Сумський Чичиков та «мертві душі» на новий лад

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС Сумської області виявили чиновника від медицини та його помічників, котрі приймали на роботу та платили заробітну плату фантомним працівникам. За п‘ять років злочинної діяльності кримінальний квартет «видоїв» державний бюджет майже на півмільйона гривень.

Все нове – добре забуте старе, і хорошу ідею можна реанімувати. Можливо, приблизно так думав один з чиновників від медицини, коли, зібравши навколо себе однодумців, зумів створити групу з посадових осіб, котрі приймали на роботу, виплачували заробітну платню, лікарняні, відпускні тощо людям, котрі насправді ніколи не працювали в підпорядкованому їм закладі. Невідомо, наскільки цей чоловік великий шанувальник Гоголя, однак він винахідливо втілив у життя ідею про заробіток на «мертвих душах», причому настільки вдало, що протягом кількох років його група «роздягла» державний бюджет на чотириста сорок п‘ять тисяч гривень.

Квартет зловмисників діяв обережно та виважено: кожен знав свою роль і діяв чітко за інструкціями організатора, а той, займаючи досить поважну посаду, мав усі важелі для того, аби спрямовувати та розподіляти виділені державою кошти на вигідні для нього та його посібників виплати та видатки.

А згубив «винахідників» простий випадок: працівники медзакладу в непередбаченій зловмисниками ситуації побачили фінансово-звітні документи, де серед прізвищ реально працюючих фахівців та спеціалістів фігурували прізвища родичів та близьких одного з посадових осіб закладу, котрі, зрозуміло, жодного дня тут не працювали.

Відтак, спалахнув скандал, і працівники установи звернулися з колективною скаргою до обласного Управління охорони здоров‘я. Цією справою зайнялись працівники Сумського УБОЗу і, як наслідок, відносно посадових осіб було розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 5 ст. 191 КК України з кваліфікуючою ознакою – «вчинення кримінального правопорушення організованою групою».

Наразі учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») та ч. 1 ст. 366 («Службове підроблення») Карного кодексу України.
Слідство триває. А послідовникам пана Чичикова доведеться сім-дванадцять найближчих років провести в закладах пенітенціарної системи на державному утриманні.

СЗГ УМВС України в Сумській області

You may also like...