивати їх, мовляв нікому нічого не скажуть, але це не допомогло. Непроханий гість їм постійно повторював, що прийшов він не заради наживи, а заради помсти.

 «Я пару разів їх вдарив, щоб заспокоїлись, знайшов мотузку, позв’язував їх  та заснув.., – розповідає слідчому, – а коли прокинувся подумав, що потрібно їх повбивати, адже ті погрожували, що приїдуть родичі з Москви та покарають мене». «Я спочатку задушив господарку дому, – спокійно продовжив затриманий, – інша ж в той час кивала головою, що цього робити не потрібно, а потім іншу. Після чого взяв сірники та підпалив їх. А вийшовши на вулицю, спокійнісінько поїхав у місто, купив собі пиво та чекав коли мене візьмуть міліціонери».

    Юрій Олександрович розповів, що в ході бесіди з хлопцем було зрозуміло, що підліток про те, що він накоїв ані краплини не шкодує: «Йому було шкода лише близьких померлих бабусь, коли він розповідав що саме він робив на відтворенні подій того дня. А самих бабусь йому було не шкода. Вразило, що його рідний батько відмовився від допомоги адвоката, мовив лише: «Хай сидить»…

 Сьогодні зловмисник знаходиться під вартою та очікує на вирок суду. Стосовно нього порушили кримінальну справу за статтею 115 «Умисне вбивство», згідно якої йому загрожує 10-річне ув’язнення. Сам Максим повністю усвідомлює, що на нього очікує та каже: «Якби  не був неповнолітній, мабуть, все життя провів би за гратами, а так лише 10 років – а це небагато, немало для мого віку…»

Марина Кльова
СЗГ УМВС України в Сумській області
 

You may also like...