Київрада закликала парламент заборонити використання поліетиленових пакетів у торгівлі

На засіданні Київради прийнято рішення направити звернення до Верховної Ради України про необхідність прийняття закону щодо заборони використання та продажу поліетиленових пакетів.

За статистикою, щорічно в країнах-членах Європейського Союзу використовується більше 800 тисяч тонн одноразових поліетиленових пакетів, в середньому на одного громадянина ЄС припадає приблизно 190 торбинок. І лише 6% від їх загальної кількості йде на переробку.

Київрада закликає парламент заборонити використання поліетиленових пакетів у торгівлі

– В Україні на одну особу щорічно припадає понад 500 поліетиленових пакетів. Період розкладання одного становить більше 100 років. Це призводить до забруднення навколишнього середовища, спричиняє засмічення вулиць, зелених та прибережних зон, водойм. З огляду на це, близько 40 країн світу вже прийняли нормативні акти, які або забороняють, або обмежують використання поліетиленових пакетів, – зазначив депутат Київради Костянтин Яловий.

На сайті електронних петицій до Київської міської ради було зареєстровано ініціативу щодо заборони використання та продажу одноразових поліетиленових пакетів. Її було підтримано на засіданні постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Але чинне законодавство не передбачає право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно вирішуватися на державному рівні.

Рішення підтримали 85 депутатів. // Вечірній Київ

You may also like...