На Рівненщині податківці викрили «конверт» на 30 мільйонів

Співробітники УПМ ДПА в Рівненській області в ході проведення оперативно-розшукових заходів по боротьбі з фіктивним підприємництвом встановили факт незаконної діяльності групи осіб, які організували та реалізовували схему ухилення від сплати податків та конвертації коштів за допомогою суб’єктів господарювання з ознаками транзитності, фіктивності на території Рівненської, Хмельницької, Дніпропетровської та інших областей. З десяток таких фірм, які контролювалися однією групою осіб надавали легальним суб’єктам господарювання – «замовникам» документи на формування витрат, в тому числі податкового кредиту з ПДВ.

З метою переводу безготівкових грошових коштів у готівку використовувались банківські рахунки, відкриті у ряді місцевих банків.
Всього за оперативними даними протягом 2010-2011 років «конвертаційним центром» переведено грошових коштів у готівку близько 30 млн. грн. та незаконно сформовано податкового кредиту з ПДВ на понад 5 млн. грн.
 
В результаті заходів на припинення діяльності «конвертаційного центру» було проведено 8 обшуків офісних приміщень та по місцю проживання пов’язаних з незаконною діяльністю осіб на території Рівненської та Хмельницької областей. Так, за іронією долі, один з офісів фіктивної фірми ділив приміщення з юридичною конторою, яка надавала реальні консультації та допомогу.
 
В результаті оперативних заходів вилучено оргтехніку, печатки фірм, задіяних у протиправних схемах, бухгалтерські документи, накладено арешт на банківські рахунки. Один із «підставних» директорів затриманий та перебуває під вартою в ізоляторі тимчасового тримання.
 
Так, встановлено, що група осіб використовуючи реквізити підконтрольних фірм надавала реальним суб’єктам господарювання документи на формування валових витрат про надання будівельних послуг, хоча достеменно встановлено, що ні засобів ні ресурсів для реального виконання у даних фірм не існувало.
 
Слідчі управління податкової міліції ДПА в Рівненській області порушили кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва за частиною другою статті 205 Кримінального кодексу України. Фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона за попередньою змовою групи осіб.
 
Якщо ці дії вчинені повторно або заподіяли велику матеріальну шкоду державі.
 
Організаторам «конвертаційного центру» загрожує позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Усі фінансові операції, які виконувались підконтрольованими фіктивними фірмами будуть визнані нікчемними, «Користувачам конверту», реальним підприємствам, доведеться повертати приховані таким злочинним методом несплачені податки.
 
Олександр Мрозович, прес-офіцер УПМ ДПА в Рівненській області
 

You may also like...