На Дніпропетровщині викрито військових комісарів-хабарників

Співробітники Управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС України в Дніпропетровській області спільно з військовою прокуратурою Криворізького гарнізону Південного військового округу викрили корупційну схему з отримання неправомірної вигоди військовими службовими особами одного з міських гарнізонів Дніпропетровської області.

 

Вони надавали можливість уникнути призову до армії, визнаючи мобілізованих непридатними для проходження військової служби, і безперешкодно отримати військові облікові документи.

хабар

Посадові особи міських військкоматів вступили в злочинну змову з посередниками та створили схему з вимагання й отримання неправомірної вигоди з призовників. Начальник Управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС Олег Золотоноша розповів, що вказана схема була створена організованою злочинною групою, з корупційними зв’язками, організатором якої є колишній військовий комісар, на теперішній час військовий пенсіонер у військовому званні полковника у відставці, виконувач обов’язків військового комісара одного з комісаріатів міста та цивільна особа, в обов’язки якої входив пошук осіб, які готові передати неправомірну вигоду та виконував функцію посередника.

Так, протягом вересня 2015 року військовими комісарами військкоматів було визнано непридатними для проходження військової служби, та видано військові облікові документи п’яти призовникам, за що отримано через двох посередників грошові кошти.

По даному факту за матеріалами УПЗСЕ ГУМВС України в Дніпропетровській області 24.07.2015 військовою прокуратурою відкрито кримінальне провадження за ознаками складу злочину передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

30.09.2015 співробітниками УПЗСЕ в ході проведення 21 санкціонованих обшуків за місцями роботи та домашніми адресами фігурантів знайдено картки особового обліку, чорнові записи із списками призовників, від яких отримувалась неправомірна вигода, вилучено понад 10 тис. доларів США, близько 40 тис. грн. та 60 тис. рублів РФ.

Відповідальність за вищевказане кримінальне правопорушення передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Трьох учасників злочинної групи, а саме: організатора, посередника та військового комісара затримано у порядку ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру у скоєні злочину передбаченого ч. 3. ст. 28 Кримінального кодексу України (злочин вчинений у складі організованої злочинної групи, об’єднаної єдиним планом з розподілом функцій учасників групи).

На теперішній час одному з зловмисників обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, двом іншим затриманим – цілодобовий домашній арешт з застосуванням електронного браслету.

Наразі слідчі дії тривають, встановлюється причетність службових та посадових осіб інших військових комісаріатів до вчинення інших злочинів.

 

ВЗГ ГУМВС України в Дніпропетровській області

You may also like...