Незачинені вхідні двері – найкращий «лейтмотив» для будь-якого домушника

Працівники роти патрульної служби Подільського райуправління столичної міліції затримали 28-річного крадія. Чоловік, скориставшись незачиненими на ключ дверима, вільно зайшов до чужого помешкання і викрав звідти куртку. Завдяки небайдужості сусідів та оперативним діям правоохоронців зловмисника затримано «на гарячому». 

Близько дев’ятої години вечора автопатрульний наряд отримав виклик, що в одному з будинків по вулиці Червонопільській невідомий „продзвонює” квартири. Прибувши за викликом, правоохоронці звернули увагу на молодого чоловіка, який щойно вийшов з під’їзду багатоповерхівки. Помітивши службовий автомобіль міліціонерів, парубок почав тікати. Наздогнати та затримати спринтера патрульним вдалося вже на сусідній вулиці.

Згодом з’ясувалася причина такої підозрілої поведінки чоловіка – на момент виходу з приміщення в його руках знаходився речовий доказ скоєного злочину. Міліціонери встановили, що цей хлопець викрав куртку з квартири, вхідні двері якої не були зачинені на ключ. Крадій розраховував на гроші, які могли знаходитися в кишені куртки.

Перебуваючи у відділку міліції, затриманий повністю визнав свою вину і розкаявся у скоєному. Натомість намагався переконати правоохоронців, що стати на злочинний шлях його примусило життя. Мовляв, „роботи наразі немає, а жити якось потрібно…”

Зловмисник у чужих квартирах не гребував нічим, брав усе, що попаде під руки. Однак з викраденого залишав собі лише гроші.

Наразі вже встановлено більше десяти кримінальних візитів затриманого до чужих осель. Проти 28-річного спритника порушено кримінальну справу. Раніше він уже двічі відбував покарання – за квартирну крадіжку та розбійний напад. Очевидно, незабаром чолов’яга вкотре повернеться до в’язниці – цього разу йому загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

Звичайно ж, потерпілий був приємно здивований таким поворотом подій. Адже завдяки оперативності правоохоронців та небайдужості сусідів, які вчасно повідомили до міліції про підозрілого візитера в під’їзді, куртку господарю повернули ще до того, як він встиг заявити про її викрадення.

У зв’язку з подією київська міліція наголошує, що чималий відсоток крадіжок у столиці скоюється саме шляхом вільного доступу до квартири. Часто-густо господарі, забуваючи зачиняти на ключ вхідні двері, самі провокують зловмисників. Аби не потрапити в лиходійську пастку і не поповнити число потерпілих, радимо дослухатися до кількох нескладних порад:

– завжди зачиняйте вхідні двері на ключ;

– якщо на східцевому майданчику є хол, обладнайте його двері замком і не залишайте їх незамкненими;

– встановіть яскраве освітлення перед вхідними дверима, це дозволить вам розгледіти обличчя відвідувача;

– не поспішайте відчиняти двері, доки не переконаєтесь, що до вас прийшов хтось знайомий;

– вхідні двері мають бути обладнані вічком та запобіжним ланцюжком, завжди використовуйте їх;

– на вхідних дверях під’їздів встановіть кодові механічні або електронні замки, переговорно-запірні пристрої – домофони, або, якщо є така можливість – обладнайте робоче місце для конс’єржа;

– на вікнах квартири, розташованої на першому і останньому поверхах, та якщо ваше помешкання розміщене поблизу пожежних драбин чи труб газифікації, обов’язково встановіть металеві грати;

– якщо ви вдома і чуєте, що двері вашої квартири відмикають ключем чи зламують – кличте на допомогу, намагайтеся привернути увагу сусідів і, якщо є така можливість, негайно телефонуйте до міліції;

– обладнайте своє помешкання охоронною сигналізацією. З цим радимо звернутися до підрозділів Державної служби охорони. Її працівники допоможуть обладнати квартиру засобами охоронно-пожежної та „тривожної” сигналізації. Також вони візьмуть на себе матеріальну відповідальність за ваше майно.

Пам’ятайте, для „домушників” сучасна квартира – як „прозора фортеця”, куди вони проникають з легкістю невидимки. Тому вам, як господарю житла, потрібно докласти максимум зусиль, щоб зробити її неприступною. Нехтування елементарними заходами перестороги і зайва довірливість громадян до незнайомих осіб, які приходять до вашої оселі, необачна поведінка, небажання прислухатися до професійних порад – головні причини скоєння квартирних крадіжок.

 

Олександр Радкевич, ВЗГ ГУМВС України в м. Києві

You may also like...