НАБУ підозрює, що силовики переплатили 300 мільйонів за радіостанції Motorola

Національне бюро розслідувань підозрює посадовців міністерства оборони, Головне управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ, Національної гвардії та Адміністрації державної прикордонної служби у змові із посадовими особами ТОВ «Доля і Ко. ЛТД», що призвело до нанесення збитків державі на 300 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду м. Києва, куди звернулися детективи НАБУ в рамках кримінального провадження №2016000000000152.

З матеріалів суду відомо, що силові структури України у 2014-2015 роках, за результатами проведених процедур державної закупівлі, придбали у ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» цифрові радіостанції «Motorola» загальною вартістю понад 810,86 млн грн.

Детективи встановили, що закупівля радіостанцій з самого початку готувалася під продукцію компанії «Motorola» та ТОВ «Доля і Ко. ЛТД», яке є офіційним дистриб’ютора американської компанії в Україні. При цьому, тендерним комітетами шість разів вносилися зміни до тендерної документації та з формальних причин відхилялись пропозиції інших учасників торгів, які, на думку детективів, могли бути більш вигідними.

При імпорті обладнання та програмного забезпечення до нього посадовці ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» використовували документи, що мають ознаки підробки.

За підрахунками НАБУ, використовуючи службове становище на користь ТОВ «Доля і Ко. ЛТД» керівництво силовиків нанесло збитків державі на 300 млн. грн.

Крім того, в 2016 році силові відомства розпочали закупівлю засобу радіозв’язку «Либідь», авторське право на який належить ТОВ «Доля і Ко. ЛТД». Відповідно до технічних вимог Міноборони, «Либідь» є безальтернативним виробом, оскільки експертний висновку Торгово-промислової палати України говорить, що цей виріб не має альтернативи (відсутня конкуренція).

Проте в НАБУ вважають, що цей експертний висновок не відповідає дійсності. Бо минулого року Національна гвардія закуповувала схожі комплекти для встановлення на бронетехніку та переносні ретранслятори у іншої фірми – ТОВ «Ві Ком».

Тому НАБУ просило суд дозволити доступ до документів Торгово-промислової палати, на основі яких було складено висновок про безальтернативність продукції ТОВ «Доля і Ко. ЛТД». Суд це клопотання задовольнив.

За даними держреєстру судових рішень, це перше звернення НАБУ до суду в рамках цього кримінального провадження.
Власниками фірми «Доля і Ко. ЛТД» є Лариса й Андрій Татарінцеви. Лариса Татарінцева в 2005 році очолювала Раду з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів.

За даними «Вісника державних закупівель», «Доля і Ко. ЛТД» почало отримувати державні замовлення з 2009 року. «ВДЗ» містить інформацію, що з початку АТО в квітні 2014 року з фірмою було укладено угод на понад 667 млн грн. Лише у квітні цього року армія закупила у фірми радіобладнання на 105,52 млн грн. // НАШІ ГРОШІ

You may also like...