Прокуратура Луганщини бореться з електронно-банківськими шахраями

Прокуратурою області продовжується робота щодо запобігання та протидії шахрайствам, пов’язаним з використанням електронних платіжних систем чи терміналів самообслуговування банківських установ

З метою активізації заходів по проведенню широкої роз’яснювальної роботи з населенням області щодо доведення основних шахрайських схем, заборони надання персональних даних, номерів банківських карток та інших відомостей, якими володіє лише клієнт банку, у телефонному режимі, з початку поточного року правоохоронними органами області проведено 3569 звітів перед населенням, 1457 виступів у трудових колективах, 397 виступів у засобах масової інформації, у тому числі 41 на радіо, 104 у пресі та 286 розміщено у мережі інтернет, під час яких доводилась інформація про основні способи шахрайств та заходи щодо їх запобігання.

Картинки по запросу Прокуратура Луганської області

Організовано роботу щодо розміщення листівок на тему: «Як не стати жертвою шахрайства» та «Увага шахраї» у приміщеннях банків, установах соціального захисту населення, пенсійного фонду та на дошках оголошень у громадських місцях населених пунктів області. Усього розміщено 25789 інформаційних листів та 2845 плакатів профілактичного характеру.

На території міст Сєвєродонецьк, Кремінна, Попасна та Старобільськ розміщено тематичні банери щодо запобігання вчиненню шахрайств, проводиться робота щодо розміщення таких банерів в інших населених пунктах області. 

Одночасно активізовано роботу щодо досудового розслідування кримінальних правопорушень вказаної категорії. У зв’язку з тим, що, як правило, злочини вказаної категорії вчиняються на території інших областей, після проведення необхідних слідчих (розшукових) дій за підслідністю до органів поліції інших регіонів України направлено 164 кримінальних провадження. Крім того, до суду направлено 5 обвинувальних актів, один з яких за обвинуваченням 3 осіб у вчиненні 46 епізодів шахрайств. 

Прокуратура області звертається до усіх осіб, які є власниками банківських карток. Щоб застерегти себе та своїх рідних від шахраїв у разі здійснення Вам дзвінку особою, яка представляється представником банку та просить повідомити будь-які персональні дані з вашої картки, слід перервати розмову та зателефонувати на телефонні номери поліції за номером «102» чи колл-центру Департаменту кіберполіції Національної поліції України за номерами +38(063)619-8495, +38(068)150-8601, +38(068)272-0728, або надіслати інформацію про вчинене кримінальне правопорушення на адреси електронної пошти [email protected] та [email protected].

Прокуратура Луганської області

You may also like...