За тиждень шахраї виманили у мешканців Донеччини майже чверть мільйона гривень

За останні сім днів за фактами шахрайських дій поліція Донецької області відкрила 67 кримінальних проваджень. Близько 70 % з цих злочинів вчинені з використанням інтернет-мережі. Черговий такий «фахівець», що займався незаконними переказами на окуповану територію грошей, викрадених з банківських карток громадян, затриманий в ході операції «Трикстер».

 На Донеччині тривають загальнодержавні профілактичні заходи під умовною назвою «Трикстер», спрямовані на виявлення шахраїв, які здійснюють злочинну діяльність саме в інтернеті .

Так, 46 з 67 зареєстрованих за тиждень в регіоні шахрайств були вчинені за допомоги інтернету.

Так, найчастіше зловмисники видавали себе за працівників банку – 25 фактів, повідомили в поліції Донеччини.

Не менш часто шахраї ховалися під маскою покупців або продавців на популярних сайтах оголошень (21 факт).

Крім того, 6 разів злочинці представлялися працівниками поліції. Також зафіксовано 15 інших шахрайств (зняття порчі, обмін грошей тощо).

За інформацією співробітників карного розшуку обласного главку, загальна сума, якою заволоділи шахраї за тиждень, складає більше 220 тисяч гривень

Для того, аби громадяни могли розпізнати аферистів в інтернеті та захистити свої кошти, поліцейські наводять характерні приклади злочинних схем.

Так, 49-річна мешканка Покровська доступ до рахунку шахраям втратила 29 тисяч гривень, відкривши за підказкою «співробітників банку». Жінці зателефонували нібито з банку з повідомленням, що вона може збільшити грошовий ліміт на своїй картці, а для цього потрібно лише авторизувати її. Для цього потрібно виконувати дії, які будуть написані в подальших купив в інтернеті папір на 19 тисяч гривень, а натомість отримав…каміння. 52-річний мешканець міста знайшов на сайті оголошення з продажу паперу за дуже вигідною ціною. Його не зупинило те, що продавець попросив стовідсоткову передоплату. А через кілька днів потерпілий отримав пакунок, в якому були піддони з камінням замість замовленого товару.

Як правило, інтернет-шахраї ведуть свій злочинний бізнес з місць позбавлення волі, використовуючи послуги підставних осіб, які отримують прибуток за посередництво.

У Волновасі оперативники затримали раніше судимого місцевого мешканця, який маючи більше 50 підставних банківських карток, працював на свого товариша, який і досі відбуває покарання в одній з виправних колоній окупованої Горлівки.

Запамятайте!

1.Ніколи і ні за яких обставин не повідомляйте термін дії карти, її CVV-код і, тим більше, ПІН-код стороннім особам;

2.Ніколи не повідомляйте ці дані навіть співробітникам банків (пін-код знаєте тільки ви і більше ніхто)

2. Не довіряйте карту третім особам, не залишайте її без нагляду, не записуйте ПІН-код в легкодоступних місцях (тим більше на самій картці).

3. Негайно повідомляйте в банк про втрату або крадіжку платіжної картки.

4. Не залишайте дані про себе і свою карту на інтернет-сайтах, ані в оголошеннях, ані при розрахунках.

5. Не використовуйте для оплати в інтернеті карти, на яких постійно перебувають великі суми грошей. Краще завести для таких цілей окрему «карту для інтернету» і переводити туди рівно стільки грошей, скільки потрібно для оплати покупки, прямо перед її здійсненням.

6. Підключайтеся до sms-банкінгу, і банк буде надсилати звіти про всі операції по рахунку.

7. Установіть ліміт зняття готівки з карти: добовий і на кожну операцію.

Якщо Ви стали жертвою шахраїв, необхідно звернутися до поліції та обов’язково зв’язатися з банком, повідомити про шахрайство та заблокувати рахунок, який використовували шахраї. Крім того, поліція радить також зв’язатися з оператором мобільного зв’язку, повідомити про шахрайство та заблокувати номер, з якого телефонували шахраї.

 

 

You may also like...