Кіберполіція надала рекомендації користувачам Google Chrome як видалити вірусні додатки

Спам-повідомлення з «вірусним» посиланням надсилалися користувачам соціальної мережі «facebook» від імені їх друзів. Цей тип вірусу розповсюджується з метою майнінгу безпосередньо у браузері враженого комп’ютера, користуючись його ресурсами. Розміщений у веб-магазинi Сhrome плагiн лише за чотири доби набрав 30 тисяч завантажень.

 

Такий тип вірусу з’явився нещодавно (вперше його було зафіксовано у 2017 році) та почав масово розповсюджуватись у свiтi, у тому числі і на території України.

1

Великий обсяг завантажень цього плагіну вдалося досягти за рахунок розсилки спам-повідомлень серед користувачів соціальній мережі «facebook» від імені їх друзів. У повідомленнях зазначалося посилання на спеціально підготовлену сторінку, яка імітує вiдеохостiнг та пропонує додати до Google Chrome додаток для отримання можливості перегляду цього відео.

2

 

Спеціалісти з кіберполіції зазначають, що у випадку отримання подібного повідомлення, необхідно максимально швидко попередити про це користувача, який зі свого аккаунту розповсюджує таку інформацію. У себе таке повідомлення потрібно позначити як спам.

Цей вірус може викрасти дані, які користувач вводить у форми на вебсайтах, включаючи логiни та паролі на всіх сторінках. Виявлено, що цей тип вірусу розповсюджується з метою майнінгу безпосередньо у Вашому браузері, користуючись ресурсами Вашого комп’ютеру.

Це стандартний Google Chrome додаток, який можливо видалити за стандартною процедурою:

  1. У куті екрана натисніть Панель запуску – стрілка вгору ^
  2. Правою кнопкою миші натисніть додаток, який потрібно видалити.
  3. Натисніть Видалити.
  4. Ще раз натисніть Видалити.

Як видалити розширення ?

  1. Відкрийте Chrome.
  2. Натисніть значок із трьома крапками – Інші інструменти – Розширення.
  3. Натисніть значок "Видалити" біля розширення.
  4. Щоб підтвердити дію, натисніть Видалити.

Порада. Щоб видалити розширення зі значком на панелі інструментів веб-переглядача, натисніть значок правою кнопкою миші та виберіть опцію «Видалити» з Chrome.

Департамент комунікації
(
за інформацією Департаменту кіберполіції)
Національної поліції України

You may also like...