Луценко обіцяє скинути закарпатських прокурорів з вертольоту

Сто машин добірного кругляка щодня під виглядом дров чи навіть тирси лише із Закарпаття вивозять за кордон.

Там ціна однієї колоди становить від 500 до 1000 доларів, – йдеться в сюжеті ТСН.

Такі цифри озвучив генеральний прокурор Юрій Луценко. Він із гелікоптера оглядав вирубки в горах, а потім цікавився у місцевих прокурорів, чому вони роками не помічають протиправних дій.

За дві години у небі генпрокурор робить десятки знімків лисих гір. Уздовж румунського кордону ситуація просто кричуща. Майже біля кожного населеного пункту нараховується щонайменше десять ділянок, де масштабно винищені найцінніші породи дерев. Є й зовсім свіжа вирубка, твердить Луценко.

. У Закарпатській прокуратурі він один за одним піднімає районних прокурорів, аби ті відповіли за ліс. Відкритих справ, виявляється, одиниці. І жодної у суді.

«Чому нічого не робилося? Чому треба було, щоби губернатор, цивільна особа, привела вас усіх на митницю і спитала, що це за дрова?», – допитувались у місцевих прокурорів. Глава ГПУ говорив рішуче.

«Колеги, ви просто запамятайте, або ви в цих районах наведете порядок, або наступного разу вчіться літати, бо я візьму вас у вертоліт і буду просто…», – натякнув Луценко.

Керівник Закарпаття каже, що винних у вирубці лісу передусім треба шукати у Києві – в державному агентстві лісових ресурсів. Геннадій Москаль певен, що зупинити знищення Карпат може децентралізація влади.

«Янукович зробив вертикаль, вивів із підпорядкування, підпорядковується напряму Києву, звідти отримують квоти на вирубку, звідти квоти на вивіз за кордон. Безконтрольність і породила те все», – каже керівник Закарпатської області.

Доки генпрокурор інспектував ліси Закарпаття і попереджав місцевих прокурорів, на Львівщині проводили обшуки у десятку лісгоспів, керівників яких підозрюють у причетності до розкрадання лісу. Вилучили документи, які засвідчують незаконну вирубку. П’ятьом посадовцям оголосили про підозру. І це не одноразова акція – запевняють у генпрокуратурі. //  ZIK

You may also like...