На земельну ділянку Сінного ринку накладено арешт в рамках кримінального провадження

Голосіївський районний суд міста Києва за поданням слідчого управління Головного управління Національної прокуратури міста Києва наклав арешт з забороною відчуження на земельну ділянку колишнього Сінного ринку.

Про це повідомив перший заступник голови Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, депутат Київради від фракції «Об’єднання «Самопоміч» Роман Марченко.

земельна ділянка Сінного ринку

«На даний момент земля Сінного ринку розділена на три ділянки з новими адресами: вул. Бульварно-Кудрявська, 15-А, вул. Олеся Гончара, 38-Б та 48/2. По кожній з них ведеться окреме кримінальне провадження, – зазначив Роман Марченко. – Десять років тому ця земля незаконно перейшла у приватну власність за значно заниженою ціною, і ми вимагаємо її повернення територіальній громаді».

Нагадаємо, що 21.10.2004 року згідно з рішенням Київради компанія ТОВ «Фірма «Ферро» та ТОВ «Сінний ринок» отримали в оренду на 10 років земельну ділянку на вул. Бульварно-Кудрявська, 17 (до 2016 року – вул. Воровського) для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом та для знесення існуючих будівель.

У грудні 2007-го КМДА уклала з ТОВ «Фірма «Ферро» та ТОВ «Сінний ринок» угоду про сплату авансового внеску в рахунок оплати вартості земельної ділянки. Дві фірми у березні 2008 року заплатили в бюджет столиці аванс у розмірі 20,04 млн грн. Після цього ТОВ «Фірма «Ферро» і ТОВ «Сінний ринок» ініціювали судові процеси, завдяки яким у 2009 році вивели права на земельну ділянку на іншу компанію – ТОВ «Орест». Новий орендар уклав з Київрадою договір купівлі-продажу, згідно якого земельна ділянка була остаточно відчужена лише на 7,90 грн. більше авансового платежу – при тому, що нормативна грошова оцінка даної земельної ділянки перевищувала 50 млн грн.

На даний момент земля колишнього Сінного ринку належить на праві власності компанії Solid Blue Assets Limited – юридичній особі по законодавству Англії та Уельсу.

З метою відновлення прав територіальної громади, від імені та в інтересах якої діє Київська міська рада, Романом Марченко підготовлено проект позовної заяви про визнання недійсним договору купівлі-продажу і вжиття заходів для повернення Києву земельної ділянки Сінного ринку. Головне управління Національної поліції у м. Києві у квітні 2016 року відкрило кримінальне провадження з приводу відчуження земельної ділянки на вулиці Бульварно-Кудрявській, 17, за попередньою кваліфікацією «службова недбалість» (ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу України

You may also like...