Охтирські шахрайки отримали близько 25000 гривень від кредитної спілки

В Охтирці дві жінки шахрайським шляхом отримували гроші в кредитній спілці. Так жінки отримали близько 25 тисяч гривень. Підробляючи документи на боржників та поручителів, вони безперешкодно отримували гроші в спілці.

 До одного з поручителів прийшов виклик до суду, про те що він являється поручителем по кредиту, який не виплачується. Чоловік звернувся до міліції щоб з’ясувати всі обставини кредиту, тому що про це він нічого не знає. Міліціонери швидко знайшли хто підробляв документи та брав кредити. Шахраями опинилися 46-річна мешканка м. Охтирки Валентина та 45-річна мешканка м. Охтирки Тетяна. Жінки розповіли слідчому механізм отримання ними 7 кредитів на протязі трьох місяців.

 На той час Валентині дуже потрібні були гроші, бо хворіла її мама. Допомоги чекати не було звідки. Чоловік помер вже як 10 років. Валентина працювала в товаристві та отримувала невисоку заробітну плату. У Валентини з’явилася ідея отримати гроші в кредит. Та ось проблема – один кредит вона ще виплачувала, а другого не дадуть. І вона вирішила через підставних осіб отримати кредит. Валентина прийшли в гості до знайомої Тетяни з нею порадитись.

 –    Таню, ну що мені робити? У мене один кредит є, а гроші край як потрібні. Мама ж хворіє, потрібні дорогі ліки. – жалілась Валя подрузі.

 –    Як же тобі допомогти?… Я не можу взяти кредит, бо також виплачую. – клопоталась Тетяна.

 –    Що ж роботи? А якщо взяти кредит на когось сторонніх, а гроші виплачувати самі будемо. – запропонувала Валентина. 

 –    А давай візьмемо кредит на ім’я моєї сестри. Я гадаю вона погодиться. Я з нею побалакаю. –   відповіла Тетяна.

 Як домовилися , так і зробили. Сестра Тетяни погодилась оформити кредит, поручниками Валентина взяла свого племінника та подругу. При цьому їх попередила про кредит та запевнила їх що буде виплачувати його. Так як Валя мала доступ до печатки установи, на якій вона працювала, то вона зробила на всіх довідки про доходи, що потрібні були для оформлення кредиту. При оформленні кредиту у всіх документах за поручників розписувалась Валентина. Сестра Тетяни самостійно розписалась в договорі про кредит та в касі спілки отримала 3500 грн., які віддала Тані та Валентині. Жінки поділили гроші і витрачали їх на свій розсуд.

 Через  декілька тижнів, оскільки потрібно було погашати попередній кредит, жінки вирішили взяти ще кредит. Тетяна запропонувала оформити на ім’я її сина. Валентина знову підробила довідку про доходи. За своїми службовими обов’язками Валя мала змогу користуватися не тільки печаткою а ще й мала доступ до особових справ працівників даної установи. Для оформлення поручників по кредиту з особових справ двох своїх співробітників зробила копії паспортів, ідентифікаційних кодів та зробила на них довідки про доходи. З підробленими документами жінки знову отримали кредит на 3500 грн. Отримані гроші жінки витрачали на свою сім’ю та на погашення попередніх кредитів.

 Через місяць жінки знову оформили кредит на 3600 грн. Тепер їх жертвою став чоловік сестри Тетяни. Родичі довірливо погоджувались оформляти кредити. Як і в попередній раз Валентина поручниками оформила своїх співробітників, підробивши всі документи що потрібні для оформлення кредиту.

 Через два тижня Валентина знову отримали кредит на 3500 грн. на своє ім’я. При цьому всі документи на поручників знову ж таки Валя підробила. Отримані гроші поділили між собою.

 Поті на протязі 2,5 місяців жінки оформили ще три кредити на 3800 грн., 4000 грн. та на 3000 грн. При цьому підробляли документи, що потрібні для оформлення кредиту.

 На даний час стосовно Валентини та Тетяни порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ст. 190 ч. 2 Кримінального кодексу України – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, яка передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.
 
Ірина Товма, помічник начальника Охтирського МВ ГУМВС України в Сумській області

You may also like...