Кримінальна хроніка Сумщини на 28.05.2012

Кримінальна хроніка Сумщини на 28.05.2012

Не завжди допомога може бути законною

Перебуваючи в розшуку в Криму, 35-річний чоловік приїхав до Сумської області, щоб продовжувати свій злочинний шлях. Їздив в село та пропонував допомогу щодо оформлення документів громадянам, що мають статус «діти війни». Тільки в одному з сіл Сумського району таким чином заробив 700 гривень. Можливо б «заробіток» був би більше та правоохоронці вчасно припинили його «допомогу». Сьогодні стосовно шахрая вирішується питання про порушення кримінальної справи і він має можливість за діяння тільки в Сумській області отримати до трьох років.

В одному з сіл Сумського району 35-річний мешканець АР Криму провів акцію «Допомога дітям війни». В чому саме полягала вона? В ошукуванні довірливих сільських жителів. Маючи на руках список громадян, що підпадають під категорію «діти війни» (правоохоронці сьогодні встановлюють звідки були отримані такі дані), чоловік приходив до людей та розповідав наступну казку. Він по договору (документ теж показував) працює разом з відділом соціального забезпечення. Потім в хід йшло посвідчення, щоб запевнити справжність його слів.

Що там було написано сьогодні не один з потерпілих не пам’ятає. У зловмисника була настільки впевнена поведінка, що ні у кого і гадки не виникло: перед ними справжнісінький шахрай.

Після звичайних привітальних слів, чоловік починав розповідати сумну історію про несправедливість держави до тих, хто по Закону має право майже не мільйони отримувати. Люди зітхали, адже насправді, забуті всіма, а тут ще й весна підійшла, польові роботи розпочались, немає часу займатись оформленням грошей. Тож, доводячи до такого виводу селян, шахрай вже знав: майже сто гривень у нього в кишені. Зі словами: «Так а я Вам про що! Я ж спеціально і влаштувався на таку роботу, щоб допомагати людям. У мене батько й мати такі ж як Ви, так що я знаю, як Вам важко», він повністю входив в довіру потерпілих. Тим паче, що за оформлення документів чоловік казав оплату – 95 гривень. Всі зітхали з полегшенням. Адже, якщо звертатись до юридичної фірми, то це майже тисяча гривень, а тут в десть разів менше. І з легкістю розлучались зі своїми грошима. В п’ятьох жителів саме таку суму він і взяв, а ще у одного – 200 гривень. Так і заробив майже сімсот гривень.

Хто знає, скільки б ще людей були обдурені таким шляхом, якби у справу не втрутились правоохоронці.

Співробітники міліції затримали «помічника». Яке було їх здивування, коли дізнались, що він перебуває у розшуку в кримській міліції. Сьогодні вирішується питання про порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 190 Кримінального Кодексу України «Шахрайство». Тепер за 700 гривень зловмисник може попасти за грати на три роки.

Євгенія Думчикова, СЗГ УМВС України в Сумській області

Міліціонери Сумщини борються з наркоманією

Кожного року правоохоронці всієї України з метою профілактики незаконного обігу наркотиків, виявлення та знищення посівів маку чи конопель проводять операцію «Мак». Сумщина не є виключенням, й вже сьогодні має проміжні результати кропіткої роботи співробітники всіх служб УМВС області.

З 21 травня в Україні розпочалися оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою "Мак-2012", які триватимуть до 28 вересня Як свідчать факти, у працівників Сумської міліції роботи вистачає. Перевіряються сільськогосподарські підприємства та присадибні ділянки громадян. І хоча операція розпочалась нещодавно, вона вже має свої результати.

І найкращим підтвердженням цьому став 39-річний раніше засуджений мешканець Конотопського району, який на подвір’ї свого будинку, на присадибній ділянці у бур’янах, виростив цілу «наркоплантацію» – 165 кущів коноплі. Як пояснив він правоохоронцям, наркотичне зілля  вирощував для власного вживання. Так, за гратами згідно ст. 310 ККУ «Посів або вирощування снотворного маку» може провести найближчих сім років.

В Роменському районі у 25-річного мешканця с. Кашпури на присадибній ділянці правоохоронці виявили незаконний посів 35 рослин коноплі. А в ході санкціонованого обшуку в 34-річного жителя того ж села міліціонери знайшли та вилучили 500 грамів марихуани. Стосовно останнього порушили кримінальну справу за ст. 307 ККУ «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання чи збут наркотичних засобів», яка передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі. 

Начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Радій Будзинський каже, що згідно Законодавства України право вирощувати нарковмісні рослини мають тільки юридичні особи для промислових потреб, які проходять спеціальну процедуру, після чого отримують спеціальні дозволи різних інстанцій. Існує й загроза  підсівів зловмисниками нарковмісних рослин на присадибні ділянки людям похилого віку, на ділянки дачних або занедбаних будинків, де не має особливого догляду і часто-густо господарі навіть й не здогадуються про те, що на їхніх городах росте мак чи коноплі. Тож, правоохоронець звертається до громадян бути пильними та уважно перевіряти свої присадибні ділянки, адже відповідальність, яку завбачливо на вас перекинули зловмисники, автоматично переходить на вас, і саме ви будете відповідати перед Законом за чужі злодіяння.

Громадянам варто знати, що законодавством передбачено відповідальність за незаконне вирощування нарковмісних культур. Так, за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин на господаря накладається адміністративний штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (від 306 до 1700 гривень).

У разі, коли виявлено незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин – господаря буде покарано відповідно Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 гривень.) або заарештовано на строк до шести місяців, або покарано у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

За незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення також передбачає відповідальність за невжиття землекористувачем або землевласником на закріплених за ними ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку у вигляді штрафу від дев’яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 гривень), а на посадових осіб – від 18 до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 гривень).

Марина Кльова, СЗГ УМВС України в Сумській област
і

 

You may also like...