Прокуратура розпочала розслідування через руйнування пам’ятки XIX століття на Подолі

Прокуратура Подільського району Києва відкрила кримінальне провадження стосовно керівників двох приватних фірм, злочинні дії яких призвели до пошкодження та руйнації старовинної будівлі в історичній частині Подолу.

Встановлено, що триповерховий будинок по вул. Щекавицькій, 19/33, який є об’єктом культурної спадщини, з 2008 року перебуває у власності двох приватних товариств.

Згідно з умовами договорів, укладених з Головним управлінням культурної спадщини КМДА, керівники цих фірм зобов’язувалися охороняти пам’ятку, утримувати її в належному стані, проводити необхідні реставраційні та ремонтні роботи.

Натомість, протягом 2008-2013 років в порушення своїх зобов’язань вказані посадовці не вжили жодних заходів для збереження цього об’єкту, що призвело до пошкодження та фактичної руйнації споруди, її зовнішніх і внутрішніх стін, покрівлі, а також декоративного оздоблення та ліплення.

До того ж, за останні чотири роки в будівлі кілька разів ставалися пожежі (останній раз – у лютому поточного року), внаслідок чого стан пам’ятки погіршився до аварійного.

Вбачаючи у діях керівників приватних підприємств ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість), відомості про вказаний  факт прокуратурою внесено до ЄРДР.

Крім того, прокуратурою району готується позови до приватних підприємств про розірвання договорів купівлі-продажу культурної пам’ятки та повернення її столичній громаді.  

Додатково: 

Будинок по вул. Щекавицькій, 19/33 зводився в кінці XIX століття та належав родині купця О. Вертипороха. З 1994 року був взятий на облік як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини. Садибу включено до енциклопедичного видання "Звід пам’яток історії та культури України". 

Прес-служба прокуратури Подільського району міста Києва

You may also like...