Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження стосовно службових осіб Мінприроди

Проведеною Генеральною прокуратурою України перевіркою встановлено, що Міністерством екології та природних ресурсів України у 2011 році за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища закуплено послуги вартістю майже 50 млн. грн. зі створення системи для проведення моніторингу довкілля за допомогою супутникових знімків.

 При цьому виявлено порушення при проведенні тендерних процедур на закупівлю цих послуг та здійснення безпідставних витрат бюджетних коштів за обслуговування закупленого обладнання. 

Як повідомили у Головному управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, службові особи Мінприроди, зловживаючи своїм становищем, діючи умисно в інтересах інших юридичних осіб, впродовж двох років безпідставно внесли до плану природоохоронних заходів послуги з супроводу та технічного обслуговування вказаного обладнання, на які у подальшому було витрачено майже 1,6 млн грн державних коштів. 

Разом з тим, вони достовірно знали про обов’язок переможця тендера здійснювати безкоштовний авторський супровід цієї системи.
Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). 

Крім того, перевіркою також встановлено, що вказане обладнання практично не використовується за призначенням. За 2013 рік проведено формальний моніторинг територій лише чотирьох лісових господарств щодо наявності самовільних рубок.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

You may also like...