На Сумщині затримали квартирного шахрая

Завдяки пильності правоохоронців упродовж кількох днів вдалося затримати підозрюваного в шахрайстві. Ним виявився 28-річний чоловік, який під приводом здачі квартири в оренду, одурив п’ять чоловік на 6 тисяч 500 гривень. В кабінеті слідчого він виправдовувався, що гроші йому були потрібні для утримання двох неповнолітніх дітей…

Прикро, що деякі люди, замість того щоб влаштуватись на роботу та отримувати чесно зароблені гроші, починають діяти всупереч Закону. А коли вони потрапляють в міліцію, «прикриваються» дітьми. Саме одного з таких нещодавно затримали правоохоронці. Ним виявився ніде не працюючий чоловік, який вже був раніше засуджений за викрадення автомобіля, проте, на цьому вирішив не зупинятися. Й до свого кримінального списку вирішив додати ще й шахрайства…

А розпочалося все з того, що протягом тижня до працівників міліції почали звертатися постраждалі люди, які скаржились, що їх обікрали. Остання з потерпілих 20-річна дівчина розповіла правоохоронцям, що звернулась до агентства з нерухомості в пошуках однокімнатної квартири: «Хотілось винайняти квартиру з гарними умовами, до того ж за мінімальну плату. Мені порадили зателефонувати чоловіку на ім’я Микола. Наступного дня ми зустрілись, я подивилась квартиру, вона мені сподобалась, тож, в усній домовленості обговорили умови оплати. Так, я витягла з гаманця тисячу триста гривень та віддала за перший місяць оренди. А наступного дня, коли я вже встигла переїхати туди з речами, в двері постукала жінка та, представившись власницею цієї квартири, вимагала, щоб я негайно звідти виїхала». Аналогічну історію розповідали й інші потерпілі. Опис підозрюваного був однаковий.

Здавалось б, розшукати зловмисника буде важко, адже за описом,  у нашому місті таких чоловіків багато. Проте, завдяки пильності правоохоронців, підозрюваного вдалося затримати.

«Затримали його просто серед вулиці, – розповідає начальник Ковпаківського райвідділу Володимир Богачов. – Для нього це було несподіванкою. Поводив він себе доволі агресивно. Але, врешті решт, вгамувавши свій пил, вирішив зізнатися у скоєному».

Розуміючи, що покарання не уникнути, в кабінеті слідчого чоловік скаржився на тяжкі умови життя. Затриманий намагався довести, що він був змушений так чинити, адже йому було потрібно годувати сім’ю, мовляв гроші віддавав на утримання дітей, які, як потім встановили слідчі, упродовж тривалого часу знаходились на вихованні у родичів.

Так, вигадав найпростіший, як йому здавалось, спосіб заробити. Звертався до агентств з нерухомості, казав, що має кілька квартир, які хотів би здати в оренду. Залишав їм свої координати і все. Ніяких документів. А через кілька днів телефонувати люди, яким він показував квартири, які щойно сам же і орендував на добу. «Квартири орендував хороші, з гарними умовами проживання. Спочатку просив одну ціну, а потім знижував, як цього хотіли клієнти. Вони мені гроші, а я їм квартиру», – розповідав чоловік. До того ж, витрати були незначними, в порівнянні з доходом: доба оренди за однокімнатну квартиру коштувала 200-300 гривень, а місячна оренда –  1200- 1500 гривень.

В ході слідства також стало відомо, що дружина затриманого про нову «роботу» чоловіка добре знала. Проте, це її цілком влаштовувало, адже гроші витрачали разом. Та, кажуть правоохоронці, найближчі три роки його дружині самій доведеться виховувати та забезпечувати їх дітей. Адже саме такий термін ув’язнення загрожує чоловіку згідно ч. 1, ст.190 Кримінального Кодексу України.

Володимир Богачов застерігає не квапитись віддавати гроші першому ліпшому незнайомцю. Й перш ніж купити, продати чи орендувати квартиру, радить звертатися в добре відому фірму чи агентство, яке дорожить своїм ім’ям. І щоб юридично правильно оформити укладення договору оренди житлового приміщення, у агентства повинні бути кваліфіковані юристи. Так, їхні послуги з теперішніх часів недешеві, але зате Ви будете позбавлені від маси проблем і нервування. Пам’ятайте, що низьку ціну за хорошу квартиру не призначить ніхто! А відчувши найменшу нестиковку в оповіданні власника квартири або рієлтора, якщо є хоч найменші підозри шахрайства – відразу відмовляйтеся від пропонованої вам квартири та телефонуйте до міліції.

Марина Кльова, СЗГ УМВС України в Сумській області

You may also like...