Наркоманський диво-пістолет (фото)

 Нещодавно, у результаті спецоперації оперативники Львівського УБОЗу викрили міжрегіональну групу, яка займалася постачанням і поширенням наркотиків у місцях  позбавлення волі, зокрема в ЛВК № 48, що на Хуторівці. І ось несподіване продовження цієї історії: днями під стінами цього ж виправного закладу при спробі перекиду наркотику знову затримали молодика…

Не хочеться думати, що «зона» №48 є ще й геопатогенною, але вона чомусь постійно притягує до себе якісь негативні процеси. Вочевидь, проблема в тому, що ця ЛВК є спе­ціалізованою, де більшість осіб від­бу­ває міру покарання за злочини з наркотиками чи за злочини, вчинені в стані алкогольного сп’яніння.

Як можуть помітити й пересічні громадяни і неозброєним оком, на полях країни йде підготовка до збору врожаю. Але не того, про який подумав читач: на присадибних ділянках буйно квітне суцвіття та є вже коробочки маку, а що вже говорити про коноплю, вона вже метрова, однак рано ще косити, як кажуть досвідчені растамани — до перших холодів — вересень — листопад. Ці рослини притягують, як мед бджілок, своїх палких шанувальників, а ті, в свою чергу, мріють пригостити і тих, хто за гратами.

До речі, деякі засуджені мають хибне уявлення про те, що оскільки вони перебувають за колючим дротом, то їхнім життям цікавляться лише працівники цих установ, мріючи, аби в’язні вийшли «на свободу з чистою совістю». Мовляв, що «мєнтам» до нас, адже ми вже перебуваємо в глибокій в’язничній прірві і сидимо навіть тоді, коли ходимо. Такі помилкові світоглядні позиції інколи приводять до фатальних вислідів.

Якось так сталося, що того дня оперативники з’явились, як на зло, у той самий час та у тому місці, під стінами хуторівської колонії, хоча у деяких затриманих усе відбувається чомусь навпаки:  більшість із них опиняється не в той час,  не в тому місці і не в тій компанії.

Спершу, 16 липня 2010 р., затримали 27-річного громадянина М., який двічі мав проблеми із законом на теренах Львова та був депортований із Мілана. Міліціонери вилучили в нього два пакунки коноплі, яку він мав передати одному із засуджених, якому до виходу на волю залишалося три місяці.

Про факт затримання відразу довідався майбутній одержувач П., який, передзвонивши «братану» на «мобілу», заявив операм: «Маєте жертву, а нас залишіть в спокої! Ясно?! Ми не «прі дєлах». Вам і одного на вечерю вистачить». Імовірно, сміливець вважав, що міліція займається канібалізмом, з’їдаючи по одному затриманому в день…

Наступного дня після затримання «майстра кидка» на одній із постійних «явок» М. оперативники замість чудодійної трави несподівано знайшли в помешканні його 29 патронів до «калаша» та 12 патронів — до «ПМ». Один із оперів звернув увагу на наявність у житлі патронів «під дюбель», на що власник квартири довго не думаючи випалив:» «Це від самопала», чомусь розповівши ще про кількох спільників, які причетні до незаконного обігу зброї і боєприпасів. Після пристрасного допиту головного винуватця подій той висловив бажання вказати місце зберігання «диво-пістолета». Виїхавши з ним в один із населених пунктів Львівщини на кордоні з Рівненщиною, у схованці оперативники врешті знайшли дивну зброю. Цей пістолет порохової дії, який ще у 60-х роках слугував для забивання… дюбелів.

Наркоманський диво-пістолет

Довідка:
Монтажні пістолети діють за принципом забивання дюбеля поршнем, який розганяють під тиском порохових газів. При цьому силу, що впливає на дюбель, можна регулювати двома способами — підбором патрона і (в деяких моделях пістолетів) — механічним регулюванням. Типи монтажних пістолетів: однозарядні (ППМ603, ППМ307), напівавтоматичні (з касетною подачею патронів, ППМ301) і, нарешті, повністю автоматичні (з касетною подачею і патронів, і дюбелів, POWERS PA351). Природно, автоматичні пістолети є найбільш високопродуктивними, дозволяють підвищити швидкість роботи до 700 монтажних точок на годину…

 …Однак після механічного втручання умільців-наркоманів, а також за­міни ствола тепер цей, колись монтажний, пістолет заряджався просто, як мисливська рушниця, шляхом переламування ствола. Мав калібр 7,62 мм і для стрільби холостими патронами, і для стрільби набоями до автомата Калашникова. Наразі «убозівці» мають оперативну інформацію, що цей пістолет, хоча за виглядом і вагою тягне, швидше на кулемет, могли використовувати як засіб для відлякування селян, які так пильно охороняють свої «плантації» маку від непрошених гостей….

Як розповів «Ратуші» керівник львівського УБОЗу полковник Василь Телиця, затримана група має всі ознаки організованої. Наразі розглядають питання щодо порушення проти озброєних наркоманів кримінальної справи відразу за двома статтями ККУ — ст. 307 ч. 2 (збут наркотиків) і ст. 263 ч.1 (виготовлення і зберігання зброї та боєприпасів.) На жаль, прізвища оперів, які відзначились у цій операції афішувати не можна, бо цим співробітникам УБОЗу може загрожувати реальна небезпека.

Микола САВЕЛЬЄВ, «Ратуша»

You may also like...