Метадонова програма, за і проти

За останні 5 років на території України спостерігається зрлстання кількості наркоманів. На даний час в країні нараховується 500 тисяч лише офіційно зареєстрованих наркоманів, середнє-статистичний вік цих людей стрімко знижується – близько 5 тисяч молодих людей ще не досягли повноліття. На південні області України, у тому числі і на Миколаївщину,  припадає найбільша кількість споживачів ін‘єкційних наркотиків.

Вже більше року на Миколаївщині діє так звана «Метадонова програма», замісна терапія, яка використовується для лікування наркозалежних. На сьогодення її проходять більше 400 громадян, які вживають наркотичні засоби. У якості заміни цієї смертельної отрути у медичних закладах їм пропонують метадон – анальгетик опійного ряду. І це безкоштовна допомога. Головна мета замісної терапії – допомога у позбавлення згубної залежності. Але лікарі не в змозі контролювати, чим займаються їхні підопічні після вживання метадону. Спостереження фіксують здійснення наркоманами «додання» після вживання препарату більш звичних наркотиків.  Таким чином ідея врятувати суспільство від розповсюдження наркоманії шляхом замісної терапії викликає багато суперечок серед фахівців та правоохоронців.  Прибічники замісної терапії категорично заперечують можливість виникнення ейфорії після вживання метадону. Вони не називають його наркотиком – кажуть, що це медичний препарат. Правоохоронці та противники підтримуючої терапії цієї думки не розділяють. Не бачать різниці і самі наркомани. Вони вибирають для себе метадонову програму як спосіб полегшення життя на деякий час. Крім того, деякі спритники навіть намагаються на цьому заробити.

У жовтні поточного року працівниками міліції затримано наркомана, який після прийому метадону у медичному закладі намагався приховати та збути пігулку цього препарату. Схеми виносу наркотику з лікувального закладу різноманітні. У нашому випадку чоловік, замість того, щоб проковтнути,  приклеїв пігулку до верхньої частини ротової порожнини за допомогою жувальної гумки. Існують інші спритники, які вдаються навіть до виклику рвотного рефлексу з метою отримати безкоштовної пігулки метадону. У решті–решт наркоман збуває пігулку за непогані гроші, а на вилучені кошти знаходить традиційні наркотичні засоби.

У Миколаєві правоохоронцями затримано чоловіка та жінку. Родина наркоманів   за допомогою метадонової програми  налаштувала свій бізнес. Отримуючи метадон, подружжя задовольнялося частиною отриманого препарату, а від продажу іншої половини спокійно собі існувала.  «Добра справа» приносила наркоманам і бажаний кайф і єдиний прибуток. І такі випадки непоодинокі.

В Миколаївській області існують центри ресоціалізації наркозалежних громадян. Методика одужання від наркоманії, яка тут започаткована, дієва та перспективна. Люди позбавились багаторічної наркозалежності, створили сім‘ї, отримали достойну роботу та з острахом згадують свою наркозалежну бутність. Всі вони одностайно стверджують неефективність метадонової програми. Адже вони пройшли всі спроби позбавлення від наркозалежності, у тому числі і замісну терапію. 

ЦЗГ УМВС у Миколаївській області

You may also like...