Затримано київських шахраїв, які видурювали гроші у тернопільських підприємців

Розігравши сцену купівлі-продажу мікросхем,  двоє мешканців міста Києва таки переконали тернополян у необхідності пропонованого товару і видурили в одного потерпілого вісім, а в іншого дві з половиною тисячі гривень. Та, як з’ясувалося, крам був нікудишній, а повернути його було нікому – залишені телефони опинилися «поза зоною доступу». Тож шукати допомоги люди пішли до міліціонерів.

Шахрайська схема гастролерів, як з’ясували тернопільські міліціонери, була доволі простою. Один зі зловмисників йшов поміж прилавками крамниць чи ринку та шукав довірливого підприємця.  Якщо людина йшла на контакт і бодай трохи зацікавилася товаром, який той пропонував – справа, що називається, була зроблена. Далі підходив спільник, який маскувався під покупця, і захоплено розглядав крам, дивуючись, як дешево за нього просять. Відтак, спійманий на гачок підприємець ставав свідком «ділових» домовленостей  і  волею-неволею учасником «бізнес-оборудки». Та роль бізнесмену-посереднику шахраї відводили головну – жертви. Останній мав дати гроші за товар, а потім, при бажанні, перепродати його гарантованому покупцеві навіть з накруткою.

Так, до одного з приватних підприємців, що реалізує жіночий одяг на ринку у Тернополі, підійшов невідомий чоловік і, представившись громадянином однієї з сусідніх держав, став розпитувати, чи бува, немає десь поблизу «радіоточки». Незнайомець бідкався, що приволік із батьківщини  цілу сумку різноманітних мікросхем, які йому замовили на тернопільському заводі, а там сьогодні вихідний. Поїзд чекати не буде, а товар десь треба реалізувати. Допоки незнайомець вів бесіду, до прилавку підійшов ще один чоловік. Начебто зацікавився платами, став розпитувати про ціну. Що вартість одиниці вісімдесят гривень за штуку, викликало в нього захоплення, мовляв, не може бути, в Тернополі за такий товар просять не менше трьох сотень. Одразу  ж почалися торги. Продавець пообіцяв велику партію, а покупець побіг за грошима, попередньо домовившись з підприємцем, що на випадок його невчасного повернення, той забере товар, розплатившись. Так і сталося – шахрай приніс в сумці плати, а «покупця» не було. Довірливий тернополянин, довго не вагаючись, позичив у сусідній ятці вісім тисяч гривень і віддав продавцеві, а сам став очікувати приходу покупця, тим більше, що той залишив йому свою візитку з телефонами. Коли ні через годину, ні через дві ніхто  не з’явився, і абонент опинився в «зоні недосяжності», тоді підприємець зрозумів, що потрапив у пастку шахраїв. З цілою торбою непотрібних і дешевих плат потерпілий прийшов до правоохоронців.

Як розповів начальник відділу спецміліції УМВС України в Тернопільській області Анатолій Вонсович, жертвами пройдисвітів стали двоє людей. В одного потерпілого зловмисники видурили вісім тисяч гривень, а в іншого обміняли на непотріб дві з половиною тисячі. Оперативно-розшукові заходи дали можливість вийти на слід підозрюваних. Ними виявилися 40-річний та 35-річний кияни. Столичні гастролери  свою провину у вчиненні шахрайства визнали, навіть запевнили, що готові повернути потерпілим кошти. Та чи тільки тернополяни потрапили на гачок пройдисвітів. Адже й в інших регіонах були задокументовані подібні факти. Причетність до них зловмисників правоохоронці перевіряють.

Сектор зв’язків із громадськістю УМВС України в Тернопільській області

You may also like...