На Донеччині затримали угрупування за підозрою у серії шахрайств відносно переселенців

Упродовж 2017 року троє осіб під приводом оформлення пенсій жителям тимчасово непідконтрольної території України залишили без грошей більше 200 людей. Під час реалізації чергової афери, однак вже за іншим сценарієм, усіх зловмисників було затримано співробітниками управління карного розшуку поліції Донецької області, слідчого управління та представниками Служби безпеки України.

 

До Служби безпеки України звернувся підприємець з Краматорська, який повідомив про те, що зникла його співробітниця. Згодом з її номеру чоловічий голос розповів, що жінку викрадено, а ціна її життя – 80 тисяч доларів.

поліція

Провівши ряд оперативно-розшукових заходів, правоохоронці виїхали до Слов’янська, де так званих викрадачів, а також «полонену» було затримано.

З’ясувалося, що викрадення – це одна із сотень інших афер на рахунку трійки.

Розшуковці володіють достовірною інформацією про те, що зловмисники причетні до шахрайських схем, пов’язаних з оформленням пенсій мешканцям непідконтрольних територій. Встановлено, що у 2017 році вони обіцяли людям допомогу в отриманні соцвиплат. Послуга коштувала 3500 гривень, проте пенсій переселенці жодного разу так і не отримали.

При цьому у кожного з членів групи було своє завдання. Приміром, до обов’язків жінки входило вирішення «питання» безпосередньо у філіалах відповідних соцустанов.

Все виглядало цілком реально, проте через деякий час до підозрюваної приїхали її поплічники з вимогою повернути борг, адже чоловіки знаходили людей, яким необхідно було оформлення, а їх спільниця свою частину домовленості не виконала.

Жінка запевнила, що не має необхідної суми, в обмін запропонувала план з її отримання, знову шахрайський. В такий спосіб підслідні інсценували викрадення останньої, а в жертви обрали її керівника.

Наразі за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.146 «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини», однак після проведення першочергових слідчих та оперативних дій усім трьом учасникам буде інкриміновано шахрайство.

 

Відділ комунікації поліції
Донецької області

You may also like...