Перекрито міжнародний канал торгівлі людьми

До Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Луганській області надійшла інформація про те, що на Луганщині невідома особа здійснює вербування дівчат із метою подальшої сексуальної експлуатації. Про те, як оперативники цієї служби перекрили міжнародний канал торгівлі людьми, наша подальша розповідь.

«У ході перевірки цієї інформації, – коментує заступник начальника УБЗПТЛ УМВС України в Луганській області підполковник міліції Андрій Шадлер, – у першу чергу, для нас було важливо встановити особистість людини, яка здійснювала вербування дівчат. Ловцем душ виявився 30-річний мешканець одного з міст Луганської області, який обрав для себе такий досить оригінальний спосіб заробляти на хліб насущний. За даними, що були в оперативників, у бесідах по телефону даний громадянин пропонував дівчатам роботу в державі далекого зарубіжжя. Трохи пізніше нам стало відомо, що йдеться про Австрію».

Таким чином, проведені перевірочні заходи повністю підтвердили ту інформацію, що надійшла напередодні. Після цього співробітники УБЗПТЛ стали цілеспрямовано документувати злочинну діяльність фігуранта. Насамперед, вони вийшли на тих дівчат, яким вербувальник обіцяв райське життя після того, як вони опиняться в Європі. Там, за його обіцянками, у дівчат будуть комфортні побутові умови проживання й прибуткова робота. За словами чоловіка, за надання інтимних послуг дівчата в Австрії будуть одержувати тверду валюту. У бесіді з оперативниками майбутні жриці кохання пролили світло на технологію скоєння даного злочину, розповіли про форми й методи, які використовував вербувальник, промиваючи їм мізки та агітуючи стати «живим товаром». На професійній мові злочинців, які спеціалізуються на торгівлі людьми, фігурант відігравав роль «трафікера». До його функцій входило не лише налагодження контактів з кандидатками в повії та їх подальше вербування, але й оформлення виїзних документів з подальшим вивозом за межі України.

У ході оперативних заходів працівниками УБЗПТЛ було також установлено, що фігурант пов’язаний з особами, які промишляють на території Австрії сутенерством. Саме від них трафікер і одержував періодично замовлення на дівчат зі східних регіонів України. Поступово працівники УБЗПТЛ з’ясували, чому даний молодик не залишався без роботи. Справа в тому, що за законодавством Австрії гості з інших країн (і України зокрема) можуть тут легально перебувати всього лише три місяці. А після закінчення цього строку тамтешнім сутенерам треба було «відпрацьованих» проституток, заміняти на «свіжих». А подальша доля «простроченого товару» виглядала досить розпливчасто. Хтось із них мав шанс потрапити «на роботу» до Росії, Туреччини або Кіпру.

У ході оперативних заходів також з’ясовувалося, що «географія» злочинної діяльності луганського трафікера не обмежується лише територією нашої області. Йдучи за його слідами, працівники УБЗПТЛ опинилися в Донецькій області, де фігурант виконував аналогічне завдання з вербування молодих гарних дівчат. А після того, як ним були завербовані дві дончанки, він відправився з ними до міста Харкова. І, відповідно, за ним туди відправились наші оперативники. Щоправда, цього разу з ними в цю незвичайну подорож відправилися і їхні донецькі колеги, які теж стали документувати оперативним шляхом лиховісний промисел луганського трафікера.

До Харкова фігурант прибув з першою партією «товару» – двома мешканками міста Донецька, де в одному з Генеральних консульств оформив для дівчат в’їзні документи на територію Польщі. Він планував відправитися поїздом, супроводжуючи «мандрівниць» спочатку до Львова, а звідти поїздом «Львів – Краків» мав намір виїхати з ними до Європи. У випадку вдалого переправлення першої партії «товару» він мав знову повернутися до Луганська, і звідти (за звичною схемою) знову з новою партією дівчат виїхати до Харкова, а потім до Західної України. Однак цим планам не судилося збутися. Оперативники прийняли рішення надягти на трафікера наручники у той момент, коли він уже буде виходити з Генконсульства з оформленими виїзними документами на дівчат. Операція з затримання трафікера була проведена чітко й грамотно.

«Протягом місяця, – продовжує свій коментар Андрій В’ячеславович, – фігурант нами був ретельно відпрацьований, і за цей час була вивчена й задокументована його злочинна діяльність. Чотири дівчини, завербовані ним, завдяки нашому своєчасному втручанню не стали «живим товаром». Уперше до поля нашого зору даний парубок потрапив після того, як в Інтернеті на одному з сайтів з’явилося його завуальоване оголошення. У ньому містилося, на перший погляд, звичайна пропозиція з працевлаштування в далекому зарубіжжі. З тих пір, як ми стали щодоби здійснювати моніторинг світової мережі, усі такого роду привабливі варіанти нами ретельно вивчаються, аналізуються й перевіряються. У цьому випадку після перевірки такого чергового оголошення ми одержали дані, що свідчили, що за ним стоїть кримінал. Надалі ми щільно взаємодіяли з колегами з ГУМВС України в Донецькій області. У ході співпраці здійснювався й обмін оперативною інформацією, планування й проведення операції з затримання трафікера. У результаті спільними зусиллями був перекритий міжнародний канал торгівлі людьми.

Наразі вже триває досудове слідство за кримінальною справою, порушеною за ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода відносно людини) Кримінального кодекса України. Трафікер заарештований. Санкція даної статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від п’яти до дванадцяти років.

Наше завдання тепер здійснювати оперативний супровід кримінальної справи, у ході якого ми будемо добувати докази причетності обвинувачуваного до аналогічних епізодів злочинної діяльності, скоєних раніше. Важливо з’ясувати, кого саме він встигнув відправити до Австрії, а також яка подальша доля відправлених дівчат».

 

Відділ зв’язків із громадськістю УМВС України в Луганській області

 

You may also like...