Поразка «фінансових комбінаторів», або скільки б мотузці не витися, кінець все одне прийде

Останнім часом зі шпальт газет та телеекранів лунає інформація про страйки вкладників банків, які не можуть отримати власні кошти. Причина проста – фінансова криза. Проте співробітники міліції в своїй роботі стикаються з іншими випадками, коли  вкладники не отримують свої заощадження з інших причин. Нечисті на руку працівники банківських установ, володіючи усіма даними своїх клієнтів, обкрадають їх депозитні рахунки.

Правоохоронці кажуть, що викривати такі факти їм допомагають служби безпеки банківських установ – адже репутація фінансових закладів не повинна страждати від дій нечистих на руку працівників. З початку року в Сумах виявлено 15 подібних злочинів. Вийти на одного з таких спритників вдалося лише після звернення вкладників банку, які раптово з»ясували, що з їх рахунків зникають гроші.  „Керівництво банку було дуже здивовано тим, що саме цей співробітник розкрадав кошти клієнтів, – розповідає старший уповноважений сектору державної служби по боротьбі з економічними злочинами  Сумського міського відділу міліції Олександр Терещенко, – адже в установі він працював  вже 5 років, обіймав різні посади і характеризувався з позитивної сторони. Як вдалося встановити, такою протизаконною справою він займався більше року. Однак служба безпеки банку не одразу виявила факти зловживання співробітником своїм  службовим становищем, тому що деякі кошти він таки повертав на рахунки клієнтів. На сьогодні доведено, що тільки у 2008 році таким шляхом він обікрав вкладників на 9700 доларів США».

А через деякий час за підозрою у крадіжці грошей з пенсійних карток клієнтів співробітники міліції затримали ще одного банківського працівника. І неабиякого. Нечистим на руку виявився сам керівник. Протягом останніх пів-року подібним чином він обікрав декілька своїх клієнтів на 6 тисяч гривень кожного.  Плануючи свою злочинну діяльність  керівник банку обирав рахунки тих клієнтів, які на даний час знаходились за межами України. А далі все просто. Інформація. Банкомат. Гроші.

Вже у слідчому ізоляторі затримані виправдовували свої дії наслідками фінансової кризи у власних гаманцях і запевняли, що повернуть  вкладникам заощадження.

За даними фактами прокуратура порушила і направила до суду кримінальні справи за ч.3. ст.191. В найближчі роки «фінансовим комбінаторам» доведеться змінити шкіряні крісла кабінетів на тюремні нари. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі. 

Ельвіра Біганова, СЗГ УМВС в Сумській області

You may also like...