Прокуратура Харкова направила до суду справу стосовно організатора та координатора сепаратистського

Прокуратурою міста Харкова затверджено та направлено до суду обвинувальний акт відносно Ю. Апухтіна, який обвинувачується в організації масових заворушень, що супроводжувались погромами (ч. 1 ст. 294 КК України) та публічними закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України).

 Досудовим розслідуванням встановлено, що Ю. Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської облдержадміністрації. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення так званих «Харківської народної республіки» та «Конституції ХНР».

У ході слідства проведено низку складних комплексних експертиз, філологічних та правових досліджень, допитано понад 100 свідків, вивчено та процесуальним чином оформлено великий обсяг фото- та відеоматеріалів.

За клопотанням прокуратури обвинуваченому судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, у серпні 2014 року окружний адміністративний суд області задовольнив позов прокурора Харкова та припинив діяльність Громадської організації «Південно-Схід», шляхом примусового розпуску. Суд визнав, що організація, якою керував Ю. Апухтін, несе в собі загрозу суверенітету України та безпеці народу України.

Крім того, ще одному учаснику тих подій вже винесено обвинувальний вирок, який набрав чинності. У серпні минулого року до 5 років позбавлення волі засуджено харків’янина за ч. 1 ст. 294 КК України. Доведено, що він брав участь у нападі на автобус з військовослужбовцями, що забезпечували порядок біля облдержадміністрації.


За матеріалами прес-служби прокуратури Харківської області

 

You may also like...